Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Lukašenka sako norįs išvengti „konfrontacijos“ dėl migrantų krizės

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį pareiškė norįs išvengti „konfrontacijos“ dėl migracijos krizės prie jo šalies sienos su Lenkija, Europos Sąjungai kaltinant dėl susiklosčiusios padėties Minsko režimą.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Negalime leisti, kad ši vadinamoji problema nuvestų iki „karštos“ konfrontacijos“, – sakė A.Lukašenka per vyriausybės posėdį; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Dabar svarbiausia yra apsaugoti mūsų šalį ir mūsų žmones ir neleisti kilti susirėmimams“, – pridūrė jis.

Tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų, jau daugiau kaip savaitę yra įstrigę stovykloje prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos. Antradienį ten kilo naujų neramumų – migrantai mėgino veržtis per pjaunančių vielų užtvarą, svaidė į lenkų saugumo tarnybų pareigūnus akmenis ir įvairius kitus daiktus, o Lenkijos tarnybos atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis.

Briuselis žada skelbti naujas sankcijas A.Lukašenkos režimui, kurį kaltina apgaulingais pažadais prisiviliojus migrantus į savo šalį ir siunčiant juos veržtis per ES išorinę sieną. Minskas tokius kaltinimus neigia.

Pirmadienį A.Lukašenka aptarė krizę su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Tai tapo jo pirmuoju pokalbiu telefonu su kuriuo nors Vakarų lyderiu nuo to laiko, kai Minskas numalšino masinius antivyriausybinius protestus.

Trečiadienį baltarusių lyderis pareiškė, kad krizę padės išspręsti Jungtiniai Arabų Emyratai.

„Šios šalies vadovybė turi daug patirties dirbant su pabėgėliais; ji jau dalyvavo sprendžiant panašius klausimus pasaulyje ir yra dirbusi su tūkstančiais pabėgėlių“, – sakė A.Lukašenka.

Savo pareiškimo jis nedetalizavo.

Daugelis migrantų į Baltarusiją atvyko atskridę lėktuvais iš Dubajaus.

Irako valdžia pranešė, kad šią savaitę pradės savanorišką savo piliečių repatriaciją iš Baltarusijos, tačiau daugelis migrantų, įskaitant kalbintus naujienų agentūros AFP, grįžti nežada.

A.Lukašenka pažėrė kritikos kaimyninei Lenkijai, pasienyje su Baltarusija įrengiančiai pjaunančios vielos užtvarą ir dislokavusią ten tūkstančius karių.

„Visa tai daroma prisidengiant ES apsauga nuo pabėgėlių, kuriuos bombardavo ir plėšė JAV vadovaujama Vakarų koalicija, invazijos“, – pareiškė A.Lukašenka, akivaizdžiai turėdamas omenyje karą Irake.

Be to, jis dėl susidariusios padėties kaltino ir baltarusių opoziciją.

„Atrodytų, kad visi žmonės jau nori atomazgos. Tik ne mūsų bjaurūs opai [opozicionieriai], kurie yra ten [ES šalyse]. Po mūsų pokalbio su Merkel jie tiesiog pasiuto. Jie Vokietijos kanclerę tiesiog išdėjo į šuns dienas: „Tu ir tokia, ir anokia, ir kodėl tau reikia kalbėtis su tuo diktatoriumi?“ – sakė A.Lukašenka.

„Kyla klausimas: ar jūs ginate žmones ir šiandien esate pasirengę pasinaudoti bet kokia pagalba? Ar jiems kyla klausimas dėl „Lukašenkos režimo“? Na, taip, Lukašenkos režimas. Su šiuo režimu jums teks turėti reikalų, ponai opai ir kiti, kurie sėdi užsienyje ir visų pirma yra maitinami iš Jungtinių Valstijų rankos“, – pridūrė jis.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį sutarė išplėsti jau taikomas sankcijas A.Lukašenkos režimui. Nuspręsta, kad dabar bus baudžiami ir asmenys ar bendrovės, jei bus nustatyta, kad skatino neteisėtai kirsti ES sienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas