Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Analitikai: rusai metė į Luhansko sritį daug pajėgų, bet patyrė pralaimėjimą

Rusijos Federacija pasiuntė dviejų karinių apygardų ir dviejų oro desanto divizijų dalinius į puolimą Luhansko srityje, kuris buvo nesėkmingas ir jau baigėsi. Tai teigiama Karo tyrimų instituto (ISW) apžvalgoje. Instituto ekspertai pažymėjo, kad šios pajėgos dalyvavo puolime palei Svatovės-Kreminos liniją Luhansko srityje. „Tačiau galiausiai šis puolimas operatyviniu požiūriu baigėsi kulminacija ir davė tik keletą vietinių taktinių laimėjimų“, – teigiama ISW apžvalgoje.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Instituto duomenimis, nuo šių metų pradžios Svatovės-Kreminos linijoje kovėsi Vakarų karinės apygardos 20-osios jungtinė kariuomenė, Centrinės karinės apygardos 41-osios jungtinė kariuomenė, oro desanto pajėgos, žvalgybos pajėgos, Donecko ir Luhansko separatistų kovotojai, taip pat įvairių specialiųjų nereguliariųjų grupių elementai.

ISW pastebėjo, kad Svatovės-Kreminos linijoje daug nuostolių patyrė 20-osios armijos 144-oji ir 3-ioji motorizuotosios šaulių divizijos, įskaitant visus tris 144-osios pulkus ir du 3-iosios motorizuotuosius šaulių pulkus.

„Turint omenyje, kad dauguma šių dalinių aktyviai dalyvavo puolamosiose operacijose aktyviajame fronte beveik keturis mėnesius, jie tikriausiai yra išsekę ir gerokai nusilpę“, – padarė išvadą analitikai.

Instituto duomenimis, Svatovės vietovėje kovoja 90-osios tankų divizijos 6-asis tankų pulkas. Kai kuriais duomenimis, mobilizuoti šio pulko kariai be rotacijos šiame rajone kovoja nuo 2022 m. spalio, „o tai rodo, kad Centrinei karinei apygardai labai trūksta pajėgų būtinoms rotacijoms vykdyti“, – pabrėžė analitikai.

Ekspertai priminė, kad Centrinė karinė apygarda, vadovaujama generolo pulkininko Aleksandro Lapino, buvo atsakinga už didelį operatyvinį pralaimėjimą po to, kai 2022 m. spalio 1 d. ukrainiečiai išlaisvino Lymaną.

Nuo to laiko, pažymėjo ISW, rusų daliniai smarkiai nusilpo, todėl dabartinę grupuotę prie Kreminos tikriausiai sudaro iš dalies atkurti spalio mėnesio pasitraukimo likučiai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos tankai juda link fronto linijos Bachmute
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos tankai juda link fronto linijos Bachmute

„Tiksli vadovavimo ir kontrolės hierarchija šiame fronto ruože neaiški – po Lymano žlugimo Lapinas buvo atleistas, bet paskui, matyt, nuo balandžio 18 d. vėl paskirtas Luhansko krypties vadu“, – pažymėjo analitikai.

2023 m. Rusijos pajėgoms nepavyko pasiekti reikšmingo puolimo Luhansko srityje, nepaisant stiprios bent trijų karinių apygardų kariuomenių dalių, dviejų oro desanto pajėgų divizijų dalių ir daugybės nereguliarių formuočių paramos.

Oro desanto pajėgos taip pat dalyvauja aktyviose kovinėse operacijose netoli Kreminos. ISW užfiksavo, kad į vakarus ir pietvakarius nuo Kreminos veikia 76-osios oro desanto divizijos 237-asis gvardijos oro desanto pulkas ir 98-osios oro desanto divizijos 331-asis gvardijos oro desanto pulkas.

Institutas priminė, kad Rusijos karinė vadovybė oro desanto pajėgas stiprina termobarinės artilerijos daliniais „Solncepek“.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos atakų padariniai Bachmute
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos atakų padariniai Bachmute

„Geolokacinė filmuota medžiaga patvirtina, kad Rusijos kariai dar balandžio 1 d. netoli Kreminos naudojo šias sistemas“, – teigė institutas.

Analitikai pažymėjo, kad „Solncepek“ yra priemonės, nesusijusios su konkrečiomis formuotėmis, todėl jų naudojimas prie Kreminos leidžia manyti, jog Rusijos karinė vadovybė gali bandyti sustiprinti oro desanto dalinius, kad jie galėtų vykdyti tolesnes puolamąsias operacijas tame fronte.

„Vis dėlto mažai tikėtina, kad vienos rūšies artilerijos panaudojimas suteiks oro desantininkams lemiamą pranašumą puolime šia kryptimi“, – pažymėjo ISW.

Be to, pasak instituto, Rusijos GRU taip pat dislokavo ribotą specialiųjų pajėgų padalinių skaičių palei Svatovės-Kreminos liniją, tikriausiai siekdama kompensuoti pėstininkų pajėgumų trūkumą. Kai kuriais duomenimis, GRU specialiosios pajėgos veikia Makijivkos rajone, 22 km į šiaurės vakarus nuo Kreminos, ir aplink pačią Kreminą.

Tačiau specialiųjų pajėgų daliniai ir toliau naudojami sausumos atakoms ir pėstininkų manevrams, o ne pagrindinėms sabotažo ir taikinių paieškos užduotims vykdyti.

„Akivaizdžiai išaugusi specialiųjų pajėgų svarba šiame rajone yra dalis Rusijos pastangų sumažinti nuostolius dėl antžeminių puolimų, naudojant elitines formuotes, kurios tradiciškai atlieka kitokias funkcijas, vykdyti įprastas kovines užduotis“, – aiškino ISW.

„2023 m. Rusijos pajėgoms nepavyko pasiekti reikšmingo puolimo Luhansko srityje, nepaisant stiprios bent trijų karinių apygardų kariuomenių dalių, dviejų oro desanto pajėgų divizijų dalių ir daugybės nereguliarių formuočių paramos. Pajėgos, kovojusios šioje linijoje didesnę keturių mėnesių dalį, tikriausiai buvo išsekusios ir gerokai susilpnėjusios. Jos ir toliau puolė nepalikdamos vietos rotacijai ir perginklavimui ir neatrodė pasirengusios Ukrainos puolimui“, – teigė analitikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas