Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Merkel pasikalbėjo su A.Lukašenka: kodėl Lietuva nebuvo išgirsta

Blogasis policininkas – Europos Sąjunga – pirmadienio vakarą uždegė žalią šviesą naujoms sankcijoms Baltarusijai, kuri, Briuselio vertinimu, „skatina nelegalų ES sienos kirtimą“. Geroji policininkė – Vokietijos kanclerė Angela Merkel – kone tuo pat metu telefonu pasikalbėjo su Minsko režimo lyderiu Aliaksandru Lukašenka. Tiesiogiai krizės pasienyje liečiamos šalys – Lenkija, Lietuva – ilgai ragino su A.Lukašenka nebendrauti, nes jis to tik ir nori, kad taip būtų legitimizuotas. Ar toks kontaktas liudija, kad Varšuvos ir Vilniaus pozicijos didžiosiose Europos šalyse negirdimos?
Angela Merkel ir Aliaksandras Lukašenka 2015 metais
Angela Merkel ir Aliaksandras Lukašenka 2015 metais / „Scanpix“/AP nuotr.

Vokietijos kanclerės biuro pranešimu, per apie 50 minučių trukmės pokalbį Berlynas aiškiai parodė, kad nelaiko A.Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu – jis vadinamas tiesiog „ponu Lukašenka“.

Vakarai nepripažįsta pernykščių rinkimų, po kurių šalyje kilo protestų ir represijų banga, laisvais ir sąžiningais.

Kaip sakė A.Merkel atstovas Steffenas Seibertas, kanclerė su A.Lukašenka „kalbėjosi apie sudėtingą padėtį prie Baltarusijos ir ES sienos, ypač dėl būtinybės suteikti humanitarinę pagalbą ten esantiems pabėgėliams ir migrantams“.

Vis dėlto faktas toks, kad pokalbis įvyko. Režimo propagandininkai jau triumfuoja – esą, žiūrėkite, su mumis jau kalbamasi. Vienoje laidoje nuskambėjo tokie žodžiai: „Na ką, Europyte: maža, bet išdidi Baltarusija padarė jus. Dabar viskas – pagal Lukašenkos norus.“

Ir tai kelia nerimą tiek Baltarusijos opozicijos stovykloje, kuri ragino tokiu būdu nenutraukti tarptautinės A.Lukašenkos izoliacijos, tiek Varšuvoje, kur jau skamba nuomonės, esą Vakarai – jau nebe pirmą kartą – lipa per lenkų galvas bandydami išspręsti krizę, susijusią su Lenkijos nacionaliniu saugumu.

Aistrų netrūksta Lietuvoje. Prezidentas Gitanas Nausėda dar praėjusią savaitę sakė, kad ES negali kalbėtis su A.Lukašenka, nes jis neturi legitimumo. Tačiau jau po A.Merkel pokalbio, antradienį, BBC jis sakė, kad toks dialogas vykti gali. Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis 15min teigė buvęs šokiruotas ir pabrėžė: „Tikiuosi, kad naujasis Berlynas bus kitoks.“

Kita vertus, opozicijoje dirbantis socialdemokratas Gintautas Paluckas mano, kad šis skambutis tik įrodo, jog dabartinė Lietuvos užsienio politika nesėkminga ir provinciali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas