Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 09 01 /19:14

Amerikos didvyrio J.McCaino atminimą pagerbė prezidentai G.W.Bushas ir B.Obama; D.Trumpas – nepakviestas

Jungtinėse Amerikos Valstijose prasidėjo senatoriaus, buvusio kandidato į prezidento postą Johno McCaino laidotuvės. Respublikono, buvusio Vietnamo karo belaisvio atminimą paminės visas Vašingtono elitas, praneša BBC.
Johno McCaino laidotuvės
Johno McCaino laidotuvės / „Scanpix“/AP nuotr.

81-erių J.McCainą palaužė smegenų vėžys. Ilgą laiką kovojęs su liga politikas galiausiai pasidavė ir nutraukė rezultatų neatnešusį gydymo procesą. Jis mirė rugpjūčio 25-ąją dieną.

Senatoriaus iš Arizonos laidotuvių procesijoje kalbas sakė ir jo kūną lydėjo buvę JAV prezidentai – demokratas Barackas Obama, nugalėjęs J.McCainą rinkimuose, bei George'as W.Bushas.

Jie pažymėjo tvirtą buvusio politinio oponento charakterį, principingumą ir puikų humoro jausmą. G.W.Bushas teigė, kad J.McCainui Amerikos politikoje sunku surasti lygių, o B.Obama prisiminė vakarus, praleistus bediskutuojant Baltuosiuose Rūmuose.

„Šiandien yra tik viena iš eilės dienų. Bet tai, ką tu padarysi šiandien, gali nulemti visas likusias dienas“, – J.McCainui patikusį rašytojo Ernesto Hemingway'aus posakį citavo buvęs JAV prezidentas.

G.W.Bushas, kalbėdamas apie velionį, pripažino, kad jis privertė jį būti geresniu.

„Greičiausiai labiausiai mes gerbėme jį už suvokimą, kad yra dalykų, svarbesnių nei partija, ambicijos, pinigai, šlovė ar galia, dalykų, dėl kurių verta rizikuoti viskuo. Principų, kurie yra amžini. Tiesos, kurios yra tvirtos“, – kalbėjo B.Obama.

Į laidotuves nepakviestas dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Ne kartą viešai įžeidinėjęs J.McCainą ir jo karo didvyrio statusu abejojęs D.Trumpas nepageidaujamas ne tik laidotuvėse Merilendo valstijoje, bet ir velionio pagerbime Vašingtone.

Dabartinei prezidento administracijai iškilmingoje laidotuvių procesijoje atstovavo Ivanka Trump, Jaredas Kushneris, prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas, gynybos sekretorius Jamesas Mattisas ir administracijos vadovas Johnas Kelly.

J.McCainas pašarvotas Kapitolijuje, o jo kūną lydėjusi procesija simboliškai sustojo ir prie Vietnamo karo aukoms skirto memorialo.

Šeštadienio pamaldos – paskutinis atsisveikinimo su velioniu Arizonos valstijos senatoriumi renginys Vašingtone. Sekmadienį jis bus palaidotas savo Alma Mater – JAV Karinio laivyno akademijoje Anapolyje, Merilendo valstijoje.

Prieš tapdamas politiku J.McCainas kariavo Vietnamo kare, kur 1967 metais jo pilotuojamas lėktuvas buvo pašautas netoli Hanojaus. Penkerius su puse metų nelaisvėje praleidęs karininkas, grįžęs į Ameriką tapo vienu įtakingiausių respublikonų.

Maveriko pravardę gavęs J.McCainas palaikė JAV imigracijos, rinkimų kampanijų, aplinkos apsaugos politikų reformas. Jis buvo vienas ryškiausių terorizmu kaltinamų asmenų kankinimo kritikų respublikonų gretose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas