Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Lukašenka papasakojo, apie ką kalbėjosi su A.Merkel

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka pateikė savo versiją dėl to, apie ką jis pirmadienio vakarą kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Pokalbis truko 50 minučių, o Vokietijos pusė turinio šykšti – skelbiama tik tai, kad šnekėtasi apie migrantų repatrijavimo galimybę.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Lukašenką, kuris antradienį vakare dalyvavo susitikime dėl padėties pasienyje su ES šalimis, kur susigrūdę keli tūkstančiai migrantų, cituoja portalas Zerkalo.io.

„Pirmasis klausimas – pabėgėliai, eskalacija pasienyje. Priėjome sutarimą, kad eskalacijos niekam nereikia – nei Europos Sąjungai, nei Baltarusijai. Neturime leisti eskalacijai – kad ir kaip kažkas jos nori – tapti karštu konfliktu.

Mes niekada ir nėjome į eskalaciją. Aš tiesiog pasakiau, kad kitos sienos pusėje yra 20 tūkst. ginkluotų žmonių. Mes ten nepasiuntėme nė vieno dalinio, nė vienos karinės kuopos“, – aiškino A.Lukašenka.

Lenkijos gynybos ministerija kaip tik pareiškė, kad Baltarusijos pasieniečiai vadovavo nelegaliems migrantams, pasienyje puolusiems lenkų kariškius ir pasieniečius, o Baltarusija lenkų specialiąsias priemones prieš migrantus pavadino smurtu kitos šalies teritorijoje.

A.Lukašenka pripažino, kad su A.Merkel nesutarė dėl „pabėgėlių srauto“: „Žinoma, mūsų požiūriai kitokie. <...> Europoje jie visiškai nežino, kad mes čia jų (migrantų, – red.) nekviečiame. Jie nežino, kad Baltarusija šį rudenį grąžino 5 tūkst. žmonių.“

Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

„Mes nerenkame pabėgėlių iš viso pasaulio ir nesivežame jų Baltarusiją, kaip Lenkija sako Europos Sąjungai. Tuos, kurie atvyksta į Baltarusiją legaliai, priimame. Kaip ir kiekviena kita šalis. Jei kas nors net smulkiai pažeidžia įstatymą – į lėktuvą ir atgal. Jų yra apie 5 tūkstančius. Apie tai informavau Vokietijos kanclerę“, – dėstė faktinis Baltarusijos lyderis.

Jis taip pat aiškino, kad reikia kuo skubiau padėti žmonėms, atvykusiems prie Brūzgių-Kuznicos pasienio punkto. Beje, antradienio vakarą jau pasirodė vaizdų, kaip migrantams ruošiamos logistikos centro patalpos – Baltarusija tikina, kad visi jie ten bus apgyvendinti.

Galiausiai A.Lukašenka karštai paneigė, esą Minskas blokuoja humanitarinę pagalbą migrantams. Jis apkaltino Lenkiją klaidinant „Vokietiją, Merkel ir visą Europos Sąjungą“ – esą jei lenkai nori padėti, tegu patraukia spygliuotą vielą ir nuvažiuoja tiesiai pas migrantus.

„Tam nėra jokių kliūčių, jų negali būti. Todėl tai yra tik melas, klastotė, kuria siekiama dar labiau nuteikti ES prieš Baltarusiją. Pateikiau pasiūlymą situacijos sprendimui. Kanclerė paprašė laiko, pauzės – kad aptartų pasiūlymą su ES šalimis narėmis“, – tvirtino A.Lukašenka.

Beje, Lenkijos pasieniečiai pasienį išties paskelbę draudžiama zona, į kurią draudžiama patekti tiek žurnalistams, tiek aktyvistams. Humanitarinė pagalba ten neįleidžiama.

Padėtis prie ES ir Baltarusijos sienos pastarosiomis dienomis yra ypač sudėtinga. Lenkų pareigūnai šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu.

Anksčiau antradienį migrantai pabandė prasiveržti pro Lenkijos sieną Brūzgų-Kuznicos sienos perėjos rajone – laužė užtvaras ir svaidė akmenis į lenkų pareigūnus. Šie atsakydami panaudojo ašarines dujas, garsines granatas, vandens patranką.

Lietuva, Lenkija ir Latvija pastaraisiais mėnesiais fiksuoja padidėjusį migrantų, atvykstančių iš Artimųjų Rytų, Afrikos ir kitų regionų ir mėginančių per Baltarusiją neteisėtai patekti į ES, srautus.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas