Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Abdeslamo šeima po Salaho arešto pajuto palengvėjimą, patenkintos ir atakų aukos

Svarbaus Paryžiaus atakų įtariamojo Salaho Abdeslamo, kuris per dramatišką reidą Briuselio centre buvo sužeistas ir areštuotas, šeima jaučia palengvėjimą, kad jis bent jau yra saugus, šeštadienį sakė jo brolio advokatė.
Salahas Abdeslamas
Salahas Abdeslamas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mohamedas Abdeslamas, su kuriuo ką tik kalbėjausi, paprašė manęs pasakyti šeimos vardu, kad jaučiamas palengvėjimas“, – televizijai RTBF sakė Nathalie Gallant.

„Pirmiausia dėl to, kad Salahas buvo paimtas gyvas – šeima to vylėsi. Palengvėjimas taip pat dėl to, kad gaudynės pagaliau baigėsi, nes turite suprasti, kad šeima pastaruosius keturis mėnesius jautė nuolatinį spaudimą“, – sakė advokatė.

26 metų S.Abdeslamas šeštadienį ryte iš ligoninės buvo nuvežtas į magistrato teismą dėl jo vaidmens per lapkričio 13-osios atakas Paryžiuje, dėl kurių atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“ ir kurios pareikalavo 130 gyvybių.

26 metų S.Abdeslamas šeštadienį ryte iš ligoninės buvo nuvežtas į magistrato teismą dėl jo vaidmens per lapkričio 13-osios atakas Paryžiuje, dėl kurių atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS) ir kurios pareikalavo 130 gyvybių.

Vienas iš jo brolių, Brahimas, per tas atakas susisprogdino ir ketvirtadienį buvo palaidotas kapinėse Briuselyje, kur laidotuvių kortežui vadovavo kitas brolis, Mohamedas.

Per laidotuves Mohamedas reporteriams pasakė: „Galite stebėti ir rašyti savo straipsnius, bet prašom, iš pagarbos, jokių nuotraukų“.

N.Gallant taip pat gina Abidą Aberkaną, kuris penktadienį buvo areštuotas už tai, kad slapstė S.Abdeslamą Molenbeke, ir kuris buvo apkaltintas „dalyvavimu teroristinėje grupuotėje“ bei bėglio slėpimu.

Paryžiaus atakų aukos patenkintos

Lapkritį Paryžiuje įvykdytų džihadistų atakų nukentėjusieji ir jų giminaičiai išreiškė palengvėjimą dėl to, kad buvo areštuotas pagrindinis įtariamasis S.Abdeslamas, ir sakė, jog yra patenkinti, kad jis buvo sučiuptas gyvas ir stos prieš teismą.

„Gali vykti realus teismas su kažkuo, kas aiškiai dalyvavo šiose atakose“, – sakė Georges'as Salinesas, vadovaujantis vienai iš aukų grupių, susikūrusių po lapkričio 13-osios atakų.

G.Salinesas yra gydytojas, o jo dukra žuvo per išpuolį koncertų salėje „Bataclan“, drauge su 89 kitais žmonėmis, dalyvavusiais JAV grupės „Eagles of Death Metal“ koncerte.

Anksčiau prieš teisingumą stojo tik smulkmė, o dabar aukos ir jų giminaičiai turės ką teisti.

„Mes patenkinti, kad S.Abdeslamas nenuvyko į Siriją žūti nuo amerikiečių bepiločio lėktuvo“, – sakė Aurelia Gilbert, dirbanti „Bataclan“ ir priklausanti G.Salineso grupei „13 Novembre: Fraternite et Verite“ („Lapkričio 13-oji: brolybė ir tiesa“).

„Mes esame demokratija ir vyks teismas“, – sakė ji.

Anksčiau prieš teisingumą stojo tik smulkmė, o dabar aukos ir jų giminaičiai turės ką teisti, pridūrė A.Gilbert.

Tos džihadistų atakos buvo surengtos prieš virtinę restoranų ir kavinių, koncertų salę „Bataclan“ ir nacionalinį stadioną „Stade de France“.

„Bent yra gyvas kažkas iš pasirengusiųjų iki galo įvykdyti mirtininko misiją, – sakė Sylvie, kuri buvo sužeista prie „Stade de France“. – Galbūt pagaliau galėsime daugiau apie tai sužinoti“.

Įrodymai rodytų, kad S.Abdeslamas, kuris, kaip manoma, suvaidino svarbų logistinį vaidmenį vykdant atakas, atsisakė susprogdinti savo mirtininko liemenę.

S.Abdeslamo brolis Brahimas susisprogdino prie vieno restorano.

Kitos nukentėjusiųjų grupės, „Life for Paris“, viceprezidentė Caroline Langlade sakė, kad S.Abdeslamo teismas suteiktų progą „pabandyti suprasti, kas galėtų vykti šių prancūzų ir belgų jaunuolių, kurie yra radikalizavęsi, galvose“.

C.Langlade tą lemtingą vakarą dalyvavo koncerte „Bataclan“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pirmadienį turi susitikti su nukentėjusiųjų grupėmis, šeštadienį sakė vienas jo padėjėjas.

Lapkričio 24 dieną prancūzų teisėjas išdavė Europos arešto orderį dėl S.Abdeslamo ir tai palengvins jo perdavimą Prancūzijai.

S.Abdeslamo areštas yra „didelis smūgis“ IS Europoje“

S.Abdeslamo areštas sudavė didelį smūgį IS Europoje, šeštadienį sakė Prancūzijos vidaus reikalų ministras.

„Pastarosios savaitės operacijos sudarė sąlygas mums išvesti iš rikiuotės kelis individus, kurie aiškiai yra itin pavojingi ir nepaprastai ryžtingi“, – sakė Bernard'as Cazeneuve'as.

„Mes laimėsime šį karą su terorizmu veikdami be paliaubų ar pertraukų“, – pridūrė jis.

B.Cazeneuve'as kalbėjo po „gynybos tarybos“ pasitarimo, kurį F.Hollande'as surengė su svarbiais ministrais ir saugumo pareigūnais po S.Abdeslamo arešto.

Jis gyrė belgų pareigūnus už jų „nepriekaištingą“ darbą – S.Abdeslamo sučiupimą ir „gerą bendradarbiavimą“ tarp Prancūzijos ir Belgijos.

Lapkričio 24 dieną prancūzų teisėjas išdavė Europos arešto orderį dėl S.Abdeslamo ir tai palengvins jo perdavimą Prancūzijai, nes pagal standartinį tarptautinio arešto orderį ekstradicijos procesas būtų sudėtingesnis.

Kalbėdamas apie platesnio masto kampaniją prieš terorizmą, B.Cazeneuve'as pažymėjo, kad nuo šių metų pradžios Prancūzijoje buvo sulaikyti 74 žmonės, turintys „ryšių su teroristine veikla“, ir kad 37 iš jų buvo apkaltinti, o 28 laikomi areštinėje.

Bet kurie asmenys, susiję su S.Abdeslamu, nerimaus, kad jų buvimo vieta gali būti atskleista, ir mėgins pabėgti, kad išvengtų suėmimo.

„Grėsmės lygio, kuris išlieka itin aukštas, akivaizdoje šie rezultatai yra padrąsinimas tęsti mūsų pastangas be pertraukų“, – sakė jis.

Interpolas ragina sienų kontrolės pareigūnus būti itin budrius

Interpolas šeštadienį perspėjo, kad būtų laikomasi „papildomo budrumo sienos kontrolės“.

„Belgijoje gimusio 26-erių Prancūzijos piliečio suėmimas gali paskatinti bet kuriuos jo bendrininkus pamėginti pabėgti iš Europos kur nors kitur“, – sakoma, šios tarptautinės organizacijos perspėjime 190 savo narių.

Interpolas ypač pabrėžė atvejį, kai prie Paryžiaus stadiono, kur lapkritį įvyko vienas džihadistų išpuolis, buvo rastas neužpildytas Sirijos piliečio pasas. Šis pasas buvo įtrauktas į Interpolo pavogtų ir pamestų kelionės dokumentų (SLTD) bazę kaip vienas iš 1 452 pavogtų paso blankų.

„Visoms šalims narėms išsiųstame pranešime patariama sustiprinti patikrą kontrolės postuose, ypač naudojantis Interpolo SLTD baze“, – nurodo Lione įsikūrusi organizacija.

„Kadangi dar per anksti svarstyti, kuria kryptimi tyrimas turi tęstis, bet kurie asmenys, susiję su S.Abdeslamu, nerimaus, kad jų buvimo vieta gali būti atskleista, ir mėgins pabėgti, kad išvengtų suėmimo“, – sakė Interpolo generalinis sekretorius Juergenas Stockas.

„Belgija sveikintina, kad suėmė Salahą Abdeslamą, bet tai tik viena didesnės dėlionės dalis“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas