Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aistros dėl Ukrainos kalbos įstatymo: Maskva pyksta, Kijevas ginasi, europiečiai įžvelgia pavojų

Prieš porą dienų įsigaliojęs Ukrainos vadinamojo kalbos įstatymo 25 straipsnis, kuris reguliuoja spausdintą žiniasklaidą, sukėlė nemažai aistrų. Rusija, kaip įprasta, pareiškė, kad Ukrainoje engiami rusakalbiai. Ukrainiečiai tikina, kad gimtoji kalba reikalauja ypatingos apsaugos, ypač Rusijos agresijos ir jos skleidžiamos propagandos akivaizdoje. Tačiau Europos institucijos perspėja, esą Kijevas žengia per toli.
Ukrainiečių kalbos pamoka
Ukrainiečių kalbos pamoka / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Ukrainos kalbos įstatymas buvo vienas paskutiniųjų, kuriuos pasirašė buvęs šalies prezidentas Petro Porošenka 2019 metų pavasarį. Jis nuolat pabrėždavo būtinybę saugoti ukrainiečių kalbą.

Teisės aktas įsigaliojo tų pačių metų liepą, šalį jau valdant prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, ir nuo tada apima vis daugiau sričių.

Ukrainiečių kalba privaloma reklamose, viešosiose įstaigose. Įstatymas taip pat taikomas radijo, televizijos laidoms, serialams, filmams. Pastarieji gali būti ne ukrainiečių kalba, tačiau privalomai dubliuojami arba titruojami.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

Sekmadienį įsigaliojo kalbos įstatymo nuostata, įpareigojanti Ukrainos nacionalinę žiniasklaidą publikuoti leidinius oficialia šalies kalba.

Pagal įstatymą visi nacionaliniai laikraščiai ir žurnalai turi būti leidžiami ukrainiečių kalba. Įstatymas nedraudžia publikuoti rusų kalba, bet numato, kad turi būti skelbiama ir lygiagreti vienodos apimties ir tiražo ukrainietiška versija.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Naujojo kalbos įstatymo šalininkų demonstracija Kijeve. Plakatas skelbia: „Kalba yra svarbi“
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Naujojo kalbos įstatymo šalininkų demonstracija Kijeve. Plakatas skelbia: „Kalba yra svarbi“

Ukrainos kalbos įstatymas kas kartą įsigaliojus naujoms jo nuostatoms sulaukia didžiulio atgarsio Rusijoje. Maskva kaltina Kijevą rusakalbių engimu Ukrainoje. Kijevas atšauna, kad tik gina valstybinę kalbą.

Tačiau Ukrainos kalbos įstatymą sukritikavo ir Europos Tarybos patariamoji Europos komisija „Demokratija per teisę“, dar vadinama Venecijos komisija.

Tuo metu 15min kalbinti Ukrainos žurnalistai teigė, kad kalbos klausimas šalyje dažnai yra politizuojamas.

Jie tvirtino, esą kalbų dėl „rusakalbių engimo“ nebūtų, jei po nepriklausomybės atgavimo 1991 m. Ukraina būtų labiau puoselėjusi savo kalbą, o ne leidusi rusifikuoti dalį gyventojų.

1989 metų gyventojų surašymo duomenimis, Ukrainoje gyveno 72 proc. ukrainiečių ir 22 proc. rusų. 2001-aisiais – jau 77,5 proc. ukrainiečių ir 17 proc. rusų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito