Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alepo meras ragina ES vadovus gelbėti jo miestiečius

Sirijos Alepo miesto rytinės dalies vadovas ketvirtadienį kreipėsi į Europos Sąjungą, kad šią paragintų gelbėti 50 tūkstančių žmonių, kai pradėtas civilių evakavimas po kelerių metų kautynių. Brita Hagi Hassanas, pakviestas tarti žodžio Europos Sąjungos šalių vadovams Briuselyje, sakė, kad istorija teis juos, jeigu nesugebės apginti nekaltuosius nuo Basharo al-Assado režimo.
Alepo evakuacija
Alepo evakuacija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„50 tūkstančių gyventojų rytų Alepe laukia tik mirtis po tarptautinės bendruomenės nesėkmės“, – sakė jis žurnalistams, kai greta jo buvo ES Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„Mums reikia, kad koalicija skubiai priverstų režimą ir ten esančias Irano sukarintas pajėgas laikytis paliaubų, ir mums reikia, kad būtų organizuotas saugus civilių išėjimas“, – sakė jis.

Per vertėją jis dar pridūrė: „Istorija neatleis. Istorija registruoja tarptautinį tylėjimą nusikaltimų žmoniškumui Sirijoje akivaizdoje“.

Taip B.H.Hassanas kalbėjo, kai šimtai civilių ir sukilėlių ketvirtadienį išvyko iš Alepo pagal evakavimo sutartį, kuri leis valdančiajam Sirijos režimui perimti visą šio miesto kontrolę, remiant Rusijai ir Irano sukarintoms pajėgoms.

D.Tuskas į tai atsakė: „Mažiausiai jūsų žmonėms šiandien reikia daugiau žodžių ir užuojautos. Šiandien jums reikia pirmiausia efektyvios apsaugos ir paramos“.

Tačiau ES šalių vadovai yra linkę tik paskelbti pareiškimą, smerkiantį smurtą ir raginantį Siriją ir jos sąjungininkus, tarp kurių yra ir Rusija, palengvinti civilių evakavimą.

B.H.Hassanas reikalavo, kad JT Saugumo Taryba, kurią jis išskyrė kaip nesugebėjusią paskelbti humanitarines paliaubas, pašalintų „šio režimo legitimumą“, remdamasi faktais apie karo nusikaltumus.

„Ko mes laukiame – veiksmų, o ne žodžių, nes Alepo vaikai šaukia ir laukia išgelbėjimo“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito