Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 14 /2023 01 15

Rusijos raketų atakos: Kyjivo regione apgadinti 28 namai, Dnipre pataikyta į daugiabutį – sužeista per 60 žmonių

Rusijos gynybos ministerija penktadienį pareiškė, kad užėmė rytinį Ukrainos miestą Soledarą. Ukrainos pareigūnai paneigė Rusijos teiginį, teigdami, kad jie vis dar laikosi ir kontratakuoja. Ukraina praneša, kad Soledare vis dar vyksta mūšiai.
Dnipre apšaudytas daugiabutis
Dnipre apšaudytas daugiabutis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Rusijos gynybos ministerija penktadienį pareiškė, kad užėmė rytinį Ukrainos miestą Soledarą. Ukraina tai neigia ir tvirtina, kad mieste vis dar vyksta kovos.
  • Donecko gubernatorius Pavlo Kyrylenka Ukrainos valstybinei televizijai sakė, kad Soledare liko 559 civiliai gyventojai, tarp jų 15 vaikų, kurių neįmanoma evakuoti.
  • Ukraina įsitikinusi, kad Didžioji Britanija netrukus paskelbs apie planus nusiųsti Kyjivui apie 10 tankų „Challenger 2“.
  • NATO siųs lėktuvus į Rumuniją stebėti Rusijos veiksmų.
  • Rusijos pajėgos Ukrainos energetikos sistemai padarė 6,8 mlrd. dolerių žalos.

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Dnipre skelbiamas trijų dienų gedulas

00:42

Dnipro mieste valdžia paskelbė trijų dienų gedulą dėl Rusijos raketų smūgio aukų.

Šeštadienį Dnipro mieste per raketų ataką, kurios metu buvo atakuotas daugiaaukštis pastatas, žuvo 12 žmonių, įskaitant 15 metų mergaitę, ir 64 buvo sužeisti.

Dnipre aukų skaičius auga

22:52

Rusijai apšaudžius daugiaaukštį pastatą viename iš Dnipro rajonų, žuvo mažiausiai 10 žmonių.

„Jau žuvo 9 žmonės, tarp jų 15 metų mergina... Ir 64 sužeistieji – 59 paguldyti į ligoninę, kiti gydomi namuose. Rusijos raketa atnešė sielvartą dešimtims Dnipro šeimų. Ateis atpildo metas“, – rašė Dniepropetrovsko OVA vadovas Valentinas Rezničenka.

Iš daugiaaukščio pastato griuvėsių išgelbėti 35 žmonės, tarp jų 6 vaikai.

Paieškos ir gelbėjimo operacija tęsiama.

Turkija pasirengusi spausti dėl „lokalių ugnies nutraukimų“ Ukrainoje

21:57

Turkija šeštadienį deklaravo pasirengimą spausti dėl „lokalių ugnies nutraukimų“ Ukrainoje ir įspėjo, kad nei Maskva, nei Kyjivas neturi karinių priemonių karui laimėti.

Toks prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausiojo patarėjo užsienio politikos klausimais pasiūlymas – tai naujausios NATO narės Turkijos pastangos pasinaudoti gerais santykiais tiek su Maskva, tiek su Kyjivu ir pabandyti užbaigti kruviniausią nuo Antrojo pasaulinio karo laikų konfliktą Europoje.

Turkija pernai surengė du taikos derybų raundus ir padėjo sudaryti Jungtinių Tautų remiamą susitarimą dėl Ukrainos grūdų tiekimo per Juodąją jūrą atnaujinimo.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas

R.T.Erdoganas taip pat ne kartą telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, siekdamas rasti bendrą kalbą.

Turkų lyderio patarėjas užsienio politikos klausimais Ibrahimas Kalinas žurnalistams šeštadienį sakė, jog mažai tikėtina, kad kariaujančios pusės artimiausiais mėnesiais sudarys „visa apimantį taikos susitarimą“.

Šią savaitę Rusija pirmą kartą per šešis mėnesius paskelbė pasiekusi didelę karinę sėkmę: ji tvirtina užėmusi Soledarą, druskų kasyklų miestą Ukrainos rytuose. Vis dėlto vietos gubernatorius šeštadienį sakė, kad šį miestą, esantį fronto linijoje, vis dar kontroliuoja ukrainiečių kariai.

Tačiau I. Kalinas teigė, kad dėl žiaurių kovos veiksmų kainos abi pusės netrukus gali persigalvoti ir pritarti vietinėms paliauboms tam tikrose karo zonos dalyse.

„Turkija nori spausti dėl lokalių ugnies nutraukimų ir mažų lokalizuotų deeskalacijų“, – sakė prezidento patarėjas.

„Nei viena šalis neturi galimybių laimėti šio karo karine prasme“, – pridūrė jis.

„Saugumo garantijos“

R.T.Erdoganui pavyko išlaikyti atvirą ryšį su V. Putinu, nes jis atsisakė prisijungti prie Vakarų sankcijų, kuriomis siekiama nubausti Rusiją už vasarį pradėtą invaziją.

Turkijos vadovas taip pat kritikavo Vakarų valstybes už tai, kad jos tiekia Kyjivui vis galingesnius ginklus, nepaisant to, kad pati Ankara pardavė Ukrainai karinių bepiločių lėktuvų ir kitos karinės įrangos.

I. Kalino nuomone, „Rusija nori, kad ją gerbtų kaip svarbią žaidėją ir kad NATO nebūtų jos galiniame kieme“.

„Rusiją domina nauja tarptautinė architektūra su tam tikromis saugumo garantijomis“, – tvirtino jis.

Likus kelioms savaitėms iki invazijos Vašingtonas kategoriškai atmetė Rusijos reikalavimą, kad NATO pasitrauktų iš Rytų Europos ir suteiktų jai kitų saugumo garantijų.

V.Zelenskis: Rusijos terorą įmanoma sustabdyti tik mūšio lauke

20:38

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad Rusijos terorą galima sustabdyti tik mūšio lauke; jis kalbėjo po to, kai per naują išpuolių bangą nukentėjo gyvenamasis namas ir energetikos infrastruktūra.

„Ar įmanoma sustabdyti Rusijos terorą? Taip, įmanoma. Ar tai galima padaryti kitaip nei mūšio lauke Ukrainoje? Deja, ne“, – sakė V.Zelenskis savo kasdieniame kreipimesi ir pridūrė, kad jo pajėgos numušė daugiau kaip 20 iš 30 šeštadienį paleistų Rusijos raketų.

Rusijos pajėgoms šeštadienį apšaudžius Ukrainos Dnipro mieste esantį daugiabutį žuvo mažiausiai penki žmonės, dar kelios dešimtys buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

Rusai šeštadienį taip pat atakavo svarbią infrastruktūrą rytiniame Charkivo ir vakariniame Lvivo regionuose, kiek anksčiau Ukrainos sostinėje Kyjive nugriaudėjo keli sprogimai. Ukrainiečių pareigūnai paskelbė, kad smogta svarbiems infrastruktūros objektams.

Dėl naujų Rusijos atakų daugumoje Ukrainos regionų buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas, savo ruožtu sakė energetikos ministras Hermanas Haluščenka.

„Šiandien priešas vėl užpuolė šalies energijos gamybos įrenginius ir elektros tinklą. Išpuoliai įvykdyti Charkivo, Lvivo, Ivano-Frankivsko, Zaporižios, Vinycios ir Kyjivo srityse. Dėl apšaudymų daugumoje regionų įvestas avarinis elektros energijos tiekimo nutraukimas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė H. Haluščenka.

Mūšiai tęsiasi

20:19

Donecko srityje tęsiasi įtemptos kovos dėl Soledaro, rusai daugiausia pastangų skiria puolimui Bachmuto kryptimi, taip pat žengia Lymano, Avdijivkos ir Novopavlivkos kryptimis, praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Priešas neatsisako ketinimų visiškai užimti Donecko sritį. Šiuo tikslu jis daugiausia dėmesio skiria puolamiesiems veiksmams Bachmuto sektoriuje. Tęsiasi sunkūs mūšiai dėl Soledaro.

Mūsų kariai visą parą atremia priešo atakas. Gyventojai patiria didelių nuostolių“, – rašoma paskelbtame pranešime.

 

Dėl Rusijos apšaudymo daugumoje Ukrainos regionų nutrauktas elektros tiekimas

19:27 Atnaujinta 19:53

Dėl naujų Rusijos atakų daugumoje Ukrainos regionų šeštadienį buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas, pranešė energetikos ministras Hermanas Haluščenka.

„Šiandien priešas vėl užpuolė šalies energijos gamybos įrenginius ir elektros tinklą. Išpuoliai įvykdyti Charkivo, Lvivo, Ivano-Frankivsko, Zaporižios, Vinycios ir Kyjivo srityse. Dėl apšaudymų daugumoje regionų įvestas avarinis elektros energijos tiekimo nutraukimas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė H.Haluščenka.

Energetikos operatorius „Ukrenergo“ taip pat teigė, kad „keliuose regionuose“ buvo įvestas avarinis elektros energijos tiekimo nutraukimas, kad būtų sušvelnintas Rusijos „12-osios masinės raketų atakos prieš Ukrainos energetikos sektorių“ poveikis.

„Padėtis sudėtinga Charkivo ir Lvivo srityse, kur dėl išpuolio iš dalies netiekiama elektra, remonto brigados jau dirba, kad jį atkurtų“, – sakė „Ukrenergo“.

Tęsiantis žiemai ir Rusijai toliau sistemingai kėsinantis į Ukrainos energetikos infrastruktūrą, energijos tiekėjai skuba taisyti elektros tinklus.

Sunaikintos raketos

19:13

Šeštadienį Ukrainos priešlėktuvinė gynyba sunaikino 25 iš 38 įvairių tipų Rusijos raketų, praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybė.

Dnipre toliau auga sužeistųjų skaičius

18:55 Atnaujinta 20:59

Rusijos pajėgoms šeštadienį apšaudžius Ukrainos Dnipro mieste esantį daugiabutį žuvo mažiausiai penki žmonės, dar beveik 60 buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

„Rusijos raketai pataikius į daugiaaukštį pastatą Dnipro mieste buvo sužeista beveik 60 žmonių. 12 iš jų yra vaikai...  Vyksta gelbėjimo operacija“, – sakė Dnipropetrovsko srities administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

Raketa pataikė į devynių aukštų pastatą, kelis jo aukštus pavertusi dūlančiomis nuolaužomis.

Prezidentūros duomenimis, iš viso pastate, kuriam smogė rusai, yra 16 laiptinių, jame gyveno apie 1 700 žmonių. Butuose toje laiptinėje, kuri buvo visiškai sugriauta, registruoti iki 200 žmonių, iš jų 50 vaikų. Šiais skaičiais vadovaujasi gelbėtojai, kurie toliau šalina griuvėsius. 

Visame pastate šiuo metu nėra elektros ir dujų, butų langai išdaužyti. Maždaug tūkstančiui žmonių reikia vietos, kur prisiglausti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, reaguodamas į kruviną Rusijos raketinę ataką Dnipro mieste, pareiškė, kad kiekvienas kaltininkas turės prisiimti atsakomybę.

„Amžinąjį atilsį visiems, kurių gyvybes nusinešė rusų teroras! Pasaulis turi sustabdyti šį blogį. Dnipro mieste toliau šalinamos nuolaužos. Visos tarnybos dirba. Mes kovojame už kiekvieną žmogų, kiekvieną gyvybę. Mes surasime visus, susijusius su šiuo teroru. Visi bus patraukti atsakomybėn. Didžiausion atsakomybėn“, – „Telegram“ rašė V.Zelenskis.

Ukrainos lyderis taip pat paskelbė šiurpų vaizdo įrašą, kuriame matyti apšaudymo pasekmės. Filmuotoje medžiagoje matyti, kad dvi daugiaaukščio namo laiptinės buvo sugriautos iki pamatų.

Šeštadienį ukrainiečiai šventė Senuosius naujuosius metus – populiarią šventę, kurios išvakarėse vaikams tradiciškai dalijami saldumynai.

„Šventinis šeštadienis – ir (Rusijos) teroro tęsinys. Kol ukrainiečių vaikai džiaugiasi vakar gautais saldumynais, Rusija puola gyvenamuosius namus“, – sakė Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska.

„Maskva įrodo, kad (jos) cinizmas neturi ribų, – sakė prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas, – (Rusija) turi būti nedelsiant pašalinta iš JT Saugumo Tarybos.“

Rusai šeštadienį taip pat atakavo svarbią infrastruktūrą rytiniame Charkivo ir vakariniame Lvivo regionuose, kiek anksčiau Ukrainos sostinėje Kyjive nugriaudėjo keli sprogimai. Ukrainiečių pareigūnai paskelbė, kad smogta svarbiems infrastruktūros objektams.

Dėl naujų Rusijos atakų daugumoje Ukrainos regionų buvo įvestas avarinis elektros energijos tiekimo nutraukimas, savo ruožtu sakė energetikos ministras Hermanas Haluščenka.

V.Zelenskis kitame kreipimesi pareiškė, kad Rusijos terorą galima sustabdyti tik mūšio lauke.

Jis taip pat nurodė, kad iš šeštadienį daugiau kaip 30 rusų paleistų raketų daugiau kaip 20 buvo numuštos.

Po Rusijos surengto Ukrainos apšaudymo raketomis jų nuolaužų nukrito Moldovos teritorijoje

18:49 Atnaujinta 20:56

Rusijos šeštadienį į Ukrainą paleistų raketų nuolaužų nukrito Moldovos teritorijoje, skelbia šios šalies Vidaus reikalų ministerija.

Pasak ministerijos, raketų nuolaužų rasta pasienyje su Ukraina esančiame Largos kaime Bričenio rajone.

Pranešama, kad Kišiniovas tai numatė ir pradėjo įgyvendinti planą, pagal kurį pasienio teritorijose buvo padidintas patrulių skaičius. Raketų nuolaužų kritimo vieta buvo aptverta ir iškviesta gelbėjimo tarnyba. Teisėsaugos pareigūnai saugo įvykio vietą ir renka duomenis.

Moldovos vidaus reikalų ministerija pabrėžia, kad tai jau trečias atvejis, kai dėl Rusijos masinių smūgių prieš Ukrainą šalies teritorijoje nukrenta raketų.

„Brutalus Rusijos karas prieš Ukrainą vėl tiesiogiai veikia Moldovą“, – tviteryje savo ruožtu parašė prezidentė Maia Sandu, paskelbusi nuolaužų nuotraukas.

„Griežtai smerkiame šiandienos suintensyvėjusias atakas“, – pridūrė ji.

Šeštadienį Kyjive ir kitose vietovėse griaudėjo sprogimai. Sostinėje buvo aktyvuota oro gynyba.

Raketų pataikymų užfiksuota Dnipro, Charkivo ir Lvivo miestuose. Dnipre Rusijos raketa pataikė į daugiaaukštį pastatą, žuvo penki asmenys, dar kelios dešimtys sužeista.

Charkivo ir Lvivo regionuose nukentėjo svarbūs infrastruktūros objektai. Šiuose ir keliuose kituose regionuose įvestas avarinis elektros tiekimo nutraukimas.

Rusams apšaudžius Ukrainos Dniprą žuvo penki žmonės

18:44

Rusijos pajėgoms šeštadienį apšaudžius Ukrainos Dnipro miestą smarkiai nukentėjo daugiabutis ir žuvo mažiausiai penki žmonės, dar 27 buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

„Jau yra penki žuvusieji“, – platformoje „Telegram“ sakė Dnipropetrovsko srities administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

Jis paskelbė daugiabučio namo, virtusio griuvėsiais, nuotrauką ir pridūrė: „27 žmonės buvo sužeisti. Tarp jų yra šeši vaikai. Visi jie yra ligoninėje.“

Dnipro meras Borysas Filatovas sakė, kad griuvėsiai bus išvalyti per naktį. Jis taip pat sakė, kad įvykio vietoje yra prastas ryšys, visas rajonas yra visiškai be elektros energijos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, reaguodamas į kruviną Rusijos raketų ataką Dnipro mieste, pareiškė, kad kiekvienas kaltininkas turės prisiimti atsakomybę.

„Amžinąjį atilsį visiems, kurių gyvybes nusinešė rusų teroras! Pasaulis turi sustabdyti šį blogį. Dnipro mieste toliau šalinamos nuolaužos. Visos tarnybos dirba. Mes kovojame už kiekvieną žmogų, kiekvieną gyvybę. Mes surasime visus, susijusius su šiuo teroru. Visi bus patraukti atsakomybėn. Didžiausion atsakomybėn“, – „Telegram“ rašė V.Zelenskis.

Ukrainos lyderis taip pat paskelbė šiurpų vaizdo įrašą, kuriame matyti apšaudymo pasekmės. Filmuotoje medžiagoje matyti, kad dvi daugiaaukščio namo laiptinės buvo sugriautos iki pamatų.

Rusai šeštadienį taip pat atakavo svarbią infrastruktūrą rytiniame Charkivo ir vakariniame Lvivo regionuose, kiek anksčiau Ukrainos sostinėje Kyjive nugriaudėjo keli sprogimai. Ukrainiečių pareigūnai paskelbė, kad smogta svarbiems infrastruktūros objektams.

„Šiuo metu Charkivo srityje taikomas avarinis elektros energijos tiekimo nutraukimas“, sakė gubernatorius Olehas Synjehubovas, nuo rusų atakų nukentėjus regiono ypatingos svarbos infrastruktūrai. Vienas objektas nukentėjo nuo dviejų smūgių, informavo O.Synjehubovas.

Lvivo srities administracijos vadovas Maksymas Kozyckis įspėjo apie galimus „elektros ir vandens tiekimo sutrikimus“ po to, kai „priešas smogė svarbiam Lvivo srities infrastruktūros objektui“.

Apgadinti 28 namai

18:14

Per rytinę raketų ataką Kyjivo regione buvo apgadinti 28 gyvenamieji namai, aukų nėra, pranešė Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenk bei, karinės administracijos vadovas O.Kuleba.

 

Dnipre auga sužeistųjų skaičius

17:49

Šeštadienį rusai per raketų ataką pataikė į Dnipro daugiaaukštį pastatą. Naujausiais duomenimis, per ataką žuvo 5 žmonės, 27 buvo sužeisti.

Pataikė į daugiabutį

17:33

Dnipro ligoninėse dėl į daugiabutį pataikytos raketos paguldyta 18 sužeistųjų, tarp jų du vaikai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukraina po Rusijos atakos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukraina po Rusijos atakos

 

Rusai smogė svarbiausiems infrastruktūros objektams Lvivo ir Charkivo regionuose

17:31

Šeštadienį Rusijos pajėgos smogė svarbiausiems infrastruktūros objektams Lvivo ir Charkivo regionuose, praneša vietos pareigūnai.

Šaltinis: Lvovo regioninės karinės administracijos vadovas Maksimas Kozyckis ir Charkovo regioninės karinės administracijos vadovas Olehas Syniehubovas Telegramoje

„Priešas smogė svarbiam infrastruktūros objektui Lvoio srityje. Gali sutrikti elektros ir vandens tiekimas“, – „Telegram“ skelbė regioninės karinės administracijos vadovas Maksimas Kozyckis.

Per Rusijos raketų ataką smarkiai apgadintas daugiabutis Dnipro mieste

16:25

Pasak Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojo Kyrylo Tymošenko, šeštadienį per Rusijos raketų ataką buvo smarkiai apgadintas daugiabutis Ukrainos rytinėje centrinėje dalyje esančiame Dnipro mieste, o po griuvėsiais įstrigę žmonės.

„Jie [rusai] yra tiesiog nežmoniški. Mažiausiai viena laiptinė dingo. Po griuvėsiais yra žmonių, kurie buvo namuose per šventes“, – sakė jis agentūrai „Reuters“.

Visoje Ukrainoje paskelbtas oro atakos pavojaus

16:03

Ukrainos valdžios institucijos paskelbė oro pavojaus signalus visoje šalyje.

Per pastarąsias dvi valandas perspėjimai paskelbti sostinės Kyjivo apylinkėse, taip pat didžiuosiuose Chersono ir Lvivo miestuose.

Perspėjimai taip pat paskelbti Charkivo, Donecko, Dniepropetrovsko ir dar maždaug dešimtyje kitų sričių.

V.Zelenskis: JK sprendimas tiekti tankus „pasiųs teisingą signalą“

15:04

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį sveikino Jungtinės Karalystės sprendimą skirti jo šaliai tankų ir sakė, kad tai „pasiųs teisingą signalą“, Kyjivui spaudžiant sąjungininkes atsiųsti daugiau sunkiosios ginkluotės.

„Per pokalbį su [britų] ministru pirmininku Rishi Sunaku padėkojau [jam] už sprendimus, kurie ne tik sustiprins mus mūšio lauke, bet ir pasiųs teisingą signalą kitiems partneriams“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė V.Zelenskis.

R.Sunakas: JK tieks Ukrainai tankus

14:44 Atnaujinta 16:18

 Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas šeštadienį sakė, kad jo šalis tieks Ukrainai sunkiuosius tankus „Challenger 2“ ir artilerijos sistemas.

Dauningo gatvės pareiškime sakoma, kad R. Sunakas tai pažadėjo po šeštadienį įvykusio pokalbio su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Pažadas, duotas siekiant padėti Kyjivo pajėgoms „atstumti rusų karius“, yra JK „ambicijų didinti paramą Ukrainai“ ženklas, rodo telefonu įvykusio lyderių pokalbio ištrauka.

Žengdama tokį žingsnį JK tampa pirmąja Vakarų galia, skiriančia Ukrainai pagrindinių kovinių tankų.

Pareiškime nesakoma, kada Ukraina gaus tankų ir kiek jų bus pristatyta. Britų žiniasklaida, nenurodydama savo šaltinių, anksčiau skelbė, kad iškart Ukrainai bus nusiųsti keturi britų armijos pagrindiniai koviniai tankai „Challenger 2“, o kiek vėliau – dar aštuoni. 

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rishi Sunakas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rishi Sunakas

Ukrainos sąjungininkės Europoje nuo Rusijos invazijos pradžios pernai vasarį nusiuntė Kyjivui daugiau kaip 300 modernizuotų sovietinių tankų, tačiau iki šiol atsisakydavo nusiųsti vakarietiškos gamybos sunkiųjų tankų, kurių Ukraina ne kartą prašė.

Prancūzija sausio 4 dieną paskelbė, kad siųs Kyjivui prancūziškų lengvųjų tankų „AMX-10 RC“.

Lenkija savo ruožtu trečiadienį sakė norinti nusiųsti Kyjivui 14 modernių kovinių tankų „Leopard 2“ ir nurodė, kad tokį žingsnį žengtų kaip tarptautinės koalicijos dalis.

Ukrainos prezidentas šeštadienį sveikino Jungtinės Karalystės sprendimą skirti jo šaliai tankų. Šie sprendimai „ne tik sustiprins mus mūšio lauke, bet ir pasiųs teisingą signalą kitiems partneriams“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė V.Zelenskis.

Soledarą kontroliuoja Ukraina, mūšiai tęsiasi

14:38

Ukrainos Soledaro miestą, esantį fronto linijoje, vis dar kontroliuoja ukrainiečių kariai, šeštadienį sakė vietos gubernatorius.

Rusija anksčiau skelbė užėmusi Soledarą.

„Soledarą kontroliuoja Ukrainos valdžia, mūsų kariuomenė“, – per nacionalinę televiziją sakė regiono gubernatorius Pavlo Kyrylenka.

Tačiau jis pridūrė, kad „mūšiai tęsiasi mieste ir aplink jį“.

Pasak gubernatoriaus, Soledaras ir netoliese esantis Bachmutas šiuo metu yra karščiausi fronto taškai.

Apšaudyta energetikos infrastruktūra

12:55

Šeštadienį Rusija vėl apšaudė Ukrainos energetikos infrastruktūrą, o dabar šalinami raketų atakos padariniai. Apie tai pranešė „Ukrenergo“.

Pažymima, kad dėl atšilimo ir nedarbo dienos šiandien elektros energijos suvartojama mažiau nei vakar. Tačiau vis dar trūksta elektros energijos. Tai Rusijos masinių išpuolių prieš energetikos infrastruktūrą pasekmė. 

„Visiems regionams buvo pranešta apie vartojimo apribojimus, kurie galioja visą dieną. Dabar šios ribos jau viršytos 11-oje sričių, todėl buvo pradėti avariniai sustabdymai“, – sakoma pranešime. 

Ukraina po Rusijos raketų atakų stebi situaciją

11:46

Šeštadienį Rusija atakavo Kyjivą balistinėmis raketomis, skriejančiomis iš šiaurės krypties, sako Karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnat.

Specialistai tirs nuolaužas, kad nustatytų, kokio tipo raketas šeštadienį naudojo priešas. Tačiau akivaizdu, kad tai buvo arba balistinės raketos, arba S-300 priešlėktuvinės raketos, skriejančios balistine trajektorija.

Kaip rašo ukrainiečių žiniasklaida, įspėjimas apie raketų grėsmę buvo paskelbtas pavėluotai, nes trūko radarų duomenų ir informacijos iš kitų šaltinių.

Karinių oro pajėgų atstovas spaudai taip pat patvirtino, kad šiuo metu ore yra Rusijos strateginių bombonešių Tu-95 grupė. Nežinoma, ar jie paleis raketas, jų skrydis stebimas.

Rusija populiarų aktorių paskelbė „užsienio agentu“

11:41

Populiarų rusų aktorių, kuris yra kalbėjęs apie Maskvos karą Ukrainoje ir neseniai sakė, kad būtų pasirengęs kovoti ukrainiečių gretose, Rusija penktadienį paskelbė „užsienio agentu“.

Arturas Smoljaninovas yra tarp dešimčių tūkstančių rusų, išvykusių iš šalies prezidentui Vladimirui Putinui pernai vasarį pasiuntus savo kariuomenę į Ukrainą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Arturas Smoljaninovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Arturas Smoljaninovas

Šią savaitę paskelbtame interviu laikraščiui „Novaja gazeta Evropa“ aktorius sakė, kad gali įsivaizduoti save kovojantį su Rusijos pajėgomis.

„Jei vykčiau į šį karą, būčiau Ukrainos pusėje“, – sakė 39 metų A. Smoljaninovas.

Jis taip pat sakė, jog jam nerūpi, kas nutiks Rusijai ateityje, net jei didelė šalies dalis virstų „radioaktyviais pelenais“.

A.Smoljaninovas, teatro ir kino aktorius, vaidino 2005 metų filme „9-oji kuopa“ (9 rota) apie Sovietų Sąjungos invaziją į Afganistaną.

Penktadienį Rusijos Teisingumo ministerija įtraukė aktorių į „užsienio agentų“ sąrašą. Šiuo teisiniu terminu naudojamasi prieš Kremliaus kritikus.

Minėtas A.Smoljaninovo interviu papiktino Kremliaus šalininkus. Rimtus nusikaltimus tiriančio Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas pirmadienį nurodė pradėti tyrimą aktoriaus atžvilgiu.

Penktadienį į „užsienio agentų“ sąrašą taip pat buvo įtraukti keli kiti garsūs žmonės, tarp jų muzikos kritikas Artemijus Troickis.

Pastaraisiais metais „užsienio agentų“ etiketė, primenanti stalinistinį „liaudies priešo“ statusą, Rusijoje plačiai priskiriama Kremliaus režimo oponentams, žurnalistams ir žmogaus teisių aktyvistams, kaltinamiems, kad jų politinė veikla finansuojama užsienio jėgų.

„Užsienio agentais“ paskelbtiems subjektams taikoma daugybė apribojimų ir sudėtingų procedūrų, kurių nesilaikant gresia didelės baudos.

Pranešama apie sprogimus Kyjive

09:58 Atnaujinta 13:27

Keliuose Ukrainos regionuose, įskaitant sostinę Kyjivą, šeštadienio rytą griaudėjo sprogimai, pareigūnai pranešė apie smūgius ypatingos svarbos infrastruktūros objektams.

Kyjive vyksta „raketų ataka prieš ypatingos svarbos infrastruktūros objektus“, per platformą „Telegram“ pranešė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyryla Tymošenka.

Sostinės administracija nurodė, kad buvo pataikyta vienam infrastruktūros objektui.

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko informavo apie sprogimus miesto Dnipro rajone kairiajame Dnipro upės krante ir paragino gyventojus „likti slėptuvėse“.

Atskirame įraše „Telegram“ meras sakė, kad raketos nuolaužų nukrito ir Holosijivo rajone dešiniajame Dnipro krante, vietoje, kuri nėra gyvenamoji. Apie aukas nepranešama.

Ukrainos sostinė raketomis nebuvo atakuota nuo Naujųjų metų išvakarių.

Ukrainos šiaurės rytuose esančios Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synjehubovas pranešė, kad regione „priešas surengė dar vieną raketų ataką prieš ypatingos svarbos infrastruktūros ir pramonės objektus“.

Antrajame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive ir jo srityje galimi elektros tiekimo sutrikimai, įspėjo O.Synjehubovas.

Pasak jo, Rusijos pajėgos paleido dvi raketas S-300 į pramoninį miesto rajoną. 

Apie rusų atakas pranešta ir iš pietinio Zaporižios regiono.

Čerkasų regiono administracijos vadovas Ihoris Taburecas taip pat pranešė, kad „priešas vėl atakuoja Ukrainos teritoriją“.

Po virtinės karinių nesėkmių Ukrainoje Rusija nuo spalio sistemingai taikosi į ukrainiečių ypatingos svarbos infrastruktūrą.

Rusijos raketų atakos

09:32

Ukrainos šiaurės rytuose esančiame Charkive šeštadienio rytą nugriaudėjo virtinė sprogimų, pranešama, kad Rusija apšaudo miestą raketomis.

Kad Rusija apšaudo Charkivą, patvirtino srities karinės administracijos vadovas Olehas Synjehubovas ir miesto meras Ihoris Terechovas.

Pradiniais duomenimis, raketomis S-300 taikytasi į infrastruktūros objektus, pranešė I. Terechovas. Pasak jo, informacija apie nukentėjusius žmones ir padarytą žalą tikslinama.

Vėliau meras patikslino, kad buvo du „pataikymai“.

Vietos „Telegram“ kanalais pranešama, kad iškart po sprogimų mieste sutriko elektros tiekimas, sustojo metropoliteno traukiniai.

Charkivą Rusija apšaudo nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios prieš beveik metus. Mieste daug sugriautų gyvenamųjų namų ir infrastruktūros objektų.

Penktadienį rusams apšaudant Charkivo srities Kupjansko rajoną žuvo dvi moterys.

Šeštadienio rytą oro pavojus buvo paskelbtas keliose Ukrainos srityse.

Tačiau tuo metu Kyjivo srityje griaudėję sprogimai nebuvo susiję su kariniais veiksmais, sakė Ukrainos sausumos pajėgų vado pavaduotojas Oleksandras Pavliukas.

Kyjivo srities administracijos vadovas Oleksijus Kuleba per „Telegram“ paskelbė, kad viename iš ypatingos svarbos infrastruktūros objektų kilo gaisras, žmonės nenukentėjo.

Po anksti ryte Kyjive nugriaudėjusių sprogimų kai kuriuose „Telegram“ kanaluose, įskaitant propagandinius, buvo pasirodę gandų apie puolimą iš Baltarusijos.

Ukrainos žvalgyba atskleidė ženklus, rodančius, kad Rusija rengiasi ilgam karui

09:25

Ukrainos karinės žvalgybos duomenimis, Rusijos Federacija ruošiasi ilgam karui. Tai rodo priemonės, kuriomis siekiama pertvarkyti teroristinės šalies ekonomiką ir karinį-pramoninį kompleksą, praneša Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba.

Pažymima, kad Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino priemonės, kurių jis ėmėsi pertvarkyti ekonomiką ir karinį-pramoninį kompleksą, rodo, jog ruošiamasi Rusiją perkelti į karo padėtį.

„Jomis siekiama sustiprinti Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų potencialą ir sudaryti sąlygas vykdyti operacijas, kurios buvo suplanuotos pačioje karo pradžioje, tačiau Rusijos okupacinės pajėgos jas nesėkmingai įgyvendino“, – aiškina žvalgyba.

Taigi Rusija stengiasi pritraukti visus išteklius karui tęsti ir paskyrė naują okupacinių pajėgų vadą (V.Gerasimovą), o tai taip pat rodo, kad Kremlius ruošiasi ilgalaikei plataus masto invazijai.

Nukauta 530 rusų karių

09:02

Per pastarąją dieną Rusija Ukrainoje neteko dar 530 karių, 6 tankų ir priešlėktuvinės gynybos sistemos, nurodo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbtame pranešime.

 

Jungtinė Karalystė ketina siųsti tankus į Ukrainą

08:27

Pranešama, kad Jungtinė Karalystė ketina siųsti tankus į Ukrainą, praneša „The Sun“.

Remdamasis šaltiniu Dauningo gatvėje, laikraštis rašo, kad premjeras R.Sunakas šeštadienį apie tai informuos Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Tokiu būdu Jungtinė Karalystė taps pirmąja Vakarų valstybe, kuri Kyjivui tieks pagrindinius kovinius tankus – tai svarbus žingsnis, žengtas nepaisant NATO nuogąstavimų, kad rusai tai gali laikyti dideliu karo eskalavimu.

Atakuotas Charkivas

08:24

Sausio 14 d. rytą Rusijos okupantai smogė Charkivui, praneša, miesto meras Ihoris Terechovas

„Rytinis Charkovo apšaudymas. Preliminariai į Pramonės rajoną atgabentos keturios raketos S-300. Jie taikėsi į infrastruktūrą. Informacija apie aukas ir sunaikinimą tikslinama“ , – paskelbė jis.

V.Zelenskis: tęsiasi sunkios kovos dėl Soledaro, Bachmuto ir Kreminos

08:15

Gynybos pajėgos rytuose atkakliai vykdo savo užduotis gindamos Donecko regioną nuo Rusijos užpuolikų, pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vakariniame vaizdo kreipimesi į ukrainiečius.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Sunkus mūšis dėl Donecko tęsiasi. Mūšis dėl Bachmuto ir Soledaro, dėl Kreminos, kitų miestų ir kaimų mūsų šalies rytuose tęsiasi. Nors priešas sutelkė didžiąją dalį savo pajėgų šia kryptimi, mūsų kariai – Ukrainos ginkluotosios pajėgos, visos gynybos ir saugumo pajėgos – gina valstybę. Dėkoju visiems brigadų ir kitų kariuomenės padalinių kariams, seržantams ir karininkams, kurie drąsiai ir ištvermingai vykdo savo užduotis“, – sakė prezidentas.

Jis padėkojo „Kraken“ būrio kovotojams už ryžtingus veiksmus naikinant rusus ties Soledaru, taip pat kovotojams, kurie drąsiai gina Bachmutą.

„Trys šimtai dvidešimt keturios visiško karo dienos, ir kaip pasikeitė Rusijos padėtis... Jie jau dabar tarpusavyje ginčijasi, kam priskirti tam tikrą taktinę pažangą. Tai aiškus signalas priešui, kad jis patyrė nesėkmę. Tai dar viena paskata mums visiems daryti didesnį spaudimą užpuolikams ir atnešti priešui daugiau nuostolių. Dėkojame visiems, kurie tai teikia! Ir fronte, ir visuose kituose mūsų frontuose“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Jis taip pat pažymėjo, kad nori padėkoti Ukrainos užsienio žvalgybos tarnybos darbuotojams.

„Tie, kurie paprastai dirba gana nepastebimai ir apie kuriuos mažai kalbama. Tačiau jie iš tiesų atneša labai svarbius sprendimus partneriams Ukrainai, mūsų gynėjams“, – paaiškino valstybės vadovas.

Jis taip pat išreiškė padėką visiems Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojams, kurių kovos su kolaborantais ir diversantais rezultatus visuomenė mato.

Analitikai mato tarp V.Putino ir J.Prigožino augančią konkurenciją

07:50

Gali būti, kad Vladimiras Putinas imasi priemonių ugdyti jam pačiam ir Rusijos gynybos ministerijai lojalių karinių tinklaraštininkų būrį, kad pakenktų Jevgenijaus Prigožino pastangoms iškelti save, naujausioje ataskaitoje sako Karo studijų instituto (ISW) analitikai.

Joje skelbiama, kad partijos „Vieningoji Rusija“ Centrinio vykdomojo komiteto vadovas Aleksandras Sidiakinas, „Vieningosios Rusijos“ Valstybės Dūmos parlamentaras Artiomas Turovijus ir Donecko liaudies respublikos vadovas bei V.Putino sąjungininkas Denisas Pušilinas susitiko su keliais tinklaraštininkais. Šie aukšto rango V.Putino sąjungininkai įteikė daugiau kaip 10 tinklaraštininkų grupei oficialų padėkos raštą, kurį pasirašė partijos „Vieningoji Rusija“ generalinės tarybos sekretorius Andrejus Turčakas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas

„Tai naujausias įvykis iš virtinės Kremliaus pastangų puoselėti ryšius su atrinktais tinklaraštininkais. V.Putinas gali siekti puoselėti ryšius su Kremliui paklūstančiais tinklaraštininkais, kad galėtų sutelkti juos prieš J.Prigožinui prijaučiančių tinklaraštininkų pastangas reklamuoti J.Prigožiną ir pakenkti V.Putino reputacijai Rusijos informacinėje erdvėje“, – sakoma ataskaitoje.

Kiti esminiai ataskaito akcentai:

  • Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad Rusijos pajėgos sausio 12 d. vakare užėmė Soledarą
  • J.Prigožinas tikriausiai siekia pasinaudoti pergale Soledare kaip derybine priemone savo autoritetui Rusijoje padidinti
  • Gali būti, kad V.Putinas imasi priemonių ugdyti V.Putinui ir Rusijos URM lojalių karinių tinklaraštininkų būrį, kad pakenktų J.Prigožino pastangoms iškelti savo autoritetą
  • Aukšto rango Ukrainos pareigūnai ir toliau prognozuoja, kad 2023 m. pavasarį suintensyvės Ukrainos ir Rusijos operacijos ir kad Rusijos puolimas iš Baltarusijos išlieka mažai tikėtinas
  • Rusijos pareigūnų reakcija į į užsienį pabėgusius rusus gali dar labiau suskaldyti Kremlių ir ultranacionalistiškai nusiteikusią provakarietišką bendruomenę
  • Pranešama, kad Rusijos prezidentas įsakė Rusijos okupacinės valdžios pareigūnams deportuoti ukrainiečių vaikus į Rusiją pagal medicininio perkėlimo schemas
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas kontratakas palei liniją Svatovė-Kremina, o Ukrainos pajėgos, kaip pranešama, tęsė kontrpuolimo operacijas netoli Kreminos
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas aplink Soledarą, Bachmutą ir Avdijivką
  • Ukrainos žvalgyba pranešė, kad Rusijos pajėgos siekia iki nenustatytos datos padidinti personalo skaičių iki dviejų milijonų
  • Dėl ukrainiečių partizanų išpuolių Rusijos ištekliai ir toliau nukreipiami nuo fronto linijos į užnugario rajonus okupuotose teritorijose
Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas