Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Amerikietis karo veteranas: JAV pamiršo, kaip kariauti tikrą karą

JAV taip ilgai kovojo su sukilėliais ir teroristais, kad pamiršo, kaip iš tikrųjų reikia kovoti tikrame kare su lygiaverčiu priešininku, rašo „Business Insider“, remdamasis amerikiečių veteranu, dalyvaujančiu Ukrainos kare su Rusija.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / V.Zelenskio X paskyra

Pasak jo, JAV kariuomenės mokymuose daugiausia dėmesio skiriama partizaniniam karui ir kovai su sukilėliais, visų pirma turint omenyje Iraką ir Afganistaną. JAV veteranas, kuris, pasitraukęs iš JAV kariuomenės, pagal kontraktą kariavo Irake, o dabar tarnauja karo mediku Ukrainoje, su anonimiškumo sąlyga sakė, kad Amerika ir NATO „leido atrofuotis dideliam karui reikalingiems įgūdžiams“.

Pasak jo, konfliktai Artimuosiuose Rytuose buvo rimti karai, nusinešę daugybę gyvybių, tačiau karas Ukrainoje yra „pramoninis karas su tokiais naikinimo mastais, kokių pasaulis nematė“ nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų laikų.

Kitokio tipo karas

Karo veteranas pridūrė, kad amerikiečiai ir sąjungininkai nėra įpratę kovoti nepalankioje padėtyje, palyginti su priešu.

„Manau, kad dauguma mūsų mokymų šiais laikais labiau orientuoti į partizaninį karą, o ne į kovą su beveik lygiaverčiu priešininku, kaip būtų Rusijos ar Kinijos atveju“, – sakė jis.

Jis taip pat iš dalies suabejojo karinio rengimo JAV ir Europoje kokybe. Pasak jo, kariuomenės mokymai negalėjo jo paruošti karui Ukrainoje.

Kitas JAV veteranas Ukrainoje pasakojo, kad jo draugai iš JAV kariuomenės klausia jo patarimų, kaip kovoti pasitelkiant dronus ar tranšėjose, nes Valstijose jų to nemokė.

Be to, daugelis Ukrainos kariškių, kurie buvo apmokyti NATO šalyse, pavadino tai netinkamu arba nepakankamu mokymu. Pasak JAV veteranų, mokymai Jungtinėje Karalystėje, be kita ko, nesuteikia įgūdžių, kaip apeiti minų laukus, artileriją ar kitas grėsmes mūšio lauke. Tokie mokymai turi prasmę tik „ant popieriaus“; jie „neveikia Ukrainoje, nes tai kitokio tipo karas“, sako JAV veteranai.

Veteranas: ukrainiečiai geriau nei amerikiečiai supranta kai kuriuos šiuolaikinio karo aspektus

Vienas ukrainiečių vadas, kurį mokė amerikiečių, britų ir lenkų kariai, pernai sakė, kad jei būtų tiksliai laikęsis šių šalių patarimų, dabar jau būtų nužudytas.

JAV veteranas mano, kad ukrainiečiai iš tikrųjų geriau nei JAV supranta kai kuriuos šiuolaikinio karo aspektus.

„Manau, kad ukrainiečiai galėtų kai ko pamokyti Vakarų kariuomenę ir NATO jau vien dėl to, kad mes jau seniai nekovojome įprastiniame kare“, – sakė leidinio pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi