Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Merkel sako išreiškusi susirūpinimą R.T.Erdoganui dėl parlamentarų imuniteto panaikinimo

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pareiškė pranešusi Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, kad ji esanti „labai susirūpinusi“ dėl Turkijos įstatymų leidėjų teisinį imunitetą panaikinančio įstatymo, kuris, pasak kritikų, yra prieš kurdus palaikančius parlamentarus.
Angela Merkel ir Recepas Tayyipas Erdoganas
Angela Merkel ir Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Žinoma, vieno ketvirtadalio deputatų imuniteto panaikinimas yra didelio susirūpinimo priežastis. Aš tai išsakiau Turkijos prezidentui, kai mes labai atvirai aptarėme šiuos klausimus“, – sakė ji.

„Ne į visus mano klausimus buvo atsakyta, todėl mes atidžiai stebėsime įvykius“, – A.Merkel po susitikimo sakė žurnalistams prie Vokietijos konsulato.

Turkijos parlamentas penktadienį patvirtino itin ginčijamą įstatymą, kuris leidžia panaikinti dešimčių parlamentarų teisinę neliečiamybę ir kuris, kaip baiminasi opozicinė prokurdiška Liaudies demokratinė partija (HDP), gali būti panaudotas prieš jos atstovus.

HDP įstatymų leidėjai būgštauja, kad jie bus lengvai traukiami baudžiamojon atsakomybėn už tariamus ryšius su kurdų separatistais ar netgi žodinį palaikymą uždraustai Kurdistano darbininkų partijai (PKK), kuri atnaujino sukilimą prieš Turkijos valstybę.

A.Merkel susitikimas su R.T.Erdoganu įvyko tarp ES ir Ankaros kylant įtampai dėl prieštaringai vertinamo susitarimo, pagal kurį Turkija turėtų apriboti migrantų srautą į Europą mainais į leidimą jos piliečiams be vizų keliauti po Šengeno erdvę.

ES lyderiai reikalauja, kad Turkija prieš tai įgyvendintų 72 jai keliamus reikalavimus, tarp kurių yra reikalavimas pakeisti itin ginčytinus terorizmo prevencijos įstatymus.

Briuselis reikalauja, kad Ankara susiaurintų teroro veiksmų apibrėžimą ir liautųsi persekiojusiu akademinės visuomenės narius bei žurnalistus už „teroristinę propagandą“.

ES sako, kad jeigu Ankarai iškeltos sąlygos būtų įvykdytos, turkai galėtų laisvai keliauti po Šengeno erdvę vėliausiai nuo birželio pabaigos.

Tačiau A.Merkel pareiškė, kad šis terminas nusikelia gerokai tolesniam laikui, nes neatrodo, jog Turkija reikalavimus įvykdytų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

„Turime padaryti viską, ką galime, kad toliau diskutuotume, nes regis iki liepos 1 dienos kai ko nebus padaryta, kitaip sakant, vizų atšaukimo nebus, jei kai kurios sąlygos nebus patenkintos“, – sakė A.Merkel.

„Aš pasakiau aiškiai, kad kelias į vizų reikalavimo atšaukimą yra pagrįstas 72 taškais, kurie nėra nauji ir kuriuos Europos Sąjunga pristatė 2013 metų gegužę“, – pridūrė ji.

„Mums reikia, kad visi šie taškai būtų savo vietoje, kad galėtumėme atleisti nuo vizų“, – kalbėjo A.Merkel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas