Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Amnesty International“: Baltarusijos pareigūnai mušė ir vertė migrantus kirsti ES sieną

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pranešė surinkusi įrodymų, jog Baltarusijos pareigūnai naudojo prievartą prieš migrantus, kurie į šalį buvo atvilioti pažadais, jog galės lengvai patekti į Europos Sąjungą. Apie tai rašo Vokietijos nacionalinio transliuotojo „Deutsche Welle“ interneto svetainė.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / Tass/„Scanpix“ nuotr.

„Amnesty International“ apkaltino Baltarusijos saugumo pajėgas turto prievartavimu ir netinkamu elgesiu su migrantais iš krizinių zonų.

Pirmadienį „Amnesty International“ paskelbė ataskaitą, kurioje, remdamasi 75 migrantų apklausa, tvirtina, kad Baltarusijos saugumo pajėgos prieš negalinčius apsiginti žmones naudojo smurtą, kad priverstų juos nelegaliai kirsti ES sieną.

VIDEO: Migrantas iš Irako papasakojo apie Baltarusijos pareigūnų spaudimą neteisėtai kirsti sieną

Pasak liudijimų, uniformuoti baltarusių pareigūnai lazdomis ir šautuvų buožėmis mušė žmones, tarp jų ir vaikus, ir grasino juos užpjudyti šunimis. Ataskaitoje taip pat teigiama, kad tiek Baltarusijos, tiek Lenkijos pareigūnai ne kartą vertė migrantus kirsti sieną pavojingomis sąlygomis. Ataskaitoje aprašomas atvejis, kai migrantai buvo priversti kirsti užšalusią sraunią upę.

Sakė, kad šunis paleis nuo grandinių ir, jei mes nebėgsime labai greitai, jie mus sukandžios. Kareiviai pradėjo bėgti paskui mus, mušdami lazdomis tuos, kurie bėgo nepakankamai greitai.

„Pasienyje esantys žmonės tiesiogine prasme yra tarp dviejų ugnių. Atsidūrę zonoje tarp Baltarusijos ir ES jie kenčia nuo bado, visiško nesaugumo ir šokiruojančių Baltarusijos pasieniečių brutalumo apraiškų. Baltarusių pasieniečiai verčia juos kirsti sieną su Lenkija, iš kur juos jėga išvaro atgal Lenkijos pasieniečiai, – sakė Jennifer Foster, pabėgėlių klausimų ir migrantų teisių tyrėja iš „Amnesty International“. – Negalintys apsiginti žmonės tapo atstumiančio žaidimo, kurį vykdo konfliktuojančios pusės, pėstininkais“.

Dokumente cituojamas vienas migrantas iš Sirijos, kuris pasakoja drauge su kitais 80 žmonių buvęs atgabentas atgabentas iš Minsko prie sienos kariniu sunkvežimiu: „Mus iškrovė iš sunkvežimio... Ten buvo apie dešimt [Baltarusijos] kariškių ir keturi šunys. Sakė, kad šunis paleis nuo grandinių ir, jei mes nebėgsime labai greitai, jie mus sukandžios. Kareiviai pradėjo bėgti paskui mus, mušdami lazdomis tuos, kurie bėgo nepakankamai greitai. Jie mus vijosi apie 200 metrų, o paskui grįžo atgal, palikę mus niekieno žemėje vidury miško. Šeimos buvo atskirtos. Šunų apkandžiotieji kraujavo.“

Tie migrantai, kurie atsidūrė „surinkimo vietose“ šalia sienos su Lenkija, pasakojo, jog nebegalėjo jų palikti ir grįžti į toliau nuo pasienio esančią teritoriją. Jie „buvo įkalinti nežmoniškomis sąlygomis, kuriomis buvo laikomi daug dienų ar savaičių“, pabrėžia „Amnesty International“.

Pasak nukentėjusiųjų, jie keletą dienų buvo palikti arba visai be maisto, arba gaudavo tik minimalų kiekį vandens ir duonos, be stogo virš galvos miške. Keli žmonės „Amnesty International“ sakė, kad leidimą palikti „surinkimo vietą“ ir pasienio zoną gavo tik papirkę pasieniečius.

VIDEO: VSAT stebėjimo kameros užfiksavo, kaip Baltarusijos pareigūnai automobiliu atvežė migrantus

„Amnesty International“ tyrėjai iš viso apklausė 75 žmones, kurie „nuo 2021 m. liepos iki lapkričio apgaule buvo įvilioti į Baltarusiją, gavę pažadą, kad galės laisvai kirsti sieną su ES“. Tarp jų yra 66 Irako piliečiai, septyni sirai, atvykę iš Egipto, Libano ir Sirijos, vienas libanietis ir vienas Sudano pilietis. Daugelis apklaustųjų atvyko su šeimomis ir draugais, todėl iš viso pranešta apie 192 nukentėjusius žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas