Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 20 /17:13

A.Navalno būklė leidžia kalbėti apie atsargų optimizmą: versijos, kuo galėjo būti apnuodytas politikas

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas ketvirtadienį apsinuodijo ir pateko į reanimacijos skyrių, pranešė jo atstovė Kira Jarmyš, pavadinusi tai „tyčiniu apnuodijimu“. Gydytojai tikisi per dieną nustatyti diagnozę. Jau pasirodė versijos, kuo galėjo būti apnuodytas politikas. Vakarop pranešta, kad A.Navalno būklė leidžia kalbėti apie atsargų optimizmą.

A.Navalnas – komoje

A.Navalno Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkai savo ruožtu pateikė pareiškimą Rusijos tyrimų komitetui dėl galimo jo apnuodijimo.

Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino kritikas blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire buvo begrįžtantis į Maskvą, tviteryje parašė K.Jarmyš.

„Lėktuvas skubiai nusileido Omske. Aleksejui toksinis apsinuodijimas“, – sakoma jos pranešime.

44-erių A.Navalnas yra be sąmonės, jis prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato.

„Jis komoje, sunkios būklės. Tyrimų rezultatų kol kas nėra“, – tviteryje parašė A.Navalno atstovė.

Jos teigimu, medikai taip pat kol kas nesako, kas nutiko A.Navalnui.

„Gydytojų išsisukinėjimas tik patvirtina, kad tai yra apnuodijimas. Prieš dvi valandas jie buvo pasirengę dalintis bet kokia informacija. Dabar jie aiškiai tempia laiką ir nesako, ką žino“, – sakė atstovė.

Pasak K.Jarmyš, jis veikiausiai apsinuodijo kažkuo įmaišytu į jo arbatą, kurią gėrė ryte.

„Gydytojai sako, kad [organizmas] greičiau įsisavino toksiną su karštu skysčiu“, – sakė K.Jarmyš ir pridūrė, kad A.Navalno komanda iškvietė į Omsko ligoninę policiją.

„Esu tikra, kad tai buvo tyčinis apnuodijimas“, – sakė ji populiariai radijo stočiai „Echo Moskvy“.

Lėktuve prarado sąmonę

Pasak K.Jarmyš, A.Navalnas lėktuve ėmė prakaituoti ir prašė jos su juo kalbėti, kad galėtų „susikoncentruoti į balso garsą“. Tuomet jis nuėjo į tualetą ir prarado sąmonę.

Susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pasirodė nuotrauka, kurioje A.Navalnas užfiksuotas oro uoste geriantis arbatą.

Socialiniuose tinkluose taip pat pasirodė vaizdo įrašas iš lėktuvo, kuriame girdisi, kaip A.Navalnas rėkia iš skausmo prieš tai, kai prarado sąmonę.

Būklė sunki

Politiko būklė sunki, informavo valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi vyriausiuoju tos ligoninės gydytoju Aleksandru Murachovskiu.

„Nėra abejonių, kad Navalnas buvo apnuodytas dėl savo politinės pozicijos ir veiklos. FBK teisininkai pagal Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso 277 straipsnį pateikia pareiškimą (pasikėsinimas į valstybės ar visuomenės veikėjo gyvybę), reikalaudami iš RF Tyrimų komiteto atlikti tyrimą. Sveikatos Aleksejui“, – tviteryje parašė FBK teisininkas Viačeslavas Gimadi.

Tomsko oro uoste įsikūrusios kavinės vadovai pradėjo vidinį patikrinimą dėl galimo A.Navalno apsinuodijimo.

„Dabar aiškinamės visas aplinkybes, nagrinėsime stebėjimo kamerų įrašus“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė tos kavinės direktorius ir savininkas.

A.Navalno štabo Tomske vadovė Ksenija Fadejeva savo ruožtu pranešė, kad per tris dienas, kurias praleido šiame mieste, jis buvo sveikas, ketvirtadienio rytą taip pat nesiskundė dėl prastos savijautos.

Newsru.com praneša, jog medikai tikisi per dieną nustatyti tikslią diagnozę. Omsko ligoninės, kurioje gydomas politikas, vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Anatolijus Kaliničenka pranešė, kad politiko būklė yra sunki, bet stabili, jis prijungtas prie dirbtinio plaučių aparato.

Atsakydamas į klausimą, ar apnuodijimas galėjo tapti tokios A.Navalno būklės priežastimi, A.Kaliničenka sakė, kad kol kas negali to tvirtinti, bet apnuodijimas yra viena iš versijų.

„Dabar atliekama daug tyrimų, procedūrų, vyksta konsultacijos su įvairių sričių specialistais, vertinamos kelių diagnozių galimybės. Per šią dieną, manau, mes nustatysime diagnozę, o šiuo metu vyksta simptominis gydymas“, – sakė jis.

Jis neatsakė į klausimą, ar iš tiesų A.Navalnas yra komoje ir ar jo gyvybei gresia pavojus.

Ligoninėje pilna pareigūnų

Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS šaltinis teisėsaugos organuose tikino, kad kol kas netiriama A.Navalno tyčinio apnuodijimo versija. Esą jis pats vakar galėjo išgerti ar suvartoti ko nors.

„Na, žinoma. Tiesiog bloga arbata pasitaikė. Ši propaganda dabar tokia ir bus – kad tyčinio apnuodijimo nebuvo, jis pats, atsitiktinai. Aš buvau su Aleksejumi nuo pat ryto, sėdėjau greta lėktuve ir nieko bendro su įprastu apsinuodijimu nebuvo“, – komentavo tokius pranešimus jo atstovė K.Jarmyš.

Ji taip pat stebėjosi, kodėl ligoninėje yra daug teisėsaugos atstovų, jei apnuodijimo versija netiriama. „Duodu paaiškinimus jau trečią kartą ir tai tik pradžia. Čia ir kriminalinės, ir transporto policijos, ir Tyrimų komiteto atstovai“, – sakė K.Jarmyš.

NGS55.ru duomenimis, viename iš ligoninės kabinetų įrengtas operatyvinis štabas. Prie ligoninės pastebėti policijos, Nacionalinės gvardijos, Federalinės saugumo tarnybos, Tyrimų komiteto pareigūnai.

Kiros Jarmyš nuotr. iš Twitter/Ligoninėje, kur guli A.Navalnas, pilna pareigūnų
Kiros Jarmyš nuotr. iš Twitter/Ligoninėje, kur guli A.Navalnas, pilna pareigūnų

„Medikai daro viską“

Omsko ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas A.Kaliničenka ketvirtadienį pareiškė, kad medikai daro viską, kad išgelbėtų jo gyvybę.

„Gydytojai ne vien daro viską, kas įmanoma. Gydytojai dabar tikrai dirba gelbėdami jo gyvybę“, – žurnalistams sakė A.Kaliničenka.

A.Navalno būklė šiek tiek pagerėjo

A.Kaliničenka vakarop žurnalistams pranešė, kad A.Navalno būklė kelia atsargų optimizmą.

Pasak mediko, politikui buvo atlikta daugybė tyrimų, jį apžiūrėjo įvairių sričių gydytojai, per konsiliumus sutarta dėl tolesnio gydymo, kurio rezultatai leidžia kalbėti apie atsargų optimizmą dėl politikos sveikatos būklės raidos.

„Aš leisiu sau atsargiai pasakyti: turint omeny tą būklę, kurios jis buvo mums pristatytas, ir tai, kad neaiški jo ligos diagnozė, mums pavyko stabilizuoti jo būklę ir tai yra mums nors ir atsargus, bet geros prognozės požymis“, – sakė A.Kaliničenka, kurį cituoja „RIA Novosti“.

Jo teigimu, A.Navalnui atlikta daugybė tyrimų, įvyko keli konsiliumai, ligonį apžiūrėjo įvairių sričių medikai. „Dabar mes koreguojame gydymą, o diagnozės, apie kurias galvojome anksčiau, atkrito“, – sakė jis.

A.Kaliničenka teigė, jog iki šiol A.Navalnui buvo suteikta tinkama medicinos pagalba. Greitosios medicinos pagalbos automobilis jo laukė oro uoste, nuo pat pirmųjų minučių medikai jį ėmė intensyviai reanimuoti.

Mediko teigimu, jokios papildomos pagalbos gydant A.Navalną nereikia.

„Radio Svovboda“ teigimu, ketvirtadienį medikai jau nebebendraus su žurnalistais, naujausi duomenys bus pateikti penktadienio rytą. A.Kaliničenka atsisakė nurodyti, kokia dabar yra A.Navalnui nustatyta diagnozė. Pranešama, kad jis vis dar yra komoje.

Buvo visiškai sveikas

Į Omską jau atvyko politiko žmona Julija Navalnaja, jo įkurto Kovos su korupcija fondo direktorius Ivanas Ždanovas ir jo gydytoja Anastasija Vasiljeva. A.Navalno atstovė pranešė, kad jie neįleisti pas A.Navalną.

Kiros Jarmyš nuotr. iš Twitter/Aleksejaus Navalno žmona nebuvo įleista į jo palatą
Kiros Jarmyš nuotr. iš Twitter/Aleksejaus Navalno žmona nebuvo įleista į jo palatą

Kitas A.Navalno gydytojas Jaroslavas Ašichminas interviu meduza.io sakė, kad politikas buvo visiškai sveikas ir neturėjo jokių susirgimų, kurie galėtų staigiai sukelti tokius sveikatos sutrikimus.

J.Ašichminas įsitikinęs, jog A.Navalną būtina išskraidinti gydyti į kurią nors Europos šalių kliniką, kuri turi patyrusių toksikologijos specialistų.

Interneto kanalas Mash, remdamasis neįvardytais šaltiniais, teigė, esą atvežto į ligoninę A.Navalno kraujyje rasta 0,2 promilės alkoholio. Pasak Mash, esą A.Navalnas išvakarėse galėjo vartoti alkoholį.

Tačiau šį pranešimą tuoj pat paneigė jo atstovė K.Jarmyš, pareiškusi, kad tai dar vienas nevykęs valdžios bandymas apjuodinti opozicijos lyderį, esą jis išvakarėse prisigėrė, o ryte bandė gydyti pagirias vaistais ir pats apsinuodijo. K.Jarmyš teigė visą laiką buvo su A.Navalnu ir jis jokio alkoholio nevartojo, o ryte negėrė jokių vaistų.

Su A.Navalnu per jo vizitą Sibire bendravę žmonės teigė nepastebėję nieko neįprasto. Politikas buvo gerai nusiteikęs, bendravo su žmonėmis, pozavo su jais nuotraukoms.

Kuo galėjo būti apnuodytas A.Navalnas?

„Interfax“ šaltinių medicinos sluoksniuose duomenimis, A.Navalnui nustatyta pirminė diagnozė – „aštrus apsinuodijimas nenustatytu psichodisleptiku“ (šios medžiagos gali sukelti haliucinacijas). Kaip rašo Baza, „gydytojai spėja“, kad A.Navalnas galėjo būti apnuodytas natrio oksibutiratu.

„Ši medžiaga neturi nei spalvos, nei kvapo, dėl to ją lengva pridėti į arbatą. Dažnai prievartautojai naudoja šią medžiagą tam, kad „atjungtų“ savo aukas“, – rašo Baza. Tačiau ši medžiaga yra sūri, tad politikas turėjo tai pajusti.

„Jeigu tai būtų tiesa, tai galėčiau spėti, kad A.Navalną norėjo priversti iki neadekvataus elgesio, kad būtų nufilmuotas jį kompromituojantis įrašas, bet galbūt buvo apsiskaičiuota su doze. Jei tai tiesa, tai lėktuve turėjo būti šios operacijos dalyviai“, – savo Telegram kanale svarstė žurnalistas Dmitrijus Kolezevas.

Politiko vietinio štabo vadovas Sergejus Boiko sakė, kad Novosibirske A.Navalnas pastebėjo, jog yra sekamas. Tai patvirtino ir K.Jarmyš. „Novosibirske sekimas buvo akivaizdus. Tomske taip nebuvo arba mes to nepastebėjome“, – sakė ji.

„Ūmi alerginė reakcija“

Rusijos opozicionierius, garsėjantis antikorupcijos kampanijomis prieš aukšto rango pareigūnus ir griežta kritika Rusijos prezidentui V.Putinui, praeityje yra patyręs fizinių išpuolių.

2017 metais A.Navalnas buvo aplietas briliantine žaluma ir turėjo kreiptis į medikus, nes ėdus skystis nudegino vieną akį.

Praėjusiais metais jis buvo skubiai atgabentas į ligoninę iš įkalinimo įstaigos, kur atliko 30 parų administracinio arešto bausmę už demonstracijų organizavimo tvarkos pažeidimus

A.Navalno komanda tada teigė įtarianti, kad jis buvo apnuodytas. Gydytojai savo ruožtu tvirtino, kad jam pasireiškė „ūmi alerginė reakcija“, ir kitą dieną grąžino jį į kamerą.

Opozicionieriaus Kovos su korupcija fondas yra atskleidęs vyriausybės pareigūnų – tarp jų ir aukščiausio rango – kyšininkavimo atvejų. Praėjusį mėnesį politikui teko uždaryti fondą po finansiškai skausmingo ieškinio, kurį pateikė Kremliui artimas verslininkas Jevgenijus Prigožinas.

Garsiausias Rusijos opozicijos atstovas 2018 metais siekė mesti iššūkį V.Putinui prezidento rinkimuose, bet jam nebuvo leista kandidatuoti.

Jis įkūrė kampanijos biurų tinklą visoje Rusijoje ir nuo to laiko remia opozicijos kandidatus regioniniuose rinkimuose, metančius iššūkius Rusijos valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ nariams.

Josepas Borrellis „susirūpinęs“

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis ketvirtadienį išreiškė susirūpinimą dėl A.Navalno būklės po galimo apnuodijimo.

„Susirūpinau sužinojęs apie įtarimus dėl Aleksejaus Navalno apnuodijimo. Jei tai bus patvirtinta, kaltieji turi būti patraukti atsakomybėn“, – tviteryje parašė J.Borrellis.

„Linkiu jam kuo greičiau visiškai pasveikti“, – pridūrė jis.

Kremlius linki pasveikti

Kremlius ketvirtadienį pareiškė skaitęs pranešimus, kad pagrindinis prezidento Vladimiro Putino kritiko Aleksejaus Navalno sveikata smarkiai pašlijo, ir linki jam pasveikti.

„Mes skaitome informaciją... Mes žinome, kad jis yra sunkios būklės... Suprantama, kaip ir bet kuriam kitam mūsų šalies piliečiui, jam linkime kuo greičiau pasveikti“, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams.

D. Peskovo taip pat paklausė, ar Kremlius girdėjo tokią versiją, kad opozicijos lyderis buvo apnuodytas haliucinogenais.

„Kol kas, kiek mes žinome, tyrimų rezultatų nėra. Todėl visos prielaidos tėra tik prielaidos, kad tai buvo apnuodijimas. Tai turi būti patvirtinta laboratorijoje. Paprasčiausiai reikia sulaukti tyrimų rezultatų ir, jeigu tai buvo apnuodijimas – tuomet kuo“, – atsakė V.Putino atstovas spaudai.

Pasak jo, gydytojai imasi visų būtinų veiksmų.

„Be to, jie pakankamai atvirai pateikia išsamią informaciją apie tai, kad vyksta“, – kalbėjo D. Peskovas.

Atsakydamas į klausimą, ar Kremlius tarpininkautų, jeigu A.Navalną reikėtų perkelti gydytis į kliniką užsienyje, kai sienos uždarytos, D.Peskovas taip pat patikino, kad prireikus Kremlius bus pasirengęs nagrinėti prašymą, jeigu jis bus pateiktas.

„Jeigu kreipsis į Kremlių arba į Sveikatos ministeriją, arba kreipsis į bet kurią žinybą – žinoma. Daugybė Rusijos piliečių šiomis dienomis, nors sienos ir uždarytos, išvažiuoja gydytis į užsienį. Ir žinoma, mes būsime pasirengę tokios prašymus peržiūrėti labai operatyviai, jeigu jų bus“, – kalbėjo D.Peskovas žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas