Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amy Coney Barrett – favoritė užimti laisvą vietą JAV Aukščiausiajame Teisme

Amy Coney Barrett laikoma pagrindine kandidate JAV Aukščiausiajame Teisme pakeisti neseniai mirusią teisėją Ruth Bader Ginsberg, rašo „National Public Radio“ (NPR).
Amy Coney Barrett
Amy Coney Barrett / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

48 metų teisėją 7-osios apygardos Apeliaciniame teisme Čikagoje favorite laiko socialiniai konservatoriai. Jie ir kiti dešinieji palaiko A.Barrett sprendimus prieš abortus ir Prieinamos sveikatos apsaugos aktą.

Jei A.Barrett galiausiai būtų nominuota ir patvirtinta, ji taptų visų laikų jauniausia Aukščiausiojo Teismo teisėja. Naujoji teisėja galėtų prisidėti prie teisės ir visuomenės performavimo kelioms ateinančioms kartoms.

Kai 2018 metais į pensiją išėjo teisėjas Anthony Kennedy, D.Trumpas labiau palaikė teisėją Brettą Kavanaugh. Tuomet prezidentas A.Barrett rėmėjams sakė, kad ji „saugoma“ užpildyti R.Ginsburg vietą, jei ji išeitų į pensiją ar mirtų, NPR cituoja šaltinius.

Anot šaltinių, šią savaitę vykęs D.Trumpo ir A.Barrett pokalbis praėjo neblogai, ją remia Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas, matantis ją kaip aiškiai konservatoriams palankią kandidatę.

A.Barrett trejus metus dirbo federalinio teismo teisėja. Ji parašė apie 100 nuomonės straipsnių, pasak „The Associated Press“, ji pademonstravo „aiškų ir nuoseklų polinkį į konservatyvią pusę“.

A.Barrett taptų šeštąja katalike teisėja. Šiuo metu visi, išskyrus Sonią Sotomayor, buvo nominuoti respublikonų prezidentų. Neilas Gorsuchas užaugo kaip katalikas, tačiau šiuo metu laiko save episkopalu. Kiti du teisėjai – Stephenas Breyeris ir Elena Kagan – yra žydai.

A.Barrett kritiškai vertino 1973 metų Aukščiausiojo Teismo sprendimą, ginantį moters laisvę į abortą be vyriausybės reguliavimo. 2016 metais ji užsiminė, kad teismas greičiausiai panaikintų sprendimą palikdamas teisę į abortą, tačiau leisdamas valstijoms imtis veiksmų, apsunkinančių prieigą prie nėštumo nutraukimo, rašo NPR.

Dirbdama teisėja 7-osios apygardos teisme, A.Barrett rašė, kad Antroji pataisa nebūtinai draudžia nuteistiesiems už kriminalinius nusikaltimus turėti ginklus. Ji prieštaraujančiu Konstitucijai paskelbė Viskonsino įstatymą, draudžiantį už kriminalinius nusikaltimus nuteistiems asmenims, net jei tai nėra smurtiniai nusikaltimai, turėti ginklą.

A.Barrett balsavo už D.Trumpo administracijos taisyklę, kuri apsunkina žalios kortos suteikimą imigrantams, jei jie iš valstybės gauna pagalbą pinigais, maistu ar būstu.

Nepaisant R.B.Ginsburg prašymo ir Demokratų partijos prieštaravimų, D.Trumpas skuba įgyvendinti planus iki rinkimų užpildyti vietą teisme, kur R.B.Ginsburg tarnavo 27 metus, ir jos įpėdinį žada paskelbti šeštadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas