Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Lukašenka tikisi garantijų iš Maskvos dėl gynybos: „Matote, kad lenkai ir lietuviai pradėjo judėti mūsų kryptimi“

Aliaksandras Lukašenka pirmadienį Rusijos gynybos ministrui, kuris netikėtai apsilankė Minske, pareiškė norįs garantijų, kad Maskva apgintų jo šalį, jei ji būtų užpulta, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA, kurią cituoja „Reuters“.
Sergejus Šoigu ir Aliaksandras Lukašenka
Sergejus Šoigu ir Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Lukašenka teigė, kad anksčiau šį klausimą aptarė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kuris, anot jo, sutiko su juo, kad tokios saugumo garantijos yra būtinos ir turi būti oficialiai įteisintos.

„Apskritai derybose (su V.Putinu) nuskambėjo, kad agresijos prieš Baltarusiją atveju Rusijos Federacija gins Baltarusiją kaip savo teritoriją. Tokių saugumo (garantijų) mums reikia“, – cituojamas A.Lukašenka.

„Reuters“ primena, kad Baltarusija, kurioje šiuo metu yra Rusijos karinių pajėgų kontingentas, pasiūlė pagalbą Maskvai per jos karinę kampaniją Ukrainoje, kurią Rusija vadina „specialia karine operacija“.

Pirmosiomis karo dienomis Minskas leido Maskvai pasinaudoti savo teritorija, kad būtų pradėtas galiausiai nesėkmingas Ukrainos sostinės Kijivo puolimas.

Nuo praėjusių metų pabaigos gausybė karinių pratybų ir aukšto rango Rusijos pareigūnų vizitai sukėlė spėlionių, kad Baltarusija gali oficialiai prisijungti prie naujo Ukrainos puolimo.

A.Lukašenka nuolat neigė tokius ketinimus, tačiau sakė, kad Baltarusija atsakys į bet kokius įsiveržimus į jos teritoriją ar bandymus kurstyti neramumus.

Kita tema, kurią Aliaksandras Lukašenka aptarė su Sergejumi Šoigu, yra susijusi su jungtinės sąjungininkų grupės, kuriai priklauso ir Baltarusijos teritorijoje dislokuoti Rusijos kariai, koviniu rengimu ir koordinavimu.

„Esu Jums dėkingas, kad, nepaisant visų sunkumų, Jūs čia laikote kelis tūkstančius Rusijos kariškių. Mes, kiek reikia, prisijungėme prie šio proceso. Ir mes kartu su jūsų karininkais rengiame šiuos vaikinus, vykdome kovinį koordinavimą. Ruošiamės taip, kaip ir tikėtasi. Nes atsipalaiduoti mes čia neturėtume. Jūs matote, kad lenkai ir lietuviai pradėjo judėti mūsų kryptimi. Todėl tai tokia gera pagalba ir parama Baltarusijos kariuomenei, kuri saugo sąjunginę valstybę vakariniame flange“, – sakė A.Lukašenka.

Savo ruožtu Sergejus Šoigu patvirtino, kad atvyko dėl prezidentų susitarimų. „Žinoma, turiu atitinkamus mūsų prezidento, vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado, įgaliojimus ir nurodymus. Norėčiau išsakyti ypatingus padėkos žodžius jūsų Gynybos ministerijai, jums asmeniškai. Baltarusijos teritorijoje buvo įrengti penki poligonai. Ginkluotosioms pajėgoms mokyti, įskaitant mūsų papildymą. Iš tiesų čia yra gana didelė grupė. Ir, žinoma, šiandien mes svarstysime visus jos tolesnio buvimo, ir mokymo, ir, tikriausiai, išplėtimo klausimus, kuriuos aptarėte kartu su Vladimiru Vladimirovičiumi“, – sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas