Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ambicingas Vokietijos žaliųjų pažadas prieš rinkimus: sustabdysime „Nord Stream 2“

Vokietijoje jau ne vienas mėnuo kalbama, kad po šių metų Bundestago rinkimų valdančiąją koaliciją sudarys krikščionys demokratai ir žalieji. Tačiau pastarieji dabar į rinkimų programą įtraukė planus nutraukti prieštaringai vertinamo dujotiekio „Nord Stream 2“ statybas, skelbia „Reuters“.
Tiesiamas „Nord Stream 2“ dujotiekis
Tiesiamas „Nord Stream 2“ dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apžvalgininkų teigimu, tokia žaliųjų pozicija dėl dujotiekio, kuriuo planuojama Baltijos jūros dugnu gabenti dujas iš Rusijos į Vokietiją, gali tapti solidžia kliūtimi derybose dėl koalicijos.

Apklausose pirmauja būtent politinę karjerą netrukus baigsiančios kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU). Antroje vietoje – pastaraisiais metais smarkiai išpopuliarėjusi Žaliųjų partija.

CDU lyderis Arminas Laschetas, kaip ir A.Merkel, sako nesureikšminantis JAV ir Rytų Europos šalių nuogąstavimų, kad „Nord Stream 2“ padidins Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų ir kad projektas apskritai politinis, o ne ekonominis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Arminas Laschetas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Arminas Laschetas

Tačiau žalieji, kaip ir Vašingtonas, anksčiau paskelbęs sankcijų kai kurioms su „Gazprom“ projektu susijusioms kompanijoms, tvirtina, kad žalia šviesa dujotiekiui yra netinkamas atsakas į Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją ir Rytų Ukrainoje įpliekstą karinį konfliktą.

„Dujotiekis „Nord Stream 2“ projektas yra politinis ne tik dėl pasekmių klimatui ir energetikai, bet ir todėl, kad yra žalingas geopolitine prasme, ypač turint omenyje situaciją Ukrainoje. Todėl jis turėtų būti sustabdytas“, – paskelbė partija, pridūrusi, kad Rusija virsta autoritarine valstybe.

11 mlrd. JAV dolerių vertės dujotiekis Rusijai leidžia dujas į Europą tiekti aplenkiant Vakarų sąjungininkę Ukrainą ir potencialiai atkirsti ją nuo pajamų iš tranzito. „Nord Stream 2“ taip pat konkuruotų su amerikiečių suskystintų gamtinių dujų projektais.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį paragino „bet kokius subjektus, susijusius“ su „Nord Stream 2“ teisimu, „nedelsiant“ nutraukti dalyvavimą šiame projekte – esą priešingu atveju Amerika jiems taikys sankcijas.

Praėjusios savaitės tyrimų duomenis, už žaliuosius per rinkimus žada balsuoti 21 proc. Vokietijos rinkėjų. Konservatorių reitingai nusmuko iki 29 proc. – CDU nesiseka sklandžiai tvarkytis su koronaviruso pandemija.

Kovo viduryje CDU pasirodė prasčiausiai per savo istoriją regioniniuose rinkimuose, vykusiuose šalies pietvakariuose Badeno-Viurtembergo ir Reino krašto-Pfalco žemėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas