Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aliaksandro Lukašenkos gąsdinimas ukrainiečių ataka buvo išgalvotas pavojus

Nuo pirmųjų Rusijos atakų prieš Ukrainą praėjus daugiau nei mėnesiui, internete vis dar dalijamasi Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos aiškinimais, esą pastaroji ruošėsi užpulti jo šalį. Ukrainos kariškiai tai paneigė ir įspėjo, kad už panašių atakų gali stovėti Maskva, norinti įtraukti Minską į karą.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Planą“ nunešė V.Putinui

Informaciją apie tariamai planuotą Ukrainos ataką A.Lukašenka paskelbė kovo 11-ąją vykusiame susitikime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Baltarusijos vadovas į pokalbį atsinešė žemėlapį, kuris, anot jo, atskleidžia Kyjivo planus užpulti Minską.

„Jie ne tik Donbasui ruošėsi suduoti smūgį, – A.Lukašenka aiškino per susitikimą, kurį transliavo televizijos kanalas „Rossija 24“. – Jie parengė pozicijas, kad galėtų smogti Baltarusijai.“

Šis A.Lukašenkos pareiškimas buvo priimtas taip nerimtai, kad įkvėpė ne vieną interneto pokštą, vadinamąjį memą. Keletą galima pamatyti čia, čia, čia, čia.

A.Lukašenkos žodžiais, tuo metu svetimšaliai samdiniai judėjo Černobylio atominės elektrinės link ir esą rengėsi į karą Ukrainoje įtraukti Baltarusiją.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kurie socialinių tinklų vartotojai patikėjo Aliaksandro Lukašenkos žodžiais apie galimą Baltarusijos puolimą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kurie socialinių tinklų vartotojai patikėjo Aliaksandro Lukašenkos žodžiais apie galimą Baltarusijos puolimą

Kiek anksčiau prezidentas Volodymyras Zelenskis buvo paskelbęs, kad į Ukrainą atvyko 16 tūkst. užsieniečių, pasiryžusių ginti ją nuo okupanto.

Kreipėsi į baltarusius

Šie nuogąstavimai nebuvo pagrįsti. Juos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo paskyroje „Facebook“ publikuotame įraše iškart paneigė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Čia publikuojamas vyriausybės nario kreipimasis ne tik rusų, bet ir anglų kalbomis.

Pasak jo, šios šalies ginkluotosios pajėgos neplanuoja jokios agresyvios operacijos prieš Baltarusiją. Bet kokius kaltinimus, esą ruošiamasi atakuoti Baltarusiją, ministras pavadino provokacija ir pretekstu šios šalies kariuomenei įsitraukti į Rusijos karą Ukrainoje.

„Remiantis informacija, kuria esame visiškai įsitikinę ir kurią mums patvirtino, šiuo metu Rusijos okupacinių pajėgų vadovybė ruošia virtinę kruvinų provokacijų, – teigiama rusiškai surašytame ir baltarusių tautai adresuotame tekste.

O.Reznikovas savo ruožtu įspėjo, kad „pagal nusikalstamą sumanymą“ kaip tik Rusijos oro pajėgos ruošia smogti provokacinį smūgį netoli Ukrainos-Baltarusijos sienos. Kaip galimą pirmosios atakos taikinį jis nurodė Kopanių kaimą Stolino rajone Bresto regione.

Siekdama užmaskuoti nusikaltimą, Rusija galimai ketina surengti ataką iš Ukrainos oro erdvės.

„Provokacijos tikslas – priversti dabartinę Baltarusijos vadovybę įsivelti į karą prieš Ukrainą, – tvirtino ministras. – Maskva bando jus surišti krauju.

Garantuoju, kad Ukrainos kariuomenė neplanavo, neplanuoja ir neplanuos jokių agresyvių veiksmų prieš Baltarusiją.“

O.Reznikovas paragino baltarusius neleisti, kad jų šalis būtų įtraukta į šį karą, išsaugoti savo artimųjų gyvybes ir neleisti Kremliui sugriauti Baltarusijos ateitį.

Apšaudymai – tą pačią dieną

Tą pačią kovo 11-ąją Ukrainos ginkluotųjų oro pajėgų vadovybė paskelbė „Facebook“, kad apie 14.30 vietos laiku Rusijos lėktuvai (kiek, nenurodyta) įskrido į šios šalies teritoriją.

Jie esą apsisuko virš Horodyščės ir Tiumenės miestų šiaurinėje Rivnės srityje, o galiausiai apšaudė minėtą Kopanių kaimą.

Oro pajėgos šį incidentą pavadino provokacija, kurios tikslas buvęs įtraukti Baltarusiją į karą su Ukraina.

t.me/paradachak nuotr./Baltarusijos karys
t.me/paradachak nuotr./Baltarusijos karys

Ukrainiečių žiniasklaidos teigimu, dėl žaibiškos kariuomenės reakcijos – net įrašas „Facebook“ pasirodė maždaug po pusvalandžio – provokacija tapo nenaudinga Rusijos propagandai, tad taip ir nesulaukta stipresnės reakcijos į ją.

Baltarusijos savaitraštis „Naša Niva“ savo kanale „Telegram“ patvirtino, kad kaimo apylinkės buvo apšaudytos. Gynybos ministerija paneigė buvus ką nors panašaus. Tiesa, kartu užsiminta, kad Minskas siunčia penkias bataliono taktines grupes žvalgybos, patruliavimo, apsaugos ir gynybos užduotims atlikti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai