Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aktyvistas: JK įspėjo Pekino kritikus vengti su juo ekstradicijos sutartį turinčių šalių

Žymus žmogaus teisių aktyvistas ketvirtadienį pranešė, kad Britanija perspėjo jį ir kitus Pekino kritikus vengti kelionių į šalis, kurios turi ekstradicijos susitarimą su Kinija, dėl Honkongui primesto nacionalinio saugumo įstatymo.
Billas Browderis
Billas Browderis / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Honkongas

Kinija pertvarko Honkongą pagal savo autoritarinę viziją, apsiginklavusi nacionalinio saugumo įstatymu, triuškinančiu miesto demokratinį judėjimą ir kriminalizuojančiu kone visą disidentinę veiklą.

Pekinas tvirtina, kad šiam įstatymui taikoma universali jurisdikcija, o tai reiškia, kad jis už tariamus nusižengimus gali persekioti visus, neatsižvelgdamas į jų pilietybę arba buvimo vietą.

JAV gimęs Jungtinės Karalystės pilietis Billas Browderis, agituojantis už tarptautines sankcijas autoritarinėms šalims, sakė, jog Britanijos užsienio reikalų ministerija neseniai jį perspėjo, jog jis ir kiti aktyvistai gali tapti Pekino taikiniais, jeigu vyks į šalis, perduodančias įtariamuosius Kinijai.

„Jie man nurodė, kad aš turėčiau žinoti tas šalis, kurios tebeturi ekstradicijos sutartis su Honkongu ir Kinija, o tada paskelbti tų vietų sąrašą“, – sakė B.Browderis naujienų agentūrai AFP.

Kinija turi sudariusi ekstradicijos sutartis su maždaug 60 valstybių – nuo demokratijų iki autoritarinių šalių.

Devynios Vakarų valstybės atšaukė ekstradicijos susitarimus su Honkongu, įvedus nacionalinio saugumo įstatymą, iš dalies dėl ekstrateritorialios jurisdikcijos pretenzijų.

Iki šiol Kinijos valdžia oficialiai nėra pateikusi ekstradicijos prašymų pagal Honkongo nacionalinio saugumo įstatymą, nors nesėkmingai bandė pasinaudoti šiuo įstatymu, bandydama pasiekti, kad viena Izraelyje įsikūrusi interneto svetainė pašalintų tam tikrą turinį.

Pasak B.Browderio, šio perspėjimo jis sulaukė po to, kai jo ir kitų aktyvistų pavardės pasirodė Honkonge pradėtoje „užsienio sąmokslo“ dalyvių, tarp kurių yra ir kalintis prodemokratiškos žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai, byloje.

Honkongo policija J. Lai ir kai kuriems jo įkurtame laikraštyje „Apple Daily“ dirbusiems žurnalistams pareiškė kaltinimus dėl sąmokslo. Šis laikraštis buvo uždarytas pagal saugumo įstatymą, o jo lėšos – įšaldytos.

„Pokalbio esmė buvo ta, kad jie norėjo man pranešti, jog mano pavardė yra dokumente ir kad Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas taikomas ne tik Honkongo žmonėms, bet ir visame pasaulyje, taip pat ir užsieniečiams“, – paaiškino B.Browderis. Pasak jo, pareigūnai perspėjo ir kitus tame sąraše esančius asmenis.

JK užsienio reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad „negali komentuoti privataus susitikimo turinio“.

JK viešai perspėja, kad nacionalinio saugumo įstatymas apima veiklą, vykdomą „ir Honkonge, ir už jo ribų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas