Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano talibai pabrėžia išankstines sąlygas taikos deryboms pradėti

Afganistano Talibanas sekmadienį dar kartą išdėstė sąlygas, kurios turi būti išpildytos, kad galėtų būti atnaujintos taikos derybos su Kabulu – be kita ko, sukilėliai reikalauja, kad jie būtų pašalinti iš tarptautinių teroristų sąrašų.
Talibai
Talibai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Katare įsikūrusio Talibano politinio biuro nariai šeštadienį pradėjo dviejų dienų neformalias diskusijas su afganų įstatymų leidėjais ir aktyvistais Dohoje, didėjant viltims, kad pagaliau bus pradėtos oficialios taikos derybos.

Kovotojai vėl pabrėžė savo griežtą poziciją dėl derybų, turinčių užbaigti 14 metų besitęsiantį konfliktą, sakydami, kad šis procesas nepajudės iš mirties taško, kol nebus išpildytos išankstinės sąlygos.

„Norime, kad prieš bet kokias oficialias derybas mūsų modžahedų vardai būtų pašalinti iš JT ir JAV juodųjų sąrašų, o visos premijos už jų galvas būtų atšauktos“, – sakė Talibano atstovas Zabiullah Mujahidas, vardydamas grupuotės reikalavimus per susitikimą Kataro sostinėje.

Talibanas savo biurą Katare atidarė 2013-ųjų birželį, atlikdamas pirmąjį žingsnį link tikėtinos taikos sutarties.

„Taip pat norime, kad mūsų politinis biuras Dohoje vėl būtų oficialiai atidarytas“, – pridūrė jis.

Talibanas savo biurą Katare atidarė 2013-ųjų birželį, atlikdamas pirmąjį žingsnį link tikėtinos taikos sutarties. Bet ta įstaiga buvo vėl uždaryta praėjus vos mėnesiui, tuomečiam Afganistano prezidentui Hamidui Karzai įtūžus, kad kovotojai savo biurą pristato kaip savo vyriausybės tremtyje neoficialią ambasadą.

Afganistano vyriausybės Aukštoji taikos taryba, kuriai patikėta vesti derybas su Talibanu, ragino kovotojus atnaujinti derybas nekeliant jokių išankstinių sąlygų.

„Bet kokios išankstinės sąlygos gali dar labiau užvilkinti susitaikymo procesą“, – perspėjo taikos tarybos pareigūnas Aminuddinas Muzaffari, duodamas interviu naujienų agentūrai AFP.

„Talibanas turi sėsti prie derybų stalo dar prieš keldamas tokius reikalavimus“, – pridūrė jis.

Afganistano vyriausybės pareigūnai nedalyvavo Katare vykusiame susitikime, kurį organizavo tarptautinė organizacija „Pugwash Conferences“, dedanti pastangas, kad būtų sprendžiami konfliktai.

Vis dėlto šis renginys buvo retas tiesioginis kontaktas tarp Talibano ir Afganistano įstatymų leidėjų bei pilietinės visuomenės atstovų, tarptautinei bendruomenei spaudžiant atgaivinti derybas.

Šis susitikimas įvyko po to, kai Afganistano, Pakistano, Kinijos ir JAV delegatai praeitą pirmadienį susitiko Kabule per antrąjį derybų ratą procese, kuriame afganai raginami susitarti dėl konflikto užbaigimo.

Pirmosios įžanginės derybos buvo surengtos Islamabade anksčiau šį mėnesį, siekiant pakloti pamatus tiesioginiam dialogui tarp Kabulo ir islamistų grupuotės.

Talibano atstovai abiejuose tuose susitikimuose pabrėžtinai nedalyvavo, o analitikai perspėja, kad turiningų derybų dar gali tekti ilgokai palaukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas