Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 10 /23:17

Volodymyras Zelenskis įsakė kariuomenei deokupuoti pakrančių teritorijas pietuose

Rusija tęsia „nepaliaujamą“ bombardavimą Rytų Ukrainoje. Sekmadienį rusai smogė daugiabučiui Časiv Jare, žuvo keliolika žmonių, dar daugiau – vis dar įstrigę po griūvėsiais. Ekspertai sako, kad Rusija atsilieka nuo savo grafiko Donbase, jos turimas arsenalas ir resursai sparčiai senka, Rusijai vis sunkiau personalu atnaujinti savo dalinius. Skelbiama, kad okupantai perskirsto rezervines pajėgas iš visos šalies ir telkia jas netoli Ukrainos būsimoms puolamosioms operacijoms.
Rusijos apšaudymo padariniai Časiv Jare
Po daugiabučio griuvėsiais Časiv Jare – dešimtys įstrigusių žmonių / Pavlo Kyrylenkos „Telegram“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Rusija smogė daugiabučiui Časiv Jare, Donecko regione, žuvo mažiausiai 15 žmonių, dešimtys įstrigę po griuvėsiais
  • Rusija tęsia apšaudymus Rytų Ukrainoje, įspėjama, kad Maskva ruošiasi tolesnėms atakoms
  • Išlaisvinus Gyvačių salą, atsirado galimybė panaudoti Dunojaus žiotis grūdų eksportui
  • JAV išsiųs Ukrainai daugiau salvinės raketų ugnies sistemų HIMARS

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

05:56

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

Volodymyras Zelenskis įsakė kariuomenei deokupuoti pakrančių teritorijas pietuose

23:16

Volodymyras Zelenskis įsakė kariuomenei deokupuoti pakrančių teritorijas pietuose, o Ukraina tam telkia milijonines karines pajėgas, aprūpintas vakarietiškais ginklais, interviu laikraščiui „The Sunday Times“ sakė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Todėl, pasak ministro, prezidentas nurodė aukščiausiajai karinei vadovybei parengti laikinai okupuotų teritorijų išlaisvinimo planus, nes jos yra gyvybiškai svarbios šalies ekonomikai.

„Suprantame, kad politiškai tai labai reikalinga mūsų šaliai. Prezidentas pavedė vyriausiajam kariuomenės vadui parengti planus“, – sakė jis. 

Buvęs Vokietijos kancleris vėl prabilo apie pokalbius su V.Putinu

23:11

Dėl palankumo agresiją vykdančiai Rusijai kritikuojamas buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis neketina nutraukti ryšių su Vladimiru Putinu, nepaisant karo Ukrainoje. „Aš neatsisakysiu galimybės kalbėtis su prezidentu Putinu“, – sekmadienį paskelbtame interviu laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ pareiškė G.Schroederis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gerhardas Shroederis ir Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gerhardas Shroederis ir Vladimiras Putinas

Interviu jis pakartojo Rusijos skleidžiamą naratyvą, esą dėmesį reikia skirti ne ginklų tiekimui, o diplomatinėms deryboms. Ukraina teigia, kad Vakarų ginkluotė yra būtina, siekiant atremti rusų puolimą ir apsaugoti ukrainiečius nuo Maskvos vykdomo genocido.

„Netikiu kariniu sprendimu. Karą galima užbaigti tik diplomatinėmis derybomis. Karių ir Ukrainos civilių gyventojų likimą galima palengvinti tik diplomatiniu būdu“, – kalbėjo G.Schroederis

Plačiau skaitykite čia: Buvęs Vokietijos kancleris vėl prabilo apie pokalbius su V.Putinu – ne tik buvusius, bet ir būsimus

Siverske per apšaudymą žuvo du žmonės

22:41

Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka feisbuke pranešė, kad per Rusijos raketų apšaudymą Siversko mieste žuvo du Ukrainos civiliai gyventojai ir mažiausiai du buvo sužeisti.

P.Kyrylenka taip pat pranešė, kad per apšaudymą Soledaro mieste buvo sužeisti trys žmonės, septyni namai bei kitas turtas sudegė per Rusijos apšaudymą Bachmute.

Kol kas nėra informacijos apie nukentėjusius Bachmute, rašė P.Kyrylenka.

Siverskas yra mažesnis miestas netoli tos vietos, kur Ukraina kovoja su Rusijos kariais dėl Sjevjerodonecko kontrolės. Ukrainos pareigūnai praėjusią savaitę įspėjo, kad šiam Luhansko srities miestui gresia „humanitarinė katastrofa“.

S.Haidajus: okupantai įstrigo prie Bilohorivkos ir negali tęsti puolimo

21:45

Okupantai įstrigo prie Bilohorivkos ir negali tęsti puolimo, sakė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

„Šiandien Rusijos kariai įstrigo Bilohorivkos rajone. Greičiausiai tai mūsų artileristų, kurie pastarosiomis dienomis sunaikino daugybę artilerijos sandėlių, darbas. Todėl šiandien rusams labai blogai sekasi amunicijos tiekimo logistika... Be artilerijos jie negali praeiti nė metro“, – sakė S.Haidajus.

Pasak jo, sumažėjo tiek rusų išpuolių, tiek regiono teritorijų apšaudymų skaičius.

S.Haidajus pažymėjo, kad Bilohorivka buvo ne galutinis Luhansko srities taškas, kurį priešas planavo užimti, o „tarpinis“ taškas, kad galėtų judėti toliau link Slovjansko ir iš dalies link Bachmuto.

S.Haidajus sakė, kad anksčiau okupantai, kirsdami upę Bilohorivkos rajone, prarado apie šimtą tankų.

„Be to, prieš dvi dienas įvyko nauja tankų epopėja. Mūsų artileristų dėka šia kryptimi jie neteko dar kelių dešimčių tankų“, – pranešė S.Haidajus.

Anksčiau Generalinis štabas pranešė, kad okupantams nepavyko surengti žvalgybinio mūšio Slovjansko kryptimi.

Smogta Dnipro sričiai

21:41

Sekmadienį Rusijos okupantai apšaudė du Dnipro srities rajonus, savo „Telegram“ kanale pranešė Dnipro srities tarybos pirmininkas Mykola Lukašukas.

Kryvyj Riho rajone Rusijos okupacinės pajėgos po pietų iš artilerijos apšaudė Zelenodolskaja ir Apostolovskaja bendruomenių pasienio rajonus prie sienos su Chersono sritimi. Nebuvo nei aukų, nei sugriovimų.

Chersono regiono gyventojai raginami evakuotis: Ukraina rengia kontrpuolimą

21:36

Sekmadienį Rusijos okupuotame pietiniame Chersono regione civiliai buvo raginami nedelsiant evakuotis, nes Ukrainos ginkluotosios pajėgos rengia kontrpuolimą, praneša „Reuters“.

Ukraina prarado didžiąją dalį Chersono regiono, įskaitant to paties pavadinimo sostinę, praėjus kelioms savaitėms po Rusijos invazijos pradžios.

„Yra aišku, kad bus kova, šaudys artilerija. Todėl raginame [žmones] skubiai evakuotis.

Tikrai žinau, kad ten neturėtų būti moterų ir vaikų ir kad jie neturėtų tapti gyvaisiais skydais“, – per televiziją į Chersono gyventojus kreipėsi Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk.

I.Vereščuk sakė negalinti tiksliai pasakyti, kada įvyks kontrpuolimas.

Chersono regionui priklauso Chersono miestas, kuriame prieš karą gyveno beveik 300 000 gyventojų. Nėra žinoma, kiek miesto gyventojų jame tebėra.

Časiv Jaro daugiabučio griuvėsiuose gelbėtojai vis dar stengiasi ištraukti žmones

20:11

Dešimtys Ukrainos gelbėtojų vis dar stengiasi ištraukti žmones iš griuvėsių po to, kai Rusijos raketos įsirėžė į daugiabučius namus Časiv Jare, Rytų Ukrainoje, praneša „Associated Press“. Per šį smūgį žuvo mažiausiai 15 žmonių, manoma, kad praėjus dienai daugybė žmonių vis dar įstrigę.

Smūgis vėlyvą šeštadienio vakarą sugriovė tris pastatus gyvenamajame miesto kvartale, kuriame daugiausia gyvena netoliese esančiose gamyklose dirbantys žmonės. Ukrainos gelbėjimo tarnybos sekmadienį pranešė, kad iki šiol iš griuvėsių išgelbėjo penkis žmones ir susisiekė su dar trimis po griuvėsiais įstrigusiais gyvais žmonėmis. Dar vienas žmogus buvo ištrauktas gyvas iš griuvėsių sekmadienio vakarą.

Kartu su gelbėtojų komandomis dirbo kranai ir ekskavatoriai, kurie valė vieno pastato griuvėsius, kurio šonai nuo smūgio buvo visiškai nupjauti. Nepaisant pavojingų sąlygų, gelbėtojai toliau dirbo lyjant lietui.

Donecko srities, kuriai priklauso Časiv Jaras, gubernatorius Pavlo Kyrylenka sakė, kad maždaug 12 000 gyventojų turinčiam miestui smogė raketos „Uragan“, kurios paleidžiamos iš sunkvežimiais gabenamų sistemų. Časiv Jaras yra už 20 km į pietryčius nuo Kramatorsko – miesto, kuris yra pagrindinis Rusijos pajėgų, besiveržiančių į vakarus, taikinys.

Gyventojai naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad girdėjo mažiausiai tris sprogimus ir kad per sprogimus ne tik žuvo, bet ir buvo sunkiai sužeista daug žmonių.

Milijonai ukrainiečių negali grįžti į savo namus

19:19

Daugiau kaip 6 mln. Ukrainos piliečių šiuo metu negali grįžti į savo namus, rodo Lenkijos humanitarinės akcijos (PAH) skaičiavimai.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios beveik 25 proc. Ukrainos gyventojų buvo priversti palikti savo namus, Lenkijos valstybinei naujienų agentūrai PAP pareiškė labdaros organizacijos atstovė Helena Krajewska.

Dalis jų išvyko iš šalies, o daugiau kaip 8 mln. žmonių nusprendė migruoti šalies viduje, pažymėjo organizacijos atstovė, kurią cituoja Lenkijos visuomeninis radijas.

Pasak H.Krajewskos, Ukrainos vietos valdžios institucijos teikia pagalbą vidaus pabėgėliams, kuriuos taip pat remia labdaros organizacijos iš viso pasaulio, nors didelė dalis tarptautinės pagalbos atitenka ukrainiečiams, kurie išvyko iš savo šalies.

Vidaus pabėgėliams reikia pastogės ir sveikatos priežiūros, taip pat maisto ir vaistų, pridūrė H.Krajewska.

Ukraina „labai nusivylusi“ Kanados sprendimu grąžinti „Nord stream“ turbiną

19:10

Ukrainos energetikos ir užsienio reikalų ministerijos pareiškė esančios „labai nusivylusios“ Kanados sprendimu grąžinti Vokietijai suremontuotą „Siemens“ turbiną, naudojamą dujotiekiui „Nord Stream 1“ tiesti, rašo „Deutsche Welle“.

Energetikos ministerijos interneto svetainėje paskelbtame pareiškime Kanados vyriausybė raginama atšaukti savo sprendimą ir teigiama, kad turbinos grąžinimas reikštų Maskvai taikomų sankcijų pritaikymą „pagal Rusijos užgaidas“.

Kanada paskelbė, kad atleis nuo sankcijų už suremontuotų rusiškų turbinų, reikalingų dujotiekiui „Nord Stream 1“, kuriuo iš Rusijos į Vokietiją pumpuojama daugiau dujų, grąžinimą, sakoma Kanados gamtos išteklių ministerijos pareiškime.

Karybos ekspertas: pauzę ukrainiečiai išnaudos savo pozicijų stiprinimui ir sėkmės vystymui

18:10

Rusijai praėjusią savaitę paskelbus apie operacinę pauzę Donbase, lokalūs susidūrimai, artilerijos bei raketų smūgiai niekur nedingo, sako pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N' Loaded“ narys majoras Alminas Sinevičius. Mažesnio intensyvumo laikotarpį abi kovojančios pusės turėtų išnaudoti savo turimų pozicijų stiprinimui bei pasiruošimui tolimesniems veiksmams, kuriuose sėkmės gali tikėtis tie, kurie diktuos kovos tempą.

VIDEO: Fronte – operacinė pauzė: ar ukrainiečiai gali perimti iniciatyvą?

„Aš manau, kad ukrainiečiai turėtų išnaudoti, kiek gali, jei jie yra pasiruošę, turi vystyti toliau kontratakas – tiek pietuose, tiek Donbase. Neduoti okupantui įsitvirtinti tame pačiame Lysyčianske, neduoti persigrupuoti, reorganizuotis ir trikdyti visą Rusijos Federacijos pajėgų pasiruošimo tolimesniam puolimui procesą“, – apie ukrainiečių veiklą operacinės pauzės metu svarstė ekspertas.

Jo manymu, karo veiksmų paveikslą ilgajame laikotarpyje galėtų pakeisti tik vis didėjanti Vakarų parama ginkluote – artilerijos ir salvinės ugnies sistemomis, tokiomis kaip HIMARS.

Netiesioginės ugnies masiškumo Rusijos pajėgos lenkia ukrainiečius ir kol kas esminio nereikėtų tikėtis, sako pesimistu save įvardinantis karininkas. Vis dėlto, paramos kiekis nuolat didėja ir kol kas matome tik jos pradžią.

Plačiau skaitykite čia.

Žiniasklaida: Vokietija blokuoja 9 mlrd. eurų pagalbos Ukrainai paketą

17:54

Jau daugiau nei mėnesį Vokietija blokuoja 9 mlrd. eurų pagalbos paketą, kuris turėtų būti pagrindinė ES paramos Ukrainai forma, skelbia italų leidinys „Corriere della Sera“. Ši aklavietė, kurią leidiniui patvirtino įvairūs Kyjivo ir Briuselio veikėjai, galėjo būti viena iš priežasčių, paskatinusių Volodymyrą Zelenskį šeštadienį staiga ir nušalinti Ukrainos ambasadorių Berlyne Andrijų Melnyką.

123RF.com nuotr./Vokietija
123RF.com nuotr./Vokietija

9 mlrd. eurų pagalbos idėją, kurią pavasarį pasiūlė Komisija, gegužės pabaigoje patvirtino visi ES vadovai. Projekte numatyta, kad Kyjivui bus suteiktos paskolos, grąžintinos po 25 metų ir de facto be palūkanų, nes Komisija pati pritrauks lėšų, išleisdama rinkoje skolos vertybinius popierius su Europos valstybių garantija. Tačiau Vokietija, didžiausia ir solidžiausia šios formos euroobligacijų garantė, tam prieštarauja: vadovų susitikime davusi sutikimą, dabar ji tam nepritaria, rašo italų žiniasklaida.

Berlyno finansų ministrui liberalui Christianui Lindneriui nepatinka, kad Briuselis Ukrainos krizės metu naudojasi bendra Europos skola, nors tai darė jau pandemijos metu. Kol kas Vokietijos pareigūnas sutiko tik su pirmąja vieno milijardo suma, kurios lėšos Kyjivui turėtų būti išmokėtos iki liepos mėn. Tuo tarpu laikas bėga, Kyjivas teigia, kad jam reikia 5 mlrd. dolerių pagalbos per mėnesį, ir atsiranda galimybė, kad rugsėjį Ukraina nesumokės 900 mln. eurų užsienio skolos.

Plačiau skaitykite čia.

Prancūzijos ministras: visiškas Rusijos dujų tiekimo nutraukimas yra „labiausiai tikėtinas“ scenarijus

16:52

Prancūzijos ekonomikos ir finansų ministras Bruno Le Maire'as perspėjo, kad yra didelė tikimybė, jog Maskva visiškai nutrauks dujų tiekimą Europai.

„Pasiruoškime visiškam rusiškų dujų tiekimo nutraukimui; šiandien tai labiausiai tikėtinas variantas“, – sakė B.Le Maire'as vykusiame ekonomikos renginyje „Rencontres Economiques“.

Ministras sakė, kad Prancūzijos vyriausybė stengiasi nustatyti bendroves, kurioms tiekimo sutrikimo atveju turėtų būti suteikta prioritetinė apsauga.

Ukrainiečiai sėkmingai smūgiavo rusų kariniam daliniui Chersone

15:01

Ukrainos kariuomenė smogė okupantų kariniam daliniui Chersone, pranešė Chersono srities karinės administracijos pirmininko patarėjas ir Chersono srities tarybos narys Serhijus Chlanas.

Smūgiuota du kartus – 5 ryto atskriejo dvi raketos, 10 ryto dar viena.

S.Bratčukas: per Ukrainos smūgį į Rusijos sandėlį žuvo 100 okupantų

13:30

Per Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimą prieš priešo sandėlį Naujojoje Kachovkoje, Chersono srityje, žuvo daugiau kaip šimtas rusų okupantų ir dar apie 200 buvo sužeista, pranešė Odesos srities karinės administracijos atstovas spaudai Serhijus Bratčukas.

„Pamenate, kaip užvakar Naujojoje Kachovkoje buvo surengtas smūgis prieš rašistų sandėlių bazę?  Atsirado išsamesnės informacijos. Buvo smogta 49-osios armijos valdymo postui, priešlėktuvinei gynybai ir priešlėktuvinės gynybos raketų sandėliui. Preliminariais duomenimis, daugiau nei šimtas rusų buvo sunaikinta, apie 200 sužeista, pusė iš jų sunkiai, kai kurie neišgyvens“, – pranešė jis. 

Pasak S.Bratčuko, tarp rusų buvo „VIP sužeistųjų ir žuvusiųjų“. Rusai į įvykio vietą išsiuntė skubios evakuacijos komandas.

Aukų Časiv Jare skaičius išaugo iki 15

13:16 Atnaujinta 14:01

Anksčiau pranešėme, kad Rusijos raketos sugriovė penkių aukštų daugiabutį Rytų Ukrainos Časiv Jaro mieste.

Ukrainos gelbėjimo tarnyba nurodo, kad 13 val. duomenimis žuvusiųjų skaičius išaugo iki 15.

Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenka sakė, kad griuvėsiuose gali būti įstrigę apie tris dešimtis žmonių, pranešė „Reuters“.

Gelbėtojai susisiekė su dviem žmonėmis, kurie yra po nuolaužomis, sakė jis per susirašinėjimo programėlę „Telegram“.

P.Kyrylenka sakė, kad maždaug 12 tūkst. gyventojų turinčiam miestui smogė raketos „Uragan“, kurios šaudomos iš sunkvežimiais gabenamų sistemų.

Časiv Jaras yra maždaug už 20 km į pietryčius nuo Kramatorsko – miesto, kuris, kaip manoma, taps pagrindiniu Rusijos pajėgų taikiniu joms judant į vakarus.

Rusija apribojo prieigą prie Vokietijos laikraščio „Die Welt“ interneto svetainės

12:41

Rusija apribojo prieigą prie Vokietijos laikraščio „Die Welt“ interneto svetainės, praneša „Reuters“.

Pasak šalies ryšių reguliavimo institucijos „Roskomnadzor“, tai padaryta prokurorų prašymu.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą ji nuolat kaltina Vakarus melagingos informacijos skleidimu ir blokuoja arba apriboja prieigą prie BBC, „Voice of America“, „Deutsche Welle“ ir kitų žiniasklaidos priemonių.

Per parą Mykolajivo rajone per Rusijos apšaudymus sužeista 16 žmonių

12:39

Per pastarąją parą per Rusijos apšaudymus Mykolajivo srityje buvo sužeista 16 žmonių, pranešė Mykolajivo srities tarybos vadovė Anna Zamazejeva.

Ji priminė, kad per pastarąją parą priešas smogė Baštankos ir Mykolajivo rajonų gyvenvietėms: apšaudytos buvo Širokivsko, Bereznevohatsko ir Pervomaisko bendruomenės.

Pasak A.Zamazejevos, dėl apšaudymo toliau dega grūdų laukai.

„Iš viso per pastarąją parą Mykolajivo srityje buvo sužeista 16 žmonių. Tarp sužeistųjų nebuvo vaikų. Visi nukentėjusieji buvo pristatyti į mūsų medicinos įstaigas ir gauna būtiną pagalbą“, – sakė regiono tarybos vadovas.

Ji pridūrė, kad nuo liepos 10 d. ryto ligoninėse buvo 319 piliečių, nukentėjusių nuo okupantų išpuolių Mykolajivo srityje, o dar 77 nukentėjusieji buvo gydomi ambulatoriškai.

Mero patarėjas: okupantai perkelia įrangą iš Mariupolio į Berdianską

12:33

Rusijos okupantai iš Mariupolio toliau atitraukinėja techniką link fronto linijos, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka

„Vakar po 13 val. didelė automobilių kolona, pažymėta raide „V“, ir 5 autobusai su kariškiais, kurie į Mariupolį įvažiavo prieš dieną, išvažiavo Berdiansko kryptimi. Be to, kolona papildyta karine įranga iš saugyklų Mariupolyje“, – pažymėjo jis. 

P.Kyrylenka: fronto linija Donecko srityje nesikeičia, Rusijos atakos nesėkmingos

11:35

Fronto linija Donecko srities teritorijoje nepasikeitė, priešas nesėkmingai bando pulti, sako Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka, skelbia „Unian“.

Pasak jo, okupacinės pajėgos nuolat apšaudo gynybos pajėgų dalinius ir gyvenvietes prie fronto linijos.

„Fronto linija nepasikeitė, priešas nuolat puola, tačiau jo puolamieji veiksmai nėra sėkmingi. Fronto linija nuolat apšaudoma: Marinka, Krasnohorivka, Avdijivka, Toreckas, Ocherai, Kurachovo, Bachmuto kryptis, Slovjanskas, Kramatorskas“, – sakė jis.

Jis taip pat išreiškė įsitikinimą, kad rusai nekeis savo taktikos užimti miestus nuolat apšaudant.

S.Haidajus: Rusijos okupantai vis dar negali pasiekti Luhansko srities administracinių sienų

11:32

Rusijos okupantai vis dar negali pasiekti Luhansko srities administracinių sienų, sako Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Gaidajus, skelbia „Unian“.

„Nieko iš to, ką jie skelbė, neįvyko, išskyrus tai, kad giliai užnugaryje sproginėja ir dega jų amunicijos sandėliai. Be to, Donecko kryptimi jie neteko daugybės tankų – daugiau nei 20 vienetų. Taigi galime sakyti, kad labai nedidelė Luhansko srities dalis laikosi, o mūsų gynėjai šioje dalyje Rusijos kariuomenei suduoda gana stiprų smūgį“, – sakė jis.

S.Haidajus pridūrė, kad kovos tebevyksta Sjevjerodonecko rajono Bilohorivkos kaime.

JK gynybos ministerija: Rusija taikosi į kelią, jungiantį Donecką ir Charkivą

10:44

Rusų pajėgos ir toliau taikosi į liniją palei E40 greitkelį, jungiantį Donecką ir Charkivą. Tikėtina, kad priešo kariai bando perimti jo kontrolę, kad galėtų toliau judėti iš Donecko srities į Charkivo sritį, mano Didžiosios Britanijos karinė žvalgyba.

Gynybos ministerija pranešė, kad Rusijos pajėgos pasiekė dar keletą nedidelių teritorinių laimėjimų netoli Popasnos.

„Rusijos artilerija toliau smogia Slovjansko rajonui Donbase iš Iziumo šiaurėje ir netoli Lysyčansko rytuose. Rusijos kariai tikriausiai padarė dar kelis nedidelius teritorinius žingsnius netoli Popasnos“, – sakoma pranešime.

Pažymima, kad smūgiai iš Iziumo pusės ir toliau koncentruojasi palei E40 greitkelio ašį.

„Apšaudymas iš Iziumo tęsiamas palei pagrindinio kelio E40 ašį. Greitkelio E40, jungiančio Donecką su Charkivu, kontrolė greičiausiai bus svarbus Rusijos tikslas bandant prasiveržti per Donecko regioną“, – teigiama pranešime.
 

 

Rusijos aviacija į Ukrainos oro gynybos zoną neįskrido 2,5 mėnesio

10:28

Priešiški lėktuvai į Ukrainos oro gynybos zoną neįskrido jau 2,5 mėnesio, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ignatas, skelbia „Unian“.

„Priešas pakeitė savo aviacijos taktiką. Visi matome skriejančias sparnuotąsias raketas, dauguma jų – sovietų gamybos. Tai yra, mes suprantame, kad atsargos tirpsta. Negalime teigti, kad jie taupo. Tikriausiai taip ir yra. 2,5 mėnesio taktika išlieka tokia pati – jie veikia už Ukrainos teritorijos ribų, į mūsų oro gynybos zoną neįžengia, nes nenori būti numušti“, – sakė jis.

J.Ignatas pridūrė, kad okupantai aviaciją naudoja tik fronto linijose, kur vyksta intensyvios kovos.

„Priešų sraigtasparniai ir smogiamieji lėktuvai veikia ten ir smūgiuoja tiesiogiai netoli kovos veiksmų“, – sakė atstovas.

Kartu jis sakė, kad Ukrainos aviacija taip pat dalyvauja fronto linijoje.

„Mūsų smogiamieji lėktuvai – bombonešiai, atakos lėktuvai, karinės aviacijos sraigtasparniai – kasdien dirba fronto linijoje, taip pat priešo gynybos gilumoje, smogdami kariams, technikai, taip pat užnugario kontrolės punktams, amunicijos sandėliams ir pan.“, – sakė jis.

Rusai raketomis smogė Charkivui, sužeisti žmonės

10:26

Rusijos okupantai raketomis smogė Charkivui, vienas žmogus buvo sužeistas, „Telegram“ programėlėje pranešė Charkivo srities prokuratūra.

„2022 m. liepos 10 d., apie 3.30 val., okupantai pradėjo raketų smūgius Charkovo Slobodskio ir Bazovjanskio rajonuose. Pirmoji raketa pataikė į švietimo įstaigos teritoriją ir ją sunaikino. Kita raketa pataikė į privatų namą. 62 metų gyventojas buvo sužeistas. Be to, buvo iš dalies apgadinta netoliese esančios vaikų sanatorijos teritorija", – sakoma pranešime.
 

Karo metu mirė 347 vaikai, 648 sužeisti

09:44

Per Rusijos pradėtą karą Ukrainoje mirė 347 vaikai, dar 648 sužeisti, pranešė Ukrainos generalinė prokuratūra.

„Šie skaičiai nėra galutiniai, nes toliau tęsiamas jų įrengimas aktyvaus karo veiksmų vietose laikinai okupuotose ir išlaisvintose teritorijose“, – pridūrė prokuratūra.

Rusija smogė Donecko regionui: mažiausiai 30 žmonių po griuvėsiais, mažiausiai 6 žuvo

09:05

Rusija sudavė smūgį Donecko regione. Rusijos pajėgos atakavo Časiv Jarą raketomis „Uragan“, po daugiabučio namo griuvėsiais įstrigo mažiausiai 30 žmonių, įskaitant 9 metų vaiką. 

Apie tai savo „Telegram“ puslapyje pranešė Donecko srities karinės administracijos pirmininkas Pavlo Kyrylenka.

Pavlo Kyrylenkos „Telegram“ nuotr./Po daugiabučio griuvėsiais Časiv Jare – dešimtys įstrigusių žmonių
Pavlo Kyrylenkos „Telegram“ nuotr./Po daugiabučio griuvėsiais Časiv Jare – dešimtys įstrigusių žmonių

„Mažiausiai trys dešimtys žmonių yra po penkiaaukščio pastato Časiv Jare, kurį praėjusią naktį rusai atakavo raketomis „Uragan“, griuvėsiais. Du įėjimai į namą buvo visiškai sunaikinti. Įvykio vietoje dirba gelbėtojai, kurie bando išgelbėti po griuvėsiais įstrigusius žmones. Vietos gyventojų teigimu, ten tikriausiai yra mažiausiai 34 žmonės, įskaitant 9 metų vaiką“, – rašė jis.

Gelbėtojai vis dar šalina nuolaužas, operacija tęsiama. Jiems jau pavyko susisiekti su dviem po griuvėsiais įstrigusiais gyventojais. Iš po nuolaužų į paviršių iškelti šešių žmonių kūnai. Dar penki žmonės buvo sužeisti.

 

S.Haidajus: rusai telkia karius prie Belohorivkos

09:00

Rusijos okupantai telkia karius prie Bilohorivkos miesto Sjevjerodonecko rajone, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Gaidajus.

„Priešas telkia karius prie Belohorivkos, apšaudo aplinkines gyvenvietes, vykdo oro antskrydžius, tačiau vis dar nesugeba greitai užimti visos Luhansko srities. Vien per praėjusią naktį rusai surengė septynias artilerijos atakas ir keturis raketų smūgius“, – sakė jis.

Vėl smogta Kryvyj Rihui

08:59

Rusijos pajėgos vėl smogė Dnipro srities Kryvyj Riho rajonui, pranešė Dnipro srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenka.

„Priešas vėl apšaudo naktį. Priešas smogė Kryvyj Riho rajonui. Smūgis Zelenodolskajos bendruomenei. Gyvenvietės nebuvo paveiktos. Žmonės nenukentėjo“, – pažymėjo jis.

Generalinis štabas: Slovjansko kryptimi rusai atliko nesėkmingą žvalgybą Dolynos rajone ir pasitraukė

08:56

Slovjansko kryptimi priešas atliko nesėkmingą žvalgybą Dolynos rajone ir pasitraukė, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas feisbuke.

Pranešama, kad rusai apšaudė Dolynos, Dubravnės, Mazanovkos, Bogorodičnės, Adamovkos, Andrijivkos, Vernopolio, Bolšaja Komiševachos, Krasnopolio ir Naujosios Dmitrivkos rajonus.

Skelbiama, kad Charkivo kryptimi priešas sutelkė pagrindines pastangas, kad užkirstų kelią Ukrainos kariuomenei. Iš įvairaus kalibro artilerijos buvo apšaudomos Charkivo, Rusų Tiškių, Piatomniko, Korobočkino, Ivanovkos, Dementjevkos, Sosnovkos, Rubižnės ir Slatino gyvenviečių teritorijos. Oro smūgis užfiksuotas netoli Verchniaja Saltovės. Okupantai iš Belgorodo srities teritorijos sudavė raketinį smūgį Charkivo miestui naudodami sparnuotąsias raketas „Iskander“.

Siversko kryptimi priešas apšaudė Bačevsko, Miropolės, Vladimirovkos, Volkovkos ir Volfino apylinkes. Netoli pastarųjų dviejų rusai taip pat vykdė oro antskrydžius, vykdė žvalgybą iš oro naudodama bepiločius orlaivius.

Pranešama, kad rusai nevykdė aktyvių operacijų Kramatorsko kryptimi. Pastebėta, kad kai kurie daliniai juda į Belohorivkos rajoną. Minosvaidžių, artilerijos ir tankų ugnis apšaudė Siversko, Perejezdnojės, Hrihorivkos, Verchnekamensko ir Belohorivkos rajonus. Smūgiai iš oro buvo vykdomi prie Slovjansko, Siversko ir Serebriankos.

Generalinis štabas rašo, kad rusai turi iki trijų didelio tikslumo ginklų nešėjų, kurie yra pasirengę suduoti raketų smūgius taikiniams Ukrainoje.

Charkive po raketų smūgių kilo gaisrai

08:50

Charkive sekmadienio naktį nugriaudėjo sprogimai. Vietos gyventojai praneša, kad dėl naktinio apšaudymo kilo gaisrai.

03:26 Charkove ir regione paskelbtas oro pavojus. Po trijų minučių miesto gyventojai išgirdo pirmąjį sprogimą, o iškart po jo – dar vieną.

Vietos gyventojų teigimu, gaisrai kilo dėl raketų. Tačiau kur tiksliai įvyko sprogimas ir ar žmonės buvo sužeisti, nepranešama.

Sprogimai Luhansko ir Donecko miestuose

08:48

Naktį keliuose laikinai okupuotuose Luhansko ir Donecko sričių miestuose pasigirdo sprogimai. Donecke dega šaudmenų sandėliai ir minų kasykla - gyventojai girdi šaudmenų sprogimą ir mato sprogimus, skelbia „Unian“.

Naktis buvo nerami Alčevske, Toreze, Charcižske, Šachterske, Kirovske, Ilovaiske ir Donecko Kalininskio rajone. Šachterske dėl gaisrų ir sprogimų net buvo paskelbta evakuacija, kol kas tik mieste. Miesto gyventojų prašoma persikelti iš vieno rajono į kitą, skelbia „Unian“.


 

Ukrainos kariuomenė sunaikino keturis priešo amunicijos sandėlius Pietuose

08:43

Ukrainos ginkluotosios pajėgos Pietų Ukrainoje sunaikino 58 Rusijos karius. Be to, sunaikinta apie dvi dešimtys transporto priemonių ir keturi amunicijos sandėliai, pranešė operatyvinė vadovybė „Pietūs“.

„Priešas ir toliau vykdo kovines operacijas iš užimtų pozicijų. Dėl didelių nuostolių per pastarąją savaitę labai pablogėjo moralinė ir psichologinė būklė rašistų daliniuose Chersono srityje“, – rašoma pranešime.

Per dieną okupantai surengė vieną raketinį ir vieną oro smūgį: septynios raketos iš „Smerč“ atakavo Kryvyj Rih rajono Radušnojės kaimą, o sraigtasparnis „Ka-52“ smogė Plotnickio traktui.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų raketų ir artilerijos daliniai sudavė du smūgius prieš priešo vadavietes, įrangos koncentraciją ir lauko amunicijos sandėlį netoli Černobajivkos. Tikslinamas užpuolikų nuostolių dydis.

„Priešui trūksta 58 rašistų, dviejų haubicų „Msta-B“, automatinės kliūčių nustatymo stoties, trijų šarvuočių ir 12 transporto priemonių. Taip pat buvo sunaikinti keturi amunicijos sandėliai – vienas Mykolajivo srityje, kiti – Chersono srityje. Galutiniai priešo nuostoliai tikslinami“, – rašoma pranešime.

Analitikai: Kremlius tikriausiai ketina aneksuoti dalį arba visą Charkivo sritį

08:34

Rusijos remiama Charkivo srities okupacinė valdžia pareiškė, kad Charkivo sritis yra „neatimama Rusijos žemės dalis“, o tai rodo, kad Kremlius tikriausiai ketina aneksuoti dalį arba visą Charkivo sritį, teigia JAV Karo studijų instituto analitikai. 

Pagrindinės analitikų įžvalgos:

  • Rusijos pajėgos tęsė nesėkmingus puolimus į šiaurės vakarus nuo Slovjansko ir vykdė puolamąsias operacijas į rytus nuo Siversko iš Lysyčansko srities.
  • Rusijos pajėgos tęsė lokalizuotas atakas į šiaurės vakarus nuo Charkivo miesto, greičiausiai siekdamos apginti Rusijos antžemines ryšio linijas (GLOC) šiame rajone.
  • Rusijos pajėgos ir toliau susiduria su personalo ir įrangos trūkumu, todėl pasikliauja senais šarvuočiais ir pradeda naujas verbavimo kampanijas.
  • Rusijos pajėgos toliau sudarė sąlygas Donbaso, Charkivo srities ir pietų Ukrainos aneksijai.

 

Ukraina: Rusija ieško 22 200 žmonių karui Ukrainoje

08:30

Penktą mėnesį po Rusijos plataus masto karinės invazijos į Ukrainą Rusijos valdžia, neskelbdama mobilizacijos, toliau masiškai verbuoja kontraktininkus, pranešė Ukrainos Kovos su dezinformacija centras prie Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos.

„Rusijos regioniniuose įdarbinimo centruose atsirado daugiau kaip 22 200 laisvų darbo vietų kontraktininkams", – teigiama pranešime.

„Šios laisvos darbo vietos rodo Rusijos kariuomenės nuostolius ir bendrą karių įdarbinimo problemą“, – teigiama pranešime.

Apšaudymas Sumų srityje

08:25

Sumų srityje okupantai šeštadienį vakare apšaudė Šalyhino bendruomenę.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Sumų regiono karinės administracijos pirmininkas Dmytro Žyvyckis.

Jis pažymėjo, kad iki vidurdienio Šalyhino bendruomenėje nugriaudėjo šeši sprogimai - rusai šaudė iš raketų MLRS.

„Per tą patį laiką iš lėktuvo, kuris nekirto valstybės sienos, buvo paleistos 2 raketos. Vakare, pusę septynių vakaro, rusai taip pat paleido dar 12 raketų. Po to jie pradėjo šaudyti iš kelių raketų paleidimo įrenginių, kurių buvo 24“, - informavo D.Žyvyckis.

Taip pat vidurdienį rusai iš minosvaidžių apšaudė dviejų Chotyno savivaldybės gyvenviečių pakraščius. Šiuo metu žinoma, kad buvo sužeisti trys žmonės.

„Prieš pirmą valandą rusai paleido 6 minosvaidžių smūgius į Esmano bendruomenę. O antrą valandą - dar 4. Netrukus, apie pusę trijų, pasipylė dar 7 minosvaidžio smūgiai“, - pranešė srities administracijos pirmininkas.

V.Zelenskis: Tik modernūs ir galingi ginklai gali sustabdyti Rusijos teroristinius veiksmus

08:20

„Vien per vieną parą Rusija smogė Mykolajivui, Charkivui, Kryvyj Rihui, Zaporižios regionui... Jis smogė į gyvenamąjį sektorių – visiškai sąmoningai, tikslingai, į paprastus namus, civilinius objektus, žmones. Yra aukų – žuvusiųjų, sužeistųjų. Brutalūs Rusijos artilerijos smūgiai Donbase – Slovjansko kryptimi, Bachmute, Avdijivkoje – nesiliauja nė dienos... Tik modernūs ir galingi ginklai gali sustabdyti tokius teroristinius veiksmus“, – vakariniame kreipimesi pabrėžė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Jis padėkojo Jungtinėms Amerikos Valstijoms už jų sprendimą suteikti Ukrainai naują 400 mln. dolerių karinės pagalbos paketą.

„Papildomos HIMARS sistemos ir kiti tikslieji ginklai leidžia mums imtis tikslių antiteroristinių veiksmų, leidžia sumažinti Rusijos raketų smūgius į mūsų gyvus žmones“, – sakė V.Zelenskis.

V.Zelenskis apie ambasadorių atleidimą: tai įprasta diplomatinės praktikos dalis

08:17

Prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį atleido Ukrainos nepaprastuosius ir įgaliotuosius ambasadorius penkiose šalyse: Vokietijoje, Vengrijoje, Norvegijos Karalystėje, Čekijoje ir Indijoje.

„Šiandien pasirašiau dekretus dėl kai kurių Ukrainos ambasadorių atleidimo. Šis rotacijos klausimas yra įprasta diplomatinės praktikos dalis. Nauji Ukrainos atstovai bus paskirti į Čekiją, Vokietiją, Vengriją, Norvegiją ir Indiją“, – šeštadienį savo vakariniame kreipimesi sakė V.Zelenskis.

Jis pažymėjo, kad Ukrainos užsienio reikalų ministerija rengia naujus kandidatus.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnikas yra žinomas dėl nuolatinės kritikos Vokietijos valdžios institucijoms, kad jos nepakankamai greitai teikia Ukrainai karinę pagalbą.

Taip jis anksčiau kritikavo Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo poziciją dėl pagalbos Ukrainai:

„Susidaro įspūdis, kad laukiama paliaubų. Tuomet spaudimas Vokietijai išnyks ir nebereikės priimti drąsių sprendimų. Tai klastinga logika, dėl kurios žmonės patenka į bėdą“, – sakė A.Melnykas.

Anksčiau vokiečių dienraštis „Bild“ pranešė, kad A.Melnykas gali užimti Ukrainos užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojo postą.

Kanada grąžins Vokietijai konfiskuotą Rusijos dujų turbiną

08:07

Kanada rizikuoja užsitraukti Ukrainos rūstybę, nes nusprendė grąžinti Vokietijai suremontuotą milžinišką turbiną, kuri pagreitins rusiškų dujų srautą dujotiekiu „Nord Stream 1“, praneša „Reuters“.

Kanada šeštadienį paskelbė apie savo sprendimą po to, kai praėjusį mėnesį iš pradžių konfiskavo Rusijos dujų ir naftos milžinei „Gazprom“ priklausančią sugadintą turbiną, kuri buvo remontuojama „Siemens Energy Canada“ dirbtuvėse.

Kyjivas paragino Kanados vyriausybę negrąžinti jos Vokietijai, teigdamas, kad toks sprendimas pažeistų Rusijai taikomų sankcijų vientisumą. Tačiau Vokietija, kuri susiduria su dideliu dujų stygiumi ir kuriai Maskva grasina dar labiau prispausti rusiškas dujas, jei turbina nebus grąžinta, prašė Kanados išsiųsti ją atgal.

Jos grąžinimas padės „Europai gauti patikimos ir įperkamos energijos, jai toliau pereinant nuo rusiškos naftos ir dujų“, sakoma Kanados energetikos ministerijos pareiškime.

Akivaizdžiai bandydama nuraminti Ukrainą, Kanada paskelbė naujas sankcijas Rusijos energetikos sektoriui. Sankcijos „bus taikomos sausumos ir vamzdynų transportui bei metalų, transporto, kompiuterinės, elektroninės ir elektros įrangos, taip pat mašinų gamybai“, sakoma pareiškime.

Paskutinis atnaujinimas 2022-07-10 08:07

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas