Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 22 /23:46

Rusija iš Kachovkos hidroelektrinės rezervuaro išleidžia vandenį – neva nori apsidrausti nuo nelaimingo atsitikimo

Ukrainos prezidentūra penktadienį pranešė, kad pietinėje Chersono srityje, kur pastarosiomis savaitėmis vykdydamos kontrpuolimą į priekį stumiasi Ukrainos pajėgos, atkovoti 88 miestai ir kaimai. Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis paragino atsiųsti tarptautinę stebėjimo misiją prie Kachovkos užtvankos, kurią, kaip teigia Kyjivas, Maskva rengiasi susprogdinti.
Kachovkos hidroelektrinės užtvanka
Kachovkos hidroelektrinės užtvanka / Wikipedia.org nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Okupacinė Chersono srities valdžia ketvirtadienį pareiškė, kad, ukrainiečių pajėgoms tęsiant kontrpuolimą, iš srities teritorijos, kurią Rusija skelbiasi aneksavusi, buvo „evakuota“ apie 15 tūkst. žmonių
  • Ukraina sako Chersono srityje išlaisvinusi 88 gyvenvietes
  • Rusija iš Sirijos į Ukrainą perkėlė daugiau nei tūkstantį karių ir oro gynybos sistemas
  • Ukrainos žvalgybos duomenimis, rusai iš anksto planavo susprogdinti Naujosios Kachovkos užtvankos dambą, kuri yra hidroelektrinės hidraulinis blokas, užtvanką, todėl dar balandį ją užminavo
  • Kyjivas ragina atsiųsti tarptautinę stebėjimo misiją prie Kachovkos užtvankos

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukraina taikys sankcijas visiems Rusijos propagandistams

23:46

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina planuoja taikyti  sankcijas visiems Rusijos propagandistams ir žvaigždėms, kurie remia ar pateisina terorą.

„Mes ruošiamės, kad pasaulinė sankcijų politika būtų taikoma visiems Rusijos propagandistams, vadinamiesiems nuomonių lyderiams ir šou verslo atstovams, kurie remia ar pateisina terorą“, – vakariniame kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas.

 

Sunaikino du sraigtasparnius

22:47

Per dieną Ukrainos kariškiai sunaikino du rusų sraigtasparnius.

Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybė.

14 Ispanijos naikintuvų sustiprins rytinį NATO flangą

21:11

Ispanija šeštadienį pranešė, kad nusiųs 14 naikintuvų į Bulgariją ir Rumuniją, kad sustiprintų NATO rytinį flangą, Aljansui stiprinant atgrasymo pajėgumus po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Šeši naikintuvai „Eurofighter“ ir 130 karių  nuo lapkričio vidurio iki gruodžio pradžios vyks į Bulgariją mokyti vietos pajėgų, sakoma Ispanijos gynybos ministerijos pranešime.

Pasak jos, aštuoni naikintuvai F18M ir 130 karinių oro pajėgų karių nuo gruodžio iki kitų metų kovo bus siunčiami į Rumuniją įgyvendinant NATO „reagavimo ir atgrasymo“ strategiją.

Nuo spalio 17 d. Rumunijoje taip pat dislokuotas ilgo nuotolio oro erdvės stebėjimo radaras, kuris gali likti šalyje iki 2023 m. birželio pabaigos, sakoma pareiškime.

Ispanija taip pat padidins savo oro pajėgų misijų, sudarančių „oro skydo“ dalį, skaičių. Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną Ispanija jau nusiuntė 12 naikintuvų į rytines NATO nares Bulgariją, Lietuvą ir Estiją.

V.Zelenskis prakalbo, kokiomis sąlygomis Ukraina su Rusija sėstų prie derybų stalo

21:03

Ukrainos prezidentas sako, kad kai Rusija grąžins nuo 1991 m. tarptautiniu mastu pripažintas teritorijas Ukrainai, tada Kyjivas pasakys, kokiu formatu ir su kuo yra pasirengusi kalbėtis.

Apie tai Volodymyras Zelenskis kalbėjo Kanados žiniasklaidos kanalams CTV ir CBC.

Ukrainos prezidentas priminė, kad Rusijai surengus „referendumus“ dėl okupuotų teritorijų, Ukraina pareiškė esanti pasirengusi nutraukti derybas su dabartiniu prezidentu Vladimiru Putinu.

„Referendumai tapo šios istorijos tašku. Jie gali grąžinti mums mūsų teritoriją, jei nori derybų. Jie turėtų pasitraukti iš mūsų teritorijos ir palikti mums mūsų žemę tarptautiniu mastu pripažintose ribose nuo 1991 m. Tada pasakysime, kokia forma ir su kuo esame pasirengę kalbėtis. Tai sąžininga. Kad galėtume kalbėtis, turime grįžti į tą momentą, kai mūsų valstybės kalbėjosi. Ir tai buvo prieš karą, prieš 2014 m.“, – sakė Ukrainos prezidentas.

V.Zelenskis: Iranas meluoja

19:52

Uktainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad Iranas meluoja sakydamas, jog netiekia Rusijai dronų. Tai V.Zelenkis pareiškė interviu žiniasklaidos kanalams CTV ir CBC.

„Iranas tiekia jiems (rusams – red. past.) dronus, tiekia jiems ukrainiečių žudymą, tai yra jų susitarimas už pinigus. Tai kruvini Irano uždirbti pinigai. Kalbame apie konkrečius dalykus – Iranas perdavė dronus, kurie žudė ukrainiečius, ir toliau juos žudo.

Ne vienas, ne du, ne penki, o šimtai. Žinome, kad yra įsakymų ir susitarimų dėl tūkstančių, tačiau šimtai tikrai buvo perduoti.

Jais negalima tikėti. Jie gali sakyti visuomenei, kad nieko nepardavė, bet tai yra melas, grynas melas“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Rusija iš Kachovkos hidroelektrinės rezervuaro išleidžia vandenį

19:19

Rusijos paskirtas Chersono srities Novokachovsko rajono okupacinės administracijos vadovas Volodymyras Leontijevas skelbia, kad iš Kachovkos hidroelektrinės rezervuaro išpilamas vandenuo, skelbia ukrainiečių naujienų agentūra UNIAN.

Maxar Technologies/Reuters nuotr./Naujosios Kachovkos užtvanka
Maxar Technologies/Reuters nuotr./Naujosios Kachovkos užtvanka

Pasak jo, tai daroma neva siekiant sumažinti nuostolius, jei sugriūtų Kachovkos hidroelektrinės užtvanka.

„Pastarąją savaitę vandens išleidimas buvo padidintas, kad neigiamų įvykių atveju vandens kiekis, kuris išsiveržtų žemupyje, būtų mažesnis“, – sakė cituojamas V.Leontijevas .

Karinių oro pajėgų šaltiniai patvirtino, kad vanduo išpilamas jau trečią dieną.

D.Kuleba ragina sąjungininkus suklusti

18:43

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba tviteryje taip pat akcentuoja, kad šeštadienį Rusija atakavo šalies civilinę infrastruktūrą. 

"Šeštadienis Ukrainoje prasideda Rusijos raketų, nukreiptų į svarbią civilinę infrastruktūrą, antskrydžiu. Dalį jų perėmėme, kitos pataikė į taikinius.

Priešlėktuvinė gynyba gelbsti gyvybes", – rašo jis ir akcentuoja, kad sąjungininkai neturėtų nė minutės delsti priimant sprendimus dėl oro gynybos sistemų Ukrainai perdavimo.

 

Iranas smerkia raginimą atlikti dronų tyrimą

18:28

Iranas šeštadienį griežtai pasmerkė Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos raginimą Jungtinėms Tautoms ištirti kaltinimus, kad Rusija naudojo Irano gamybos dronus Ukrainai pulti, pranešė Irano užsienio reikalų ministerija.

Ukraina teigia, kad Rusija naudojo Irano gamybos atakos bepiločius orlaivius „Shahed-136“. Jei paaiškėtų, kad kaltinimai yra teisingi, būtų pažeista JT Saugumo Tarybos rezoliucija.

Tiek Teheranas, tiek Maskva kaltinimus neigia.

Zelenskis: Rusija paleido 36 raketas

16:53 Atnaujinta 17:07

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pranešė, kad Rusija praėjusią naktį surengė „masinę ataką“ prieš Ukrainą.

Prieš tai buvo pranešta apie smūgius Ukrainos energetikos infrastruktūrai, dėl kurių daug kur šalyje nutrūko elektros energijos tiekimas.

„Agresorius toliau terorizuoja mūsų šalį. Naktį priešas surengė masinę ataką: 36 raketos, daugumą jų buvo numuštos“, – socialiniuose tinkluose paskelbė V.Zelenskis.

„Tai niekšiški smūgiai ypatingos svarbos objektams. Tipiška teroristų taktika“, – pridūrė jis. 

Per apšaudymą Rusijos regione netoli Ukrainos sienos žuvo du civiliai

15:49 Atnaujinta 19:03

Per apšaudymą pasienyje su Ukraina esančioje Rusijos Belgorodo srityje žuvo du civiliai, šeštadienį pranešė srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.

„Tarp civilių gyventojų yra du žuvusieji“, – parašė gubernatorius socialiniuose tinkluose. 

Pasak jo, apšaudžius „civilinę infrastruktūrą“ Šebekine, beveik 15 tūkst. žmonių liko be elektros.

Miestas, esantis už kelių kilometrų į šiaurę nuo Ukrainos sienos, turi apie 44 500 gyventojų. 

Pasak Rusijos pareigūnų, dar 12 žmonių per apšaudymą Šebekine buvo sužeisti.

Belgorodo srities sveikatos apsaugos departamento vadovas Andrejus Ikonikovas pranešė, kad sviediniams pataikius į miesto civilinę infrastruktūrą, žuvo vyras ir 14 metų berniukas. 

Srities gubernatorius V. Gladkovas dėl šios atakos apkaltino Ukrainą. 

Rusija anksčiau apkaltino Ukrainos pajėgas dėl daugybės smūgių civiliams gyventojams pasienyje esančiose Belgorodo ir Kursko srityse. Kyjivas oficialiai į šiuos kaltinimus neatsakė.

Seimo pirmininkei skirtas valstybinis Ukrainos apdovanojimas

15:35

Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen skirtas Ukrainos valstybinis apdovanojimas – Kunigaikščio Jaroslavo Išmintingojo II laipsnio ordinas.

„Šį apdovanojimą vertinu kaip paskatinimą daryti dar daugiau dėl Ukrainos pergalės“, – sako V.Čmilytė-Nielsen.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Kaip pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius, parlamento vadovė apdovanota už reikšmingus asmeninius nuopelnus stiprinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą, remiant Ukrainos valstybės suverenitetą ir teritorinį vientisumą bei populiarinant Ukrainos valstybę pasaulyje.

Penktadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Kunigaikščio Jaroslavo Išmintingojo II laipsnio ordiną taip pat skyrė JAV Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi, Baltijos, Lenkijos ir kitų šalių parlamentų pirmininkams.

Po Rusijos smūgių per milijoną Ukrainos namų ūkių liko be elektros

14:58 Atnaujinta 16:52

Po Rusijos smūgių energetikos objektams visoje Ukrainoje daugiau kaip milijonas šalies namų ūkių liko be elektros energijos, šeštadienį pranešė Ukrainos prezidentūra.

„Šiuo metu Chmelnyckio srityje atjungta 672 000 abonentų, Mykolajivo srityje – 188 400, Voluinės srityje – 102 000, Čerkasų srityje – 242 000, Rivnės srityje – 174 790, Kirovohrado srityje – 61 913, Odesos srityje – 10 500", – socialiniame tinkle paskelbė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyryla Tymošenka.

Okupacinės valdžios reikalavimas: visi gyventojai šeštadienį privalo palikti Chersoną

14:29

Aneksuotos Chersono srities administracija pareikalavo, kad spalio 22 d. visi Chersono gyventojai paliktų miestą ir persikeltų į kairįjį Dnipro krantą.

„Dėl įtemptos padėties fronte, padidėjusio masinio miesto apšaudymo pavojaus ir teroristinių išpuolių grėsmės visi civiliai gyventojai privalo nedelsiant palikti miestą ir persikelti į kairįjį Dnipro krantą! Pasirūpinkite savo giminaičių ir artimųjų saugumu! Nepamirškite savo dokumentų, pinigų, vertingų daiktų ir drabužių“, – toks išplatintas reikalavimas.

Kaip Ukrainos leidiniui „Strana“ sakė Chersono gyventojai, daugelis neketina išvykti, nes tikisi, kad rusai netrukus pasitrauks „be kovos“ ir grįš Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Kiti, net ir tie, kurie nėra prorusiškai nusiteikę, išvyksta, nes baiminasi teiginių, kad Kachovkos užtvanka gali būti susprogdinta ir miestas užtvindytas. Dalis išvykstančiųjų planuoja vykti į Europą per Rusiją ir likti ten arba vykti per ES į Ukrainą.

20 000 kalinių užverbuota kariauti Ukrainoje

14:09

Daugiau kaip 20 000 kalinių buvo užverbuoti dalyvauti Rusijos kare Ukrainoje, pranešė portalas „Agenstvo“, remdamasis fondo „Sėdinti Rusija“ vadove Olga Romanova.

Prieš savaitę buvo pranešta apie 15 000 užverbuotų kalinių. Žmogaus teisių gynėja tokį šuolį aiškina tuo, kad privačios karinės kompanijos „Wagner“ verbuotojai išvyko į kolonijas už Uralo, taip pat pradėjo verbuoti karui nuteistus NVS piliečius.

Anksčiau „Svarbios istorijos“ išsiaiškino, kad, be „Wagner“, Gynybos ministerija taip pat verbuoja kalinius kolonijose. Iš pradžių nuteistieji į frontą buvo siunčiami savanoriškai, tačiau neseniai paaiškėjo, kad jie ten siunčiami prievarta.

Nuotr. iš „Wagner“ telegram kanalo/„Wagner“ samdiniai Ukrainoje
Nuotr. iš „Wagner“ telegram kanalo/„Wagner“ samdiniai Ukrainoje

Rusijos senatoriai parengė įstatymo projektą, pagal kurį kalinius būtų galima legaliai siųsti į karą ir kai kuriais atvejais atleisti nuo bausmės, jei jie „parodo drąsą ir didvyriškumą karinėje tarnyboje“. Pagal naująjį įstatymą nuteistieji, atliekantys trumpesnę nei penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, bus šaukiami į karą. Tačiau senatoriai nenori siųsti į karą asmenų, nuteistų už mitingų, riaušių organizavimo, Rusijos ginkluotųjų pajėgų „diskreditavimo“, „nacistinės simbolikos propagandos“, raginimų taikyti Rusijai sankcijas, „sąmoningai melagingos informacijos apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimą“ taisyklių pažeidimus.

Britų žvalgyba: baržų tiltą pastatę rusų kariai įgavo logistinį pranašumą

13:54

Rusijos pajėgos toliau stiprina perėjimą per Dnipro upę ir baigė statyti baržų tiltą šalia apgadinto Antonovskio tilto Chersone, skelbia Jungtinės Karalystės Gynybos ministerija naujausiose žvalgybos ataskaitoje.

Joje taip pat akcentuojama, kad tikėtina, jog tai pirmas kartas per kelis dešimtmečius, kai Rusijos kariuomenei prireikė tokio tipo tiltų.

„Tikėtina, kad baržų naudojimas Rusijai, per invaziją praradusiai daug karinės tiltų įrengimo įrangos ir inžinerinio personalo, suteikė papildomos materialinės ir logistinės naudos“, – pabrėžiama ataskaitoje.

„Jei baržų tiltas bus pažeistas, beveik neabejotina, kad Rusija stengsis greitai suremontuoti arba pakeisti pažeistas dalis, nes jos pajėgos ir perėjimo per Dniepro upę punktai Chersone patiria vis didesnį spaudimą“, – sakoma ten pat.

V. Zelenskis: Ukrainos pajėgos demonstruoja gerus rezultatus Chersono srityje

12:58

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sveikino Ukrainos pajėgų veiksmus perimant rusų ginklų pietinėje Chersono srityje, kur ukrainiečiai vykdo kontrpuolimą, o Generalinis štabas paskelbė, kad rusai Chersono mieste rengiasi gatvių mūšiams.

„Taip pat dėkoju 60-osios atskirosios pėstininkų brigados kariams... [Jų] junginiai demonstruoja gerus rezultatus Chersone“, – penktadienio vakaro kreipimesi sakė V.Zelenskis.

Pasak jo, nuo spalio pradžios pajėgos perėmė daugiau kaip 30 rusų šarvuočių, tūkstančius sviedinių tankams, tris artilerijos pabūklus, „padėsiančius išvaduoti mūsų žemę“.

Ukrainos pajėgų Generalinis štabas savo ruožtu šeštadienį ryte paskelbė, kad rusai okupuotame Chersono mieste rengiasi gatvių mūšiams, praneša ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“.

Rusų kariai keliasi į paliktus būstus ir persirengia civiliais drabužiais, nurodė ukrainiečių Generalinis štabas.

„Priešas rengia Chersoną gatvių mūšiams“, – sakoma pranešime.

Rusija smogė energetikos objektams

12:06 Atnaujinta 12:15

Rusija šeštadienį smogė energetikos infrastruktūros objektams vakariniuose Ukrainos regionuose, paskelbė nacionalinis energetikos operatorius „Ukrenerho“.

Anksčiau kelių Ukrainos regionų pareigūnai pranešė, kad po Rusijos smūgių nutrūko elektros tiekimas.

Rusai „įvykdė dar vieną raketų ataką prieš Ukrainos vakarinių regionų pagrindinių tinklų energetikos objektus“, socialinėje žiniasklaidoje paskelbė „Ukrenerho“.

„Žalos mastas prilygsta ar gali viršyti spalio 10–12 dienomis [vykdytos] atakos pasekmes“, – sakoma pranešime.

Anksčiau šeštadienį pasirodė vietos žiniasklaidos ir pareigūnų pranešimų, kad po rusų apšaudymo nutrūko elektros tiekimas Lucko, Kovelio, Chmelnyckio, Rivnės miestuose. 

Antras oro atakos įspėjimas

12:01

Šeštadienį Ukrainoje nuskambėjo jau antras oro atakos įsopėjimas.

7.55 val. beveik visoje Ukrainoje pasigirdo oro pavojaus signalai,  11.40 val. vėl visuose regionuose vėl buvo paskelbtas oro pavojus.

Oro pavojus reiškia raketų smūgių pavojų, gyventojams patariama slėptis.

Dėl Rusijoje paskelbtos mobilizacijos prieglobsčio Lietuvoje paprašė du rusai

11:44

Dėl Rusijoje paskelbtos dalinės mobilizacijos į Migracijos departamentą prašydami prieglobsčio Lietuvoje kreipėsi du Rusijos piliečiai.

„Migracijos departamente yra nagrinėjami du Rusijos piliečių, kurie pareiškė neva bėgantys nuo mobilizacijos, prieglobsčio prašymai. Tai, kad šie užsieniečiai nurodė vengiantys mobilizacijos karą prieš Ukrainą pradėjusioje Rusijoje, nesuteikia jiems jokio pranašumo ar pirmumo nagrinėjant prašymus“, – BNS sakė Migracijos departamento atstovas Rokas Pukinskas.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Retas atvejis: telefonu kalbėjosi Rusijos ir JAV gynybos ministrai

11:28

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu penktadienį telefonu kalbėjosi su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu. Kaip rašo „The Guardian“, apie pokalbio turinį žinoma nedaug, aišku tik tiek, kad šalių atstovai aptarė Ukrainos klausimą.

Raketos prie Kyjivo numuštos

11:11

Kijevo srities priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė kelias Rusijos okupantų raketas, „Telegram“ tinkle pranešė miesto meras Vitalijus Klyčko.

„Oro gynybos pajėgos regione numušė kelias į Kyjivą skriejančias raketas. Ačiū mūsų gynėjams!“ – rašė jis.

67 tūkst. nukautų rusų karių

10:59

Per pastarąją dieną Ukrainos ginkluotosios pajėgos nukovė 320 okupantų, o nuo agresijos pradžios žuvusių okupantų skaičius pasiekė 67 070 žmonių.

15min atkreipia dėmesį, kad karo metu šios informacijos neįmanoma patikrinti.

 

V.Zelenskis: Rusija sulaiko grūdų eksportą iš Ukrainos

09:49

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį apkaltino Rusiją tyčia sulaikant grūdų eksportą iš Ukrainos uostų į Afrikos bei Azijos šalis.

„Šiandien daugiau kaip 150 laivų laukia eilėje, kol galės įvykdyti sutartinius įsipareigojimus dėl mūsų žemės ūkio produktų tiekimo“, – vaizdo kreipimesi sakė V.Zelenskis.

„Tai dirbtinai [sukelta] eilė. JI susidarė tik dėl to, kad Rusija tyčia sulaiko laivų plaukimą“, – sakė jis.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

V.Zelenskis konkrečiai nenurodė, kodėl susidaro eilės, bet sakė, kad tarp paveiktų šalių yra Alžyras, Bangladešas, Kinija, Egiptas, Indonezija, Irakas, Libanas, Marokas ir Tunisas.

Jo teigimu, „dėl Rusijos sulėtinimo“, Ukraina negali eksportuoti „maždaug trijų milijonų tonų maisto“.

„Rusija daro viską, kad mažiausiai šimtai tūkstančių žmonių taptų migrantais per prievartą, prašysiančiais prieglobsčio... ar mirsiančiais nuo bado“, – pridūrė jis.

Liepos pabaigoje Turkija ir Jungtinės Tautos tarpininkavo istoriniam susitarimui su Maskva ir Kyjivu, pagal kurį nepaisant Rusijos blokados Ukraina gali iš trijų savo Juodosios jūros uostų eksportuoti grūdus.

Tačiau Rusija kritikavo susitarimą, skundžiasi, kad nukentėjo jos pačios eksportas ir nepateikdama įrodymų teigia, kad dauguma Ukrainos eksporto keliauja į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur grūdų reikia labiausiai.

Po oro atakos pavojaus – sprogimų serija

09:26 Atnaujinta 11:11

Rusija šeštadienį ryte vėl apšaudė raketomis taikinius visoje Ukrainos teritorijoje, pranešė vietos žiniasklaida ir pareigūnai.

Pranešimuose sakoma, kad visoje Ukrainoje buvo paskelbtas oro pavojus, kai kuriose srityse griaudėjo sprogimai, Kyjivo ir Lvivo srityse suveikė oro gynybos sistemos.

Pietinio Mykolajivo regiono administracijos vadovas Vitalijus Kimas pranešė, kad iš pietų buvo paleista priešo raketų, tikriausiai į centrinę ir vakarinę Ukrainos dalis.

Ukrainos šiaurės vakaruose esančio Lucko regiono transliuotojas „Suspilne Luck“ pranešė apie virtinę sprogimų Lucko mieste. Po atakos kai kuriuose jo rajonuose nebuvo elektros.

Taip pat pranešama apie sprogimus ir nutrauktą elektros bei vandens tiekimą Kovelio mieste šiaurės vakariniame Voluinės regione.

Lucko miesto administracijos vadovas Ihoris Poliščukas patvirtino, kad buvo atakuoti energetikos objektai.

Pietinio Rivnės regiono transliuotojas „Suspilne Rivne“ pranešė apie sprogimus šioje srityje, o Rivnės miesto gyventojai – apie elektros ir vandens tiekimo sutrikimus.

Kyjivo srities administracijos vadovas Oleksijus Kuleba paskelbė, kad srityje suveikė oro gynybos sistema.

Pietvakarinio Chmelnyckio regiono administracijos vadovas Serhijus Hamalijus informavo apie sprogimus, o Chmelnyckio taryba pranešė, kad miestas liko be elektros.

Maždaug 9 val. 30 min. (ir Lietuvos laiku), praėjus pusvalandžiui po pirmojo pranešimo apie sprogimus, S.Hamalijus pranešė, kad raketų ataka prieš sritį tęsiasi.

Be to, vietos žiniasklaida pranešė apie sprogimus pietiniame Odesos regione.

Socialiniuose tinkluose taip pat rašoma apie sprogimus vakarinėje Lvivo srityje, o srities administracijos vadovas Maksymas Kozyckis patvirtino, kad regione suveikė oro gynybos sistema. 

Raketų smūgius taikiniams visoje Ukrainos teritorijoje patvirtino šalies prezidentūra.

Naktį apšaudytas kaimas Zaporižioje

08:58

Naktį rusų pajėgos sudavė du raketų smūgius Zarečnoje kaimui Zaporižios srityje.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Zaporožios regiono karinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas.

 

Oro atakų pavojus

08:39

Šeštadienio rytą beveik visoje Ukrainoje buvo paskelbta oro pavojaus įspėjimas.

Oro pavojus paskelbtas visoje Ukrainoje, išskyrus laikinai okupuotą Krymą, rašo pravda.ua.

Atakuotas Čerkasų regionas

08:37

Šeštadienio rytą rusų pajėgos surengė oro atakas Čerkasų regione. Apie tai „Telegram“ tinkle pranešė Čerkasų srities karinės administracijos vadovas Igoris Taburecas.

„Oro antskrydžio metu priešas atakavo Čerkasų sritį. Tarnybos dirba. Jokių nuotraukų ar vaizdo įrašų! “, – įspėjo jis.

Analitikai: Rusijos pajėgos tikriausiai bandys susprogdinti Kachovkos hidroelektrinės užtvanką

07:53

Rusijos pajėgos tikriausiai bandys susprogdinti Kachovkos hidroelektrinės (HES) užtvanką, kad pridengtų savo atsitraukimą iš Chersono miesto ir neleistų Ukrainos pajėgoms persekioti Rusijos pajėgų, skelbiama JAV įsikūrusio Karo studijų instituto naujausioje ataskaitoje.

Ataskaitoje taip pat rašoma, kad prasidėjo Rusijos pasitraukimas iš vakarinės Chersono srities. Tikėtina, kad Rusijos pajėgos ketina tęsti šį atsitraukimą per ateinančias kelias savaites, tačiau gali būti sunku pasitraukti saugiai, jei Ukrainos pajėgos nuspręstų pulti.

Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas akivaizdžiai sudaro sąlygas Rusijai tęsti užsitęsusį karą Ukrainoje, o ne derybų būdu susitarti ar pasitraukti. Penktadienį V.Putinas pasirašė dekretą, kuriuo įsteigė Rusijos vyriausybės „koordinavimo tarybą“, kad būtų pagerintas federalinis koordinavimas karo metu.

Analitikai sako, kad Ukrainos kariuomenės pareigūnai pateikė ribotą padėties fronto linijoje apžvalgą. Šalies pietinė operatyvinė vadovybė pabrėžė, kad Rusijos pajėgos, gabendamos karinę techniką per Dniepro upę, naudoja Ukrainos civilius gyventojus kaip gyvuosius skydus, o Rusijos šaltiniai paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti eilė civilių gyventojų, laukiančių kelto iš Chersono miesto.

Ataskaitoje taip pat rašoma, kad Rusijos pajėgos tęsia antžemines atakas Donecko ir Mykolajivo srityse.

Tikėtina, kad artimiausiais mėnesiais sustiprės nesutarimai tarp regioninių Rusijos pareigūnų, Rusijos gynybos ministerijos ir karinių komisariatų bei Rusijos civilių gyventojų, kurie yra mobilizuojami.

Rusijos valdžios institucijos neleidžia Rusijoje gyvenantiems ukrainiečiams išvykti iš Rusijos, nustatydamos sudėtingus reikalavimus dėl gyvenamosios vietos ir leidimų kirsti tarptautines sienas.

Paskutinis atnaujinimas 2022-10-22 07:53

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?