Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 02 06 /15:04

Afganistane nežinomiems užpuolikams šturmavus radijo studiją žuvo du žurnalistai

Šiaurės rytų Afganistane du vietos žurnalistai buvo nušauti nežinomiems užpuolikams atakavus radijo stotį, trečiadienį pranešė pareigūnai.
Afganistano kariai įvykio vietoje
Afganistano kariai/Asociatyvinė nuotr. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis incidentas atkreipė dėmesį į pavojus, su kuriais susiduria karo nuniokotame Afganistane dirbantys reporteriai.

Abu žurnalistai, trečią dešimtį einantys vyrai, buvo nušauti privataus transliuotojo „Radio Hamsada“ studijoje Talokano mieste, Tacharo provincijos sostinėje, naujienų agentūrai AFP pranešė provincijos valdžios atstovas Jawadas Hejri.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį.

„Du neatpažinti užpuolikai antradienį apie 18 val. (vietos, 15 val. 30 min. Lietuvos laiku) įžengė į radijo stoties biurą. Jie paleido ugnį į du reporterius, buvusius prie mikrofonų per tiesioginio eterio laidą. Abu reporteriai žuvo įvykio vietoje“, – sakė J.Hejri.

Šis išpuolis prieš Afganistano žurnalistus buvo jau antras šiais metais. Jis buvo įvykdytas suintensyvėjus diplomatinėms pastangoms užbaigti 17 metų besitęsiantį karą.

Praeitą mėnesį afganistanietis žurnalistas Jawidas Noori buvo pagrobtas iš savo automobilio Talibano kovotojų ir vėliau nužudytas Faros provincijoje šalies vakaruose.

2018-ieji Afganistano žurnalistams buvo pražūtingiausi metai, rodo organizacijos „Reporteriai be sienų (RSF) statistika.

Žmogaus teisių grupė „Amnesty International“ pareiškė, kad vėliausia ataka yra „šiurpus nusikaltimas“, ir paragino afganų tarnybas užtikrinti žurnalistų apsaugą.

„Ši ataka dar kartą pabrėžia, kokią riziką žurnalistai tebepatiria Afganistane vien dėl to, kad atlieka savo darbą“, – sakoma „Amnesty“ tyrėjo Pietų Azijos reikalams Zamano Sultani pranešime.

Afganistano žurnalistų saugumo komitetas savo ruožtu irgi paragino vyriausybę „nustatyti kaltininkus ir užtikrinti, kad būtų įvykdytas teisingumas“.

Kaip nurodo RSF, nuo Talibano režimą nuvertusios JAV vadovaujamos invazijos pradžios Afganistane 2001 metais žuvo 60 žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojas – vidutiniškai po tris per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas