Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: Šiaurės Korėjos kariuomenė leis V.Putinui išvengti mobilizacijos

Tikėtina, kad Kremlius pasinaudos Rusijos ir Šiaurės Korėjos visapusiškos strateginės partnerystės susitarimu, kad sustiprintų Rusijos priešakines pajėgas ir apsaugotų sienas. Tai dar labiau sustiprina Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsipareigojimą kuo ilgiau vengti mobilizacijos, skelbia JAV Karo tyrimų institutas (ISW).
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Shutterstock“

Spalio 15 d. Ukrainos leidiniai, remdamiesi anoniminiais karinės žvalgybos šaltiniais, pranešė, kad Rusijos 11-oji oro desantininkų brigada formuoja „batalioną“, kurį sudaro 3 000 žmonių ir kurio personalą sudaro Šiaurės Korėjos piliečiai (šis skaičius gerokai viršija bataliono skaičių).

Ukrainos žvalgybos šaltinių duomenimis, „batalionas“ greičiausiai dalyvaus Rusijos gynybinėse operacijose Kursko srityje ir kad iki 18 Šiaurės Korėjos karių jau dezertyravo iš savo pozicijų Briansko ir Kursko srityse prieš daliniui įsitraukiant į karo veiksmus.

ISW negali nepriklausomai patvirtinti šių pranešimų tikrumo, tačiau Rusijos pareigūnai spalio 15 d. jų nepaneigė.

Spalio 14 d. V.Putinas pateikė Rusijos ir Šiaurės Korėjos visapusiškos strateginės partnerystės susitarimo, kurį abi šalys pasirašė 2024 m. birželį, tekstą ratifikuoti Rusijos Valstybės Dūmai.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas komentare Kremliaus leidiniui TASS pabrėžė, kad Rusijos ir Šiaurės Korėjos susitarimas yra „nedviprasmiškas“ dėl „abipusio bendradarbiavimo gynybos ir saugumo srityje“.

Tikėtina, kad Kremlius pasinaudos susitarimo nuostatomis dėl „abipusės gynybos“, kad teisiškai pateisintų Šiaurės Korėjos karių siuntimą į Rusijos karo zoną, atsakant į Ukrainos įsiveržimą į Kursko sritį.

Neseniai pasirodė pranešimų, kad netoli okupuoto Donecko veikia nedidelis Šiaurės Korėjos karių kontingentas.

Kitos svarbios ISW analitikų išvados:

  • Kremlius ėmėsi veiksmų, reaguodamas į neseniai kilusius ginčus dėl to, kad atremdamas Ukrainos įsiveržimą į Kursko sritį rėmėsi šauktiniais, ir pasiūlė finansinių paskatų bet kokiam personalui, dalyvaujančiam saugant valstybės sieną.
  • Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, leidžiantį Rusijos Tyrimų komiteto vadovui Aleksandrui Bastrykinui likti savo poste, nors jis ir sulaukė pensinio amžiaus, taip dar kartą parodydamas, kad V.Putinas nori, jog vadovaujančiuose postuose liktų jam lojalūs žmonės.
  • Pastaruoju metu Rusijos kariuomenė pažengė į priekį Kursko srityje netoli Kupjansko, Torecko ir Pokrovsko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito