Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Adolfo Hitlerio žydiškos kilmės mįslės: atsakymą senelė nusinešė į kapus

Kokia buvo nacių lyderio Adolfo Hitlerio kilmė? Tokios diskusijos užvirė po Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pareiškimo, esą jis turėjo žydiško kraujo. Bet tai tėra sąmokslo teorija, gyvuojanti nuo tarpukario ir paremta spėlionėmis apie jo senelį, kuris dokumentuose nebuvo nurodytas. Taip pat – antisemitiniu įsitikinimu, kad dėl Holokausto buvo kalti ir patys žydai, bandant sumenkinti tikrųjų žudikų kaltę.
Adolfas Hitleris
Adolfas Hitleris / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.

Kalbėjo S.Berlusconi televizijoje

Ministras apie A.Hitlerio kilmę prabilo sekmadienį. Maždaug 40 min. trukmės interviu su juo transliavo konservatyvaus kanalo „Rete 4“ laida „Zona Bianca“ („Baltoji zona“). Visą laidą galima pamatyti paspaudus šią nuorodą.

Šis kanalas priklauso didžiausiai Italijoje privačiai TV kompanijai „Mediaset“, kurią įkūrė tuomet dar tik būsimasis politikas ir premjeras Silvio Berlusconi. Anksčiau garsėjęs gana draugiškais santykiais su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, neseniai jis pasmerkė agresiją prieš Ukrainą.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas

Laidos vedėjo paklaustas, kaip Maskva gali siekti Ukrainos denacifikacijos, kai šios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis yra žydų kilmės, pašnekovas iš Maskvos atkirto: „Ir ką, jei V.Zelenskis yra žydas? Šis faktas nepaneigia nacistinių elementų Ukrainoje.

Galiu klysti, bet Hitleris taip pat turėjo žydiško kraujo. [Tai, kad V.Zelenskis yra žydų kilmės], visiškai nieko nereiškia. Išmintingi žydai sako, kad aršiausi antisemitai paprastai yra žydai. Kaip mes sakome, kiekviena šeima turi savo juodą avelę.“

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas tokius komentarus pavadino „neatleistinais, skandalingais ir baisia istorine klaida“.

Holokausto muziejus „Yad Vashem“ savo ruožtu S.Lavrovo komentarus įvertino kaip „absurdiškus, klaidinančius, pavojingus ir smerktinus“.

Bandydama perrašyti istoriją, Maskva paprasčiausiai ieško argumentų masiniam ukrainiečių žudymui pateisinti.

Panašiai sureagavo ir Ukraina. Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos žodžiais, šios pastabos parodė „giliai įsišaknijusį Rusijos elito antisemitizmą“.

„Bandydama perrašyti istoriją, Maskva paprasčiausiai ieško argumentų masiniam ukrainiečių žudymui pateisinti“, – pakomentavo prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas.

Izraelio premjero Naftalio Bennetto kanceliarija ketvirtadienį paskelbė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsiprašė už ministro žodžius.

Mįslinga vėlyva motinystė

Antrasis pasaulinis karas, per kurį SSRS neteko maždaug 27 mln. žmonių ir padėjo nugalėti nacių Vokietiją, yra Rusijos nacionalinio identiteto šerdis. Istorinis šalies gelbėtojos nuo blogio jėgų naratyvas padeda Kremliui telkti rusų paramą karui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karinio parado akimirka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karinio parado akimirka

O štai Izraeliui vienas svarbiausių nacionalinio etoso elementų yra Holokaustas. Šalis skelbia esanti pasaulio pastangų išsaugoti jo atminimą ir kovoti su antisemitizmu centre.

Todėl ir vienos, ir kitos šalies istorijoje nacių lyderiui A.Hitleriui tenka reikšmingas vaidmuo.

Kalbos, esą jis turėjęs žydų kraujo ir kaip tik todėl tariamai buvo apimtas antisemitizmo, netyla dešimtmečius. Šių menkai pagrįstų gandų šaltinis – nežinia, kas buvo A.Hitlerio senelis iš tėvo pusės. Atsakymą su savimi į kapus amžiams nusinešė jo senelė.

Būsimasis nacių lyderis gimė 1889 m. balandžio 20 d. Braunau am Inn mieste tuometėje Austrijos-Vengrijos imperijoje (dabar šis maždaug 17 tūkst. gyventojų turintis miestas yra Austrijoje prie sienos su Vokietija). Berniukas buvo ketvirtas iš šešių vaikų Aloiso Hitlerio ir jo trečios žmonos Klaros Pölzl šeimoje.

Archyvuose užfiksuota, kad ji atsisakė įvardyti vaiko tėvą, todėl kunigas kūdikį pakrikštijo kaip kataliką ir įregistravo Schicklgruberio pavarde.

Ne iki galo aiški vyresniojo A.Hitlerio kilmė paskatino kalbas, esą fiureris gali turėti žydų kraujo. Aloiso motina ir Adolfo senelė buvo neturtingo ūkininko dukra Maria Anna Schicklgruber. Kadangi buvo katalikė, visos žinios apie ją paremtos bažnyčios ir kitais viešaisiais įrašais.

1837 m., būdama 42-ejų, vis dar netekėjusi moteris susilaukė vienintelio vaiko Aloiso. Archyvuose užfiksuota, kad motina atsisakė įvardyti vaiko tėvą, todėl kunigas kūdikį pakrikštijo kaip kataliką ir įregistravo Schicklgruberio pavarde, o grafoje „tėvas“ nurodė „neteisėtas“. Istorikai mini tris galimus kandidatus į mažylio tėvus.

Vienas iš jų – keliaujantis malūnininkas Johannas Georgas Hiedleris. Vyras vedė jau 5-erių sulaukusio Aloiso mamą ir suteikė jam savo pavardę. Kaip tik šis vyras nacių buvo pripažįstamas kaip lyderio senelis.

Vaikas augo jo brolio ūkininko Johanno Nepomuko (kurio pavardė kartais buvo rašoma kaip Huettleris) šeimoje. Šis vyras, kuris mirdamas paliko globotiniui nemažą dalį savo santaupų, taip pat laikomas galimu Aloiso tėvu.

Nuotr. iš en.wikipedia.org/Adolfo Hitlerio tėvas Aloisas Hitleris
Nuotr. iš en.wikipedia.org/Adolfo Hitlerio tėvas Aloisas Hitleris

Sulaukęs 39-erių, pastarasis tapo „teisėtu vaiku“, o krikšto įrašuose tėvu buvo nurodytas jį įsivaikinęs J.N.Hiedleris. Kaip tik tuomet vyras pasikeitė pavardę į Hitleris, ją gavo ir Aloisas.

Tėvas – darbdavio žydo sūnus?

Trečias pretendentas į A.Hitlerio senelius – Leopoldas Frankenbergeris, kurio šeimoje M.A.Schicklgruber dirbo virėja. Apie šį žydą Niurnbergo tribunole užsiminė fiurerio advokatas, nacių okupuotos Lenkijos vyriausybės vadovas Hansas Frankas.

Pastarasis buvo nuteistas mirties bausme, egzekucija įvykdyta 1946 m. pabaigoje. Prieš mirtį vyras parašė memuarus, kurie buvo išleisti gerokai vėliau – tik 1956-aisiais – pavadinimu „Kartuvių akivaizdoje“ (vok. „Im Angesicht des Galgens“).

Nuotr. iš en.wikipedia.org/Hansas Frankas kameroje 1945 m.
Nuotr. iš en.wikipedia.org/Hansas Frankas kameroje 1945 m.

A.Hitlerio kilmę memuaruose nacis nagrinėjo išsamiau, bet jo tekstas laikomas nepatikimu. Spėjama, kad, jausdamas galą, H.Frankas norėjo atkreipti į save dėmesį arba galvojo, jog nebeturi, ką prarasti, todėl gali kalbėti bet ką.

H.Frankas tvirtino fiurerio protėviais domėjęsis jo paties prašymu, gautu 4-ojo dešimtmečio pabaigoje. Šis esą skundęsis, kad sūnėnas Williamas Patrickas dėl to jį šantažuojantis, net rodęs laišką su grasinimu atskleisti žydišką kilmę. Tiesa, jokio patvirtinimo, kad tokio šantažo būta, nėra.

Teisininkui tariamai pavyko sužinoti, kad A.Hitlerio senelė dirbo virėja pas pasiturinčius žydus Frankenbergerius, kurie tuo metu gyveno Graco mieste (Austrija). Darbdavys esą mokėjo už vaiko išlaikymą (tariamai iš baimės, kad nesulauktų teismo ir viešumo), kol Aloisui sukako 14 metų.

Tai esą patvirtino šios šeimos ir moters siųsti laiškai. Anot H.Franko kaip tik tuo metu ji pastojo, galimai nuo 19-mečio sūnaus Leopoldo (nors teigiama, kad iš tiesų tuomet berniukui tebuvo dešimt metų).

Adolfas Hitleris kūdikystėje
Adolfas Hitleris kūdikystėje

Istorikai šią teoriją (kuri tebuvo H.Franko spekuliacijos) atmeta kaip neturinčią pagrindo.

Kaip biografijoje „Hitleris 1889–1936 m.: Arogancija“ (angl. „Hitler 1889–1936: Hubris“) pažymėjo Jungtinės Karalystės istorikas Ianas Kershaw, Grace gyveno Frankenreiterių šeima, bet jie buvo ne žydai. „Nėra įrodymų, kad Maria Anna kada nors lankėsi Grace, jau nekalbant apie darbą mėsininkui Leopoldui Frankenreiteriui“, – rašė istorikas.

„Fotolia“ nuotr./Gracas
„Fotolia“ nuotr./Gracas

Grace tuo metu negyveno ne tik Frankenbergeriai, bet ir apskritai jokie žydai. Dar praėjusio amžiaus viduryje tai patvirtino austrų istorikas Nikolaus von Preradovichius. Šios tautos atstovams dar XVI a. buvo uždrausta gyventi Štirijoje, kurios sostinė yra Gracas, ir Aloiso gimimo metu šioje žemėje jie dar nebuvo laukiami.

2010 m. žiniasklaida rašė apie A.Hitlerio giminaičių seilių tyrimą. Išanalizavus šių žmonių DNR, nustatyta, kad jis galėjo būti žydų kilmės.

Beje, pats A.Hitleris, anot H.Franko, pasakojo, esą jo senelė su Aloiso tėvu buvo tokie neturtingi, kad nusprendė įtikinti žydų šeimą, esą virėja pastojo būtent nuo jų sūnaus. Taip pora tariamai užsitikrino tam tikras pajamas. Tačiau fiureris vargiai galėjo šią istoriją girdėti iš senelės, nes ji mirė iki gimstant anūkui.

Gandai plito nuo tarpukario

Tačiau viešumoje vis randasi šios teorijos apie A.Hitlerio protėvius patvirtinimų. 2010 m. žiniasklaida rašė apie 39 žinomų jo giminaičių seilių tyrimą. Išanalizavus šių žmonių DNR, nustatyta, kad jis galėjo būti žydų kilmės.

Nuotr. iš en.wikipedia.org/Adolfo Hitlerio motina Klara
Nuotr. iš en.wikipedia.org/Adolfo Hitlerio motina Klara

Mat ėminiuose buvo rasta chromosoma Haplogroup E1b1b1, kuri retai aptinkama Vakarų Europoje, bet kurią turi nemažai Maroko, Alžyro ir Tuniso berberų, taip pat – aškenaziai (viduramžiais abipus Reino slėnio gyvenę žydai) ir sefardai (viduramžiais Ispanijoje ir Portugalijoje gyvenę žydai bei jų palikuoniai).

2019 m. žydų psichologas, gydytojas dr. Leonardas Saxas paskelbė turintis informacijos, kad A.Hitlerio tėvo gimimo laiku Grace gyveno nedidelė žydų bendruomenė. Taip jis tvirtino analizėje, kuri buvo publikuota „Journal of European Studies“.

L.Saxas rėmėsi XIX a. gyvenusio Vienos tarybos nario Emanuelio Mendelio Baumgarteno teiginiais, kad 1856 m. jau buvo kalbama apie jo tautiečių bendruomenę Grace, vadinasi, žydai pradėjo ten kurtis anksčiau.

O minėtas N.von Preradovichius, anot kurio, mieste žydų negalėjo būti, simpatizavęs naciams, todėl esą įžeidimu laikė faktą, kad A.Hitleris buvo galėjo būti Vierteljude (vok. ketvirtadaliu žydas).

Nuotr. iš en.wikipedia.org/Aloisas Hitleris nuolat vilkėjo uniformą net išėjęs į pensiją ir reikalavo, kad į jį būtų kreipiamasi Herr Oberoffizial Hitler (pone vyresnysis pareigūne Hitleri)
Nuotr. iš en.wikipedia.org/Aloisas Hitleris nuolat vilkėjo uniformą net išėjęs į pensiją ir reikalavo, kad į jį būtų kreipiamasi Herr Oberoffizial Hitler (pone vyresnysis pareigūne Hitleri)

Tačiau net jei A.Hitlerio senelis tikrai buvo žydas, tai nieko nereiškė. Pagal tradicinį žydų įstatymą, tautybė paveldima per motinos liniją. Nėra duomenų, kad kuri nors moteris iš jo protėvių buvo žydė. Jei žydų tautybė buvo perduota per vyriškąją liniją, būtų reikėję atlikti ritualinį atsivertimą, o apie tokį informacijos taip pat nėra.

Bundesarchiv nuotr./A.Hitleris su Eva Braun šalia Berghofo rezidencijos.
Bundesarchiv nuotr./A.Hitleris su Eva Braun šalia Berghofo rezidencijos.

Beje, A.Hitleris išties buvo paprašęs SS patikrinti gandus apie jo kilmę. Šie žydiškumo pėdsakų neradę. Tuomet fiureris paprašė genealogo Rudolfo Koppensteinerio paskelbti didelį genealoginį medį, iš kurio būtų aiškūs jo protėviai.

Remiantis šiuo medžiu, 1937 m. buvo išleista knyga „Lyderio kilmės dokumentas“ („Die Ahnentafel des Führers“) ir padaryta išvada, kad A.Hitleris buvo austrų-vokiečių bei nesuteptos arijų kilmės.

Nuotr. iš jewishvirtuallibrary.org /Adolfo Hitlerio giminės genealoginis medis
Nuotr. iš jewishvirtuallibrary.org /Adolfo Hitlerio giminės genealoginis medis

To prireikė, nes jau nuo praėjusio amžiaus 3-iojo dešimtmečio Miuncheno kavinėse sklandė gandai, esą A.Hitlerio senelis buvo žydas. Kiek vėliau, kai jis perėmė Vokietijos kontrolę, tokios kalbos pagarsėjo. Žurnalistai ieškojo sensacingų istorijų apie nacių lyderį, tokias kalbas skatino ir politiniai oponentai.

Nepaisant sąmokslo teorijos apie fiurerio žydišką kilmę ilgaamžiškumo, ji yra menkai pagrįsta, todėl ir S.Lavrovo teiginius galima laikyti jos dalimi. Juoba kad Rusija turi ilgą stipraus antisemitizmo istoriją.

Antisemitizmas Rusijoje
Antisemitizmas Rusijoje

Išvedžiojimai, esą A.Hitleris buvo šios tautybės, yra antisemitinis įsitikinimas, kad dėl Holokausto buvo kalti ir patys žydai, kurių anuomet buvo nužudyta 6 mln. Taip bandoma sumenkinti tikrųjų žudikų atsakomybę.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas