Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Lukašenka – Rusijos premjerui: A.Navalno apnuodijimas yra „falsifikacija“

Baltarusijos autokratas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalies saugumo pajėgos perėmė vokiečių pokalbius telefonu, esą liudijančius, kad Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimas buvo inscenizuotas. Kritikai iškart atitarė, kad tai nesąmonė.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Lukašenka sakė Minske viešinčiam Rusijos premjerui Michailui Mišustinui, kad Berlyno ir Varšuvos pareigūnų pokalbis rodo, jog šis incidentas tėra „falsifikacija“.

„Nebuvo jokio Navalno apnuodijimo“, – per televiziją transliuotame susitikime M.Mišustinui pareiškė A.Lukašenka.

„Jie tai padarė – cituoju – siekiant atgrasyti [Rusijos prezidentą Vladimirą] Putiną nuo savo nosies kišimo į Baltarusijos reikalus“, – be jokių emocijų jo besiklaususiam rusų premjerui kalbėjo A.Lukašenka.

Valstybės vadovas išsamesnės informacijos nepateikė, bet pažadėjo pasidalinti nuorašais su Rusijos saugumo tarnybomis.

Ilgametis Baltarusijos lyderis smarkiai spaudžiamas šalies opoziciją palaikančių protestuotojų atsistatydinti po rugpjūčio 9 dieną įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų.

Dešimtys tūkstančių žmonių jau ne vieną savaitę savaitgaliais dalyvauja precedento neturinčiose demonstracijose prieš 26 metus trunkantį A.Lukašenkos valdymą.

Pareiškimas apie A.Navalną galėtų būti būdas iškovoti Maskvos, protestų metu reiškiančios palaikymą A.Lukašenkai, didesnį palankumą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ligoninė Berlyne, kurioje gydomas Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ligoninė Berlyne, kurioje gydomas Aleksejus Navalnas

A.Navalno artimas padėjėjas Leonidas Volkovas pareiškimą pavadino absurdišku, tvirtindamas, kad Rusijos premjeras yra „pasikėsinimo nužudyti“ bendrininkas, nes dalyvauja „šiame cirke“.

Vokietija trečiadienį pareiškė, jog A.Nalavnui atlikti tyrimai rodo, kad jis buvo apnuodytas medžiaga iš tos pačios grupės kaip ir nervus paralyžiuojantis „Novičiok“. Vienas iš rusų opozicijos lyderių praėjusį mėnesį blogai pasijuto lėktuve Sibire, o paskui buvo perkeltas gydymui į Berlyną.

44 metų A.Navalnas lieka dirbtinai sukeltoje komoje, tačiau jo būklė gerėja, pranešė jo gydytojai vokiečiai.

Tuo metu A.Lukašenka ir M.Mišustinas taip pat pareiškė, jog jųdviejų šalys padarė pažangos, įgyvendindamos planus suartinti Rusiją ir Baltarusiją.

Pastaraisiais metais Kremlius siekė glaudesnės ekonominės ir politinės integracijos tarp buvusių SSRS valstybių, tačiau A.Lukašenka lig šiol priešinosi visiškam suvienijimui.

A.Lukašenka ir V.Putinas artimiausiomis savaitėmis ketina susitikti Maskvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas