Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Amnesty International“: Irane per protestus žuvo mažiausiai 143 žmonės

Irane mažiausiai 146 demonstrantai žuvo per saugumo pajėgų veiksmus prieš protestuotojus, reiškusius pasipiktinimą lapkričio 15-ąją vyriausybės priimtu sprendimu padidinti degalų kainas, pirmadienį pranešė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.
Irane – protestas prieš degalų kainos pakėlimą
Irane – protestas prieš degalų kainos pakėlimą / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Remiantis patikimais pranešimais... žuvusiųjų yra mažiausiai 143 žmonės, – nurodė Londone įsikūrusi grupe. – Šias mirtis beveik išimtinai lėmė šaunamųjų ginklų naudojimas.“

Pasak „Amnesty International“, gauta pranešimų, kad vienas žmogus mirė apsinuodijęs ašarinėmis dujomis, o kitas buvo mirtinai sumuštas. Organizacija pridūrė mananti, kad tikrasis aukų skaičius „yra reikšmingai didesnis“ ir kad tęsia savo tyrimą.

Praeitą savaitę „Amnesty International“ buvo paskelbusi, kad protestų Irane aukų yra daugiau kaip 100. Grupė paragino tarptautinę bendruomenę pasmerkti kraujo liejimą.

„Tarptautinės bendruomenės atsargus ir tylus atsakas į neteisėtus protestuotojų žudymus yra apgailėtinai neadekvatus“, – sakė „Amnesty“ tyrimų ir teisinės pagalbos padalinio Vidurio Rytuose vadovas Philipas Lutheris.

„Ji privalo kuo griežčiausiai pasmerkti šiuos žudymus ir įvardyti šiuos įvykius, kokie jie yra – pražūtingas ir visiškai nepateisinamas jėgos naudojimas nepaklusnumui sutriuškinti“, – kalbėjo jis.

„Amnesty“ pažymėjo, kad „patikrintuose vaizdo įrašuose matyti, kaip saugumo pajėgos sąmoningai iš arti šaudo į neginkluotus protestuotojus. Kai kuriais atvejais į protestuotojus būdavo šaudoma, kai jie bėgo tolyn.“

Be to, matyti, kaip saugumo pajėgos šaudo nuo pastatų stogų.

Organizacija nurodė, kad šį susidorojimą vykdė policija, Revoliucinės gvardijos ir sukarintų pajėgų „Basij“ nariai „bei kiti“.

VIDEO: Kruvini protestai internetą išjungusiame Irane: per neramumus jau žuvo šimtai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas