Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Navalnas pralaimėjo ieškinį, privalės pašalinti filmą iš „Youtube“ kanalo

Trečiadienį nagrinėdamas oligarcho Ališero Usmanovo Rusijos opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui iškeltą ieškinį dėl šmeižto, teismas priėmė A.Navalnui nepalankų sprendimą, praneša „AP News“.
A.Navalnas šalininkų apsuptyje Tuloje
A.Navalnas pralaimėjo ieškinį, privalės pašalinti filmą iš „Youtube“ kanalo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teisėjas A.Navalnui įsakė iš „Youtube“ kanalo pašalinti dokumentinį filmą apie neteisėtą D.Medvedevo turto pasisavinimą ir viešai paneigti filme skelbtą informaciją.

A.Navalnas teigė nesutinkąs su tokiu nuosprendžiu.

„Šiame verdikte girdėjote svarbiausią frazę, priežastį, kodėl vyko šis teismas: „Pašalinti vaizdo įrašą ir nutrauktį tyrimą“. Mes nesiruošiame to daryti, kadangi tyrimas remiasi faktais“, – išėjęs iš teismo sakė opozicijos lyderis.

A.Usmanovas, kuris yra draugiškas Kremliui, reikalavo, kad A.Navalnas atsiimtų turtuoliui mestus kaltinimus dėl D.Medvedevo papirkimo. Tokie teiginiai buvo išsakyti garsiajam A.Navalno antikorupcijos fondo tyrime, kuris buvo paskelbtas „YouTube“ ir kuriame pasakojama apie slaptus Rusijos premjero turtus.

Dokumentiniame filme, paskelbtame „YouTube“ kovo pradžioje, teigiama, kad A.Usmanovas perleido prabangią vilą Pamaskvyje D.Medvedevo grupioko vadovaujamam labdaros fondui.

A.Navalnas taip pat paskelbė sandėrį esą įrodančius teisinius dokumentus ir pridūrė: „Mes puikiai suprantame, kas tokia dovana yra: tai kyšis.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas

Tačiau A.Usmanovas tvirtino, kad A.Navalnas specialiai skleidžia informaciją, kuri „prasilenkia su tikrove“. Oligarchas reikalavo, kad aktyvistas atsiimtų ir krūvą kitų teiginių – pavyzdžiui, kad A.Usmanovas slepia mokesčius, kad buvo papirkęs Rusijos pirmąjį vicepremjerą Igorį Šuvalovą.

Pats milijardierius, kuriam priklauso laikraštis „Kommersant“ ir dalis Londono „Arsenal“ futbolo akcijų, teisme nepasirodė – ten septynias valandas sėdėjo jo advokatas Genrichas Pavda.

Tuo tarpu išnaudoti viešumą progos niekada nepraleidžiantis A.Navalnas atėjo, o posėdžio pradžioje jo advokatas Ivanas Ždanovas pateikė prašymą iškviesti D.Medvedevą ir I.Šuvalovą kaip liudininkus.

Tuo tarpu išnaudoti viešumą progos niekada nepraleidžiantis A.Navalnas atėjo, o posėdžio pradžioje jo advokatas Ivanas Ždanovas pateikė prašymą iškviesti D.Medvedevą ir I.Šuvalovą kaip liudininkus.

Kaip sakė I.Ždanovas, tik pats premjeras ir jo pavaduotojas gali asmeniškai patikslinti, kokie ryšiai juos sieja su A.Usmanovu. Pats A.Navalnas pridūrė, kad „visas procesas beprasmis, jei neiškviečiamas Medvedevas“.

Teismas tokius prašymus visgi atmetė. O portalas RBC anksčiau gegužę skelbė, kad milijardierius savo ieškinį suderino su Kremliumi – A.Usmanovas yra artimas V.Putino draugas.

Oligarcho ir A.Navalno mūšis vyksta ir internete. A.Usmanovas mėnesį nekomentavo A.Navalno jam mestų kaltinimų. Tokia tradicinė Rusijos milijardierių taktika: reikalus tvarkyti tyliai.

Tačiau gegužės viduryje A.Usmanovas pagaliau prabilo. 12 minučių trukmės įraše, kuris buvo įkeltas į „YouTube“, jis kreipėsi į A.Navalną „tu“, vadino jį Lioša, „nevykėliu“ ir „žlugusiu verslininku“.

VIDEO: Pirmasis A.Usmanovo kreipimasis į A.Navalną

Įrašas, beje, buvo įrašytas prabangioje A.Usmanovo, valdančio turto už 15,2 mlrd. JAV dolerių, jachtoje „Dilbar“, kuri yra didžiausia tokia jachta pasaulyje.

Be to, įraše reikalaujama, kad A.Navalnas atsiprašytų už metamus kaltinimus, ir priduriama: „Turėsi man atsakyti. Turėjai atsiprašyti ir ramiai gyventi, nes tokie kaip tu niekada negalės įrodyti, kad aš – nusikaltėlis, kad aš – vagis.“

Įrašas baigiamas tokia gaida: „Aš spjaunu ant tavęs, Aleksejau Navalnai.“

Aktyvistas atsiprašyti atsisakė. Savo vaizdo atsakyme oligarchui jis pareiškė, kad A.Usmanovas įrašą paskelbė įsakytas Kremliaus.

VIDEO: Pirmasis A.Navalno atsakymas A.Usmanovui

Netrukus pasirodė ir dar vienas A.Navalno kreipimasis į A.Usmanovą – jam pasiūlyta susigrumti televiziniuose debatuose.

VIDEO: A.Navalno atsakymas į A.Usmanovo įrašą

Tuomet A.Usmanovas ir vėl atsakė įrašu. Milijardierius pastebėjo tikėjęsis „ne debatų, o atsiprašymo“: „Dabar bus debatai teisme. Ten tau bus paaiškintas skirtumas tarp tiesos ir melo. Vėl spjaunu ant tavęs.“

VIDEO: Antrasis A.Usmanovo atsakymas A.Navalnui

Galiausiai A.Navalnas dar prieš pirmąjį teismo posėdį savo „YouTube“ kanale paskelbė dar vieną, net 24 minučių trukmės įrašą, kuriame matyti įvairūs dokumentai, esą įrodantys, kaip A.Usmanovas plėšia Rusiją.

VIDEO: Dar vienas A.Navalno pasakojimas apie A.Usmanovo verslą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas