Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 05 /16:05

AFP: Turkijos policija paleido ašarines dujas per palestiniečių šalininkų mitingą

Turkijos policija sekmadienį panaudojo ašarines dujas, kad išsklaidytų palestiniečius palaikantį mitingą prie karinės bazės, kurioje yra JAV kariai ir ginkluotė, pranešė įvykio vietoje buvęs naujienų agentūros AFP fotografas.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Protestą prie pietryčių Turkijoje esančios Incirliko oro pajėgų bazės surengė humanitarinės pagalbos organizacija „Humanitarian Relief Foundation“ (IHH). Ši organizacija 2010 metais vadovavo flotilei į Gazos Ruožą, sukėlusiai Izraelio reidus, per kuriuos žuvo 10 civilių.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizduose matyti keli šimtai žmonių, mojuojančių palestiniečių vėliavomis ir bėgančių per lauką, kuriuos vejasi policija. Be to, teigiama, kad prieš protestuotojus buvo panaudotos vandens patrankos.

Pranešimų apie sužeistuosius ar sulaikytuosius iš karto negauta. JAV pareigūnai taip pat kol kas nepateikė jokių komentarų.

Viduržemio jūros pakrantės bazė priklauso Turkijai, tačiau ja naudojasi JAV ir kartais Jungtinės Karalystės karališkosios oro pajėgos, turėdamos strateginę prieigą prie didelės Artimųjų Rytų dalies.

IHH protestas buvo surengtas tuo metu, kai Ankaroje lankysis JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), kuris pirmadienį turėtų susitikti su Turkijos užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu (Chakanu Fidanu).

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) yra ne kartą pažėręs priekaištų Vašingtonui, kad šis remia Izraelio veiksmus Gazos Ruože. 

Pirmadienį Turkijos prezidentas vyks į kelionę ir greičiausiai nesusitiks su JAV valstybės sekretoriumi.

Spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojai įsiveržė per sieną ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei paėmė mažiausiai 240 įkaitų.

Po šio išpuolio Izraelis prieš „Hamas“ kontroliuojamą anklavą pradėjo vykdyti nesiliaujančią bombardavimo kampaniją, per kurią, Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šioje teritorijoje žuvo daugiau kaip 9,7 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Sekmadienį R. T. Erdoganas dar kartą pasmerkė tai, ką pavadino amoraliais ir niekingais veiksmais Gazos Ruože.

Jis pridūrė, kad Ankara šiuo metu stengiasi sustabdyti smurtą ir užtikrinti humanitarinės pagalbos tiekimą į palestiniečių anklavą.

„Būkite tikri, kad darome daug daugiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio“, – teigė prezidentas. 

Pasak Turkijos diplomatinio šaltinio, H. Fidanas sekmadienį telefonu kalbėjosi su savo kolegomis iš Egipto ir Jordanijos.

Šaltinis teigė, kad šalys aptarė, kaip nedelsiant nutraukti ugnį ir užtikrinti nuolatinį ir nenutrūkstamą humanitarinės pagalbos teikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas