Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Navalnas buvo apnuodytas nauju, agresyvesniu „Novičiok“ variantu, bet jau pabudo

Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas nauju, labai pavojingu ir pasauliui dar nepažįstamu nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ variantu, kurį galėjo sukurti tik Rusijos tarnybos, rašo Vokietijos, kur iš Omsko buvo pervežtas gydyti ir atsigavo aktyvistas, dienraštis „Die Zeit“.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be to, rusų naujienų portalas „The Insider“ netrukus pranešė, kad 44-erių A.Navalnas sparčiai atsigauna – jis jau kuris laikas pabudęs iš dirbtinės komos, kalba ir esą atsimena viską iki lemtingo skrydžio.

„Jo pareiškimai galėtų kelti pavojų asmenims, stovintiems už šio pasikėsinimo“, – rašoma ir „Der Spiegel“ straipsnyje. Jame priduriama, kad jei A.Navalno būklė toliau gerės, jis tikriausiai galės priimti lankytojus klinikoje, kurioje jau sustiprinta apsauga.

Į „Charite“ kliniką Berlyne jis buvo pervežtas, kai Sibiro medikai atsisakė tirti apnuodijimo versiją. Vokietija po kurio laiko paskelbė, kad į A.Navalną taikytasi „Novičiok“ tipo nuodu, o dabar „Die Zeit“ praneša, kad buvo panaudotas naujas šios nuodingos medžiagos variantas.

„Navalnas buvo apnuodytas nauju cheminio ginklo „Novičiok“ variantu – tokiu, apie kurį pasaulis iki šiol atakos nežinojo ir kuris yra agresyvesnis ir mirtinesnis nei visi kiti žinomi „Novičiok“ šeimos variantai“, – rašoma dienraštyje.

„Die Zeit“ šaltinių Vokietijos žvalgyboje teigimu, tik Rusijos specialiosios tarnybos galėjo ryžtis „operacijai, kurioje buvo naudojamas toks mirtinas ir sudėtingas nuodas“. Tvirtinama, kad šis „Novičiok“ variantas „veikia lėčiau nei ankstesni medžiagos tipai“.

Vokietijos ekspertai įsitikinę, kad jau galima atmesti ir taip menką tikimybę, esą A.Navalną apnuodyti įsakė koks nors rusų oligarchas. Mat „Novičiok“ tipo nuodai gaminami tik specialiose laboratorijose, kurias kontroliuoja Rusijos karinė žvalgyba.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Anot leidinio, Vokietijos ginkluotųjų pajėgų Farmakologijos ir toksikologijos instituto mokslininkai „Novičiok“ pėdsakų rado ant A.Navalno rankų ir ant vandens buteliuko, kurį jis su savimi nešiojosi dieną, kai pasijuto blogai.

„Vokietija įtaria, kad Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) ar kitos tarnybos agentas arba įlašino nuodų į arbatą, arba uždėjo jų ant puodelio, iš kurio A.Navalnas gėrė arbatą“, – rašo „Die Zeit“. A.Navalnas gėrė arbatą Tomsko oro uosto kavinėje „Vienna Coffee House“.

Teigiama, kad pagal planą – esą neabejotinai Kremliaus, nutarusio pašalinti nepatogų oponentą – A.Navalnas turėjo mirti lėktuve, rugpjūčio 20 dieną skridusiame iš Tomsko į Maskvą.

Jo gyvybę esą išgelbėjo tai, kad kiti lėktuvo keleiviai iškart pastebėjo, jog A.Navalnas labai prastai jaučiasi, o tuomet orlaivio pilotas tučtuojau priėmė sprendimą neplanuotai nutūpti Omske.

„Scanpix“/AP nuotr./Pareigūnai prie ligoninės Omske
„Scanpix“/AP nuotr./Pareigūnai prie ligoninės Omske

Beje, kaip tik tuo metu kažkas buvo pranešęs apie Omsko oro uoste neva padėtą bombą – taip, matyt, ketinta neleisti medikams padėti A.Navalnui. Dispečeriai leido nusileisti orlaiviui, o žmonės stengėsi neleisti aktyvistui prarasti sąmonę.

Galiausiai greitosios pagalbos automobilyje buvo priimtas be galo svarbus sprendimas suleisti A.Navalnui tris milimetrus priešnuodžio – atropino.

Tiesa, tuomet, regis, esą tikėtasi pašalinti opozicionieriaus plaučių funkcionavimo sutrikimus, bet atropinas padeda ir neutralizuojant nervus paralyžiuojančių medžiagų poveikį.

Rusija iki šiol teigia, kad „dar per anksti daryti galutines išvadas dėl A.Navalno komos priežasčių“. Maskva piktinasi pasaulio raginimais ištirti įtariamą aktyvisto apnuodijimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas