Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Amerika ir D.Trumpas ruošiasi politiniam „Super Bowl“ – J.Comey liudijimui Kongrese

Atleisto JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey liudijimo Kongrese laukia visa Amerika, o jį transliuos net trys nacionalinės televizijos. CNN šaltiniai teigia, kad J.Comey viešai atmes prezidento pateikiamas judviejų pokalbių interpretacijas.
Jamesas Comey
Jamesas Comey / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Comey buvo atleistas jau įsibėgėjus FTB tyrimui dėl galimų D.Trumpo kampanijos komandos ir Rusijos ryšių. JAV žvalgyba mano, kad Maskva siekė pakreipti prezidento rinkimus respublikono naudai.

D.Trumpas anksčiau ne kartą skelbė, esą J.Comey jam daug sykių teigė, kad paties prezidento veiklos FTB netiria.

Tačiau vienas šaltinis CNN tvirtino, kad J.Comey JAV senatoriams paaiškins, jog jo pokalbiai su D.Trumpu buvo sudėtingesni nei mano prezidentas. O kitas šaltinis teigė, kad D.Trumpas galėjo nesuprasti J.Comey žodžių, ypač apie FTB vykdoma kontržvalgybinį tyrimą.

Stengsis nesutrukdyti vykstančiam tyrimui

Savo laiške J.Comey D.Trumpas ne tik pranešė apie jo atleidimą, bet pabrėžė: „Man labai malonu, kad jūs mane tris skirtingus kartus informavote, jog aš nesu tyrėjų akiratyje.“ Baltieji rūmai vėliau taip ir nepaaiškino, kada tie trys pokalbiai įvyko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jamesas Comey
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jamesas Comey

Kita vertus, CNN skelbia, kad J.Comey viešai nepasakys, ar prezidentas trukdė FTB tyrimui. Jis esą stengsis elgtis kaip „faktus pateikiantis liudininkas“ ir tiesiog apibūdins savo pokalbius su D.Trumpu – teisinę analizę paliks kitiems.

D.Trumpas S.Lavrovui ir S.Kisliakui: „Aš ką tik atleidau FTB vadovą. Jis buvo išprotėjęs, tikras beprotis. Jaučiau didelį spaudimą dėl (tyrimo dėl, – red.) Rusijos. Dabar jo nebėra.“

Be to, nors J.Comey nekantrauja pateikti savąją jo pokalbių su D.Trumpu versiją, jis, regis, vengs atsakyti į klausimus, ką galvojo apie prezidento komentarus – pavyzdžiui, ar jautėsi spaudžiamas nutraukti tyrimą.

CNN šaltinių teigimu, J.Comey mano, kad jo požiūris į D.Trumpo žodžius nėra svarbus – kur kas aktualesnė jo versija, kas vyko.

Žinoma, buvęs FTB direktorius turės kalbėti apie įtarimus, kad D.Trumpas paprašė jo prisiekti ištikimybę netrukus po inauguracijos; kad prezidentas norėjo, jog biuras nespaustų buvusio jo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Michaelo Flynno.

J.Comey vieną pokalbių su D.Trumpu užfiksavo raštu. Dokumento fragmentai buvo nutekinti, o jame rašoma, kad D.Trumpas buvo pasakęs J.Comey: „Tikiuosi, kad gali tai pamiršti.“

Be to, gegužės viduryje, netrukus po to, kai D.Trumpas Baltuosiuose rūmuose priėmė Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą ir ambasadorių JAV Sergejų Kisliaką, Amerikos spaudoje buvo paskelbta , kad prezidentas rusams pasakė, jog J.Comey yra „beprotis“.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas
Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas

„Aš ką tik atleidau FTB vadovą. Jis buvo išprotėjęs, tikras beprotis. Jaučiau didelį spaudimą dėl (tyrimo dėl, – red.) Rusijos. Dabar jo nebėra“, – esą svečiams rusams pasakė D.Trumpas.

J.Sessionsas siūlėsi pasitraukti

CNN jau praėjusią savaitę pranešė, kad J.Comey pasiekė susitarimą su po jo atleidimo specialiuoju „Rusijos tyrimo“ vadovu paskirtu Robertu Muelleriu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris

Susitarimo esmė tokia: J.Comey liudys apie įtemptus pokalbius su D.Trumpu, bet neatskleis jokių vykdomo tyrimo detalių.

JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Danielis Coatsas iš D.Trumpo dar kovą buvo sulaukęs prašymo paspausti J.Comey – kad šis atsitrauktų nuo susikompromitavusio M.Flynno.

Toks balansas, kuris, beje, prisidėjo ir prie to, kad Baltieji rūmai neblokavo J.Comey pasirodymo Kongrese, buvo nustatytas, nes R.Muelleris dar gali pateikti baudžiamuosius kaltinimus. O buvusio FTB vadovo liudijimas gali sutrikdyti procesą.

Tuo metu būsimą J.Comey liudijimą supa vis daugiau įdomių aplinkybių.

„The Washington Post“ skelbia, jog JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Danielis Coatsas iš D.Trumpo dar kovą buvo sulaukęs prašymo paspausti J.Comey – kad šis atsitrauktų nuo susikompromitavusio M.Flynno.

D.Coatsas pokalbį tuomet aptarė su kitais pareigūnais ir nusprendė, kad jam kištis į FTB tyrimą būtų netinkama.

„Scanpix“/AP nuotr./Danas Coatsas
„Scanpix“/AP nuotr./Danas Coatsas

D.Coatsas trečiadienį liudys prieš Senato žvalgybos komitetą – tikėtina, kad jo komentarai taps medžiaga būsimam J.Comey liudijimui.

Savo ruožtu „The New York Times“ pranešė, kad pastaraisiais mėnesiais įtampų buvo kilę ir D.Trumpo santykiuose su generaliniu prokuroru Jeffu Sessionsu. Pastarasis net buvo pasisiūlęs atsistatydinti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas

Nesantaika įsižiebė, kai J.Sessionsas kovo mėnesį oficialiai atsiribojo nuo tyrimo dėl Rusijos kišimosi į pernykščius prezidento rinkimus. Jis taip pasielgė paaiškėjus, kad jis per kampaniją dukart susitiko su Rusijos ambasadoriumi S.Kisliaku ir to neatskleidė per patvirtinimo procedūrą Senate.

Ar bus ramus, ar siautės „Twitter“?

Pats D.Trumpas neigia, kad jo kampanija galėjo koordinuoti veiksmus su Kremliumi. JAV žvalgybos tarnybos savo ruožtu mano, kad Maskvos pasiųsti programišiai įsilaužė į Demokratų partijos serverius ir nutekino pavogtus laiškus, taip pakenkdami Hillary Clinton.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

Prezidento Kongrese, ten liudijant J.Comey, nebus. Tačiau tyrimą dėl Rusijos įtakos „raganų medžiokle“ vadinantis D.Trumpas tikrai stebės buvusio FTB direktoriaus liudijimą, kuris Vašingtone jau vadinamas politiniu „Super Bowl“, per televiziją.

O JAV sostinėje kuždamasi, kad prezidentas bus ne tik žiūrovas, bet ir dalyvis – per atstumą, komentuodamas J.Comey liudijimą savo pamėgtame „Twitter“.

„Melaginga elitinė žiniasklaida (FAKE MSM) taip stengiasi, kad aš nesinaudočiau socialiniais tinklais. Jiems nepatinka, kad aš galiu skelbti sąžiningą, nefiltruotą žinią“, – antradienio rytą „Twitter“ paskelbė D.Trumpas.

„Jis asmeniškai, giliai įsižeidęs dėl to, kad elitinė žiniasklaida toleruoja tyrimą dėl Rusijos ir liaupsina Comey, – komentavo buvęs Atstovų rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas, kuris yra ištikimas D.Trumpo sąjungininkas. – Jis neleis tokiam vyrukui jo šmeižti ir smūgiuos atgal taip stipriai, kaip gali.“

Prezidento teisininkai ir patarėjai, tiesa, ragina D.Trumpą nesivelti į J.Comey liudijimą supančias aistras. Jie tikisi ketvirtadienio pirmąją pusę – tada vietos laiku ir liudys buvęs FTB vadovas – užimti prezidentą kita veikla.

JAV sostinėje kuždamasi, kad prezidentas bus ne tik žiūrovas, bet ir dalyvis – per atstumą, komentuodamas J.Comey liudijimą savo pamėgtame „Twitter“.

„Prezidento diena bus labai, labai užimta. Manau, kad jis vykdys darbus, kuriems ir buvo išrinktas“, – tikino Baltųjų rūmų spaudos sekretorius.

Aišku, jei administracija tikisi kuo nors kitu nukreipti žiniasklaidos dėmesį, tai tikrai nebus įmanoma. J.Comey liudijimas bus tiesiogiai transliuojamas per tris nacionalines televizijas, apie jį skelbs visa žiniasklaida.

Respublikonų stovykla ruošiasi ir tam – partijos nacionalinis komitetas ruošiasi smogti J.Comey reputacijai. „The Washington Post“ teigimu, krūva konservatorių yra pasiruošę pasirodyti „Fox News“ ir ginti D.Trumpą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas