Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Analitikai: Ukrainos gynėjai mūšio lauke prie Dniepro įdarbino sniegą ir vėją

Nepaisant sudėtingų oro sąlygų, tiek Rusijos, tiek Ukrainos pajėgos tęsia antžemines atakas visoje Ukrainoje, nors ir šiek tiek lėčiau dėl sniego ir prasto matomumo. Tačiau, panašu, kad Ukrainos gynėjams pavyko mūšio lauke įdarbinti stiprų sniegą ir vėją, naujausioje ataskaitoje skelbia JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.
Ukrainos kariai prie Soledaro
Ukrainos kariai / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak analitikų, Rusijos pajėgos vykdo puolimą šešiomis kryptimis netoli Avdijivkos. Teigiama, kad rusai tęsė puolimą, tačiau patvirtintų laimėjimų nepasiekė.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė, kad Ukrainos kariai atrėmė daugiau kaip 30 rusų puolimų.

Ukrainos pajėgų grupės „Taurija“ atstovas spaudai pulkininkas Oleksandras Štupunas sakė, kad Rusijos pajėgos tęsia antžemines atakas 10-20 žmonių grupėmis šešiomis kryptimis netoli Avdijivkos, o prie Avdijivkos kokso gamyklos Avdijivkos šiaurės rytuose ir pramoninėje zonoje į pietryčius nuo Avdijivkos tęsiasi smarkūs mūšiai.

Rusijos šaltiniai paskelbė apie tariamą pramoninės zonos į pietryčius nuo Avdijivkos užėmimą. Rusų propagandos kanalai teigia, kad pramoninę zoną tariamai užėmė Veteranų šturmo brigados elementai.

Be to, Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad rusai pasistūmėjo į priekį netoli Avdijivkos kokso gamyklos. ISW neturi vizualinio šių teiginių patvirtinimo. Rusų šaltiniai taip pat pripažįsta, kad keliose vietose ukrainiečiai sėkmingai kontratakavo.

Vadinamieji Rusijos „kariniai korespondentai“ teigia, kad gausus sniegas ir vėjas sumažino matomumą ir apsunkino oro žvalgybą bei artilerijos naudojimą Chersono kryptimi. Tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos tuo pasinaudojo ir sustiprino pozicijas kairiajame Dniepro krante.

Analitikai pažymėjo, kad sudėtingos žiemos sąlygos privers abi puses labiau pasikliauti sausumos pėstininkų atakomis, nesant oro žvalgybos ir artilerijos korekcijos galimybių.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Ciklonas Juodojoje jūroje ir pietų Ukrainoje padarė žalos infrastruktūrai daugelyje Rusijos pietinės pakrantės ir laikinai okupuotos Ukrainos teritorijų bei daro įtaką karinių operacijų tempui palei Ukrainos frontą, tačiau karinės veiklos visiškai nesustabdė.
  • Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir keli Rusijos kariniai tinklaraštininkai pareiškė, kad Rusija turi tęsti aktyvias operacijas Ukrainoje, ir išreiškė susirūpinimą dėl tolesnės Vakarų karinės paramos Ukrainai perspektyvos.
  • Kai kurie karinių tinklaraščių autoriai taip pat dalijosi padidėjusiu nepasitenkinimu dėl to, kad Rusija nesuformulavo savo karo tikslų, ir pareiškė, kad Rusija turi paaiškinti savo karo tikslus prieš pradėdama diskutuoti apie bet kokią pauzę ar karo pabaigą.
  • Ukrainos nacionalinės gynybos ir saugumo tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė, kad Kremlius pastaraisiais mėnesiais Ukrainoje suaktyvino agentų tinklą, siekdamas destabilizuoti Ukrainos visuomenę.
  • Panašu, kad Rusijos bandymas dirbtinai sukelti migrantų krizę Suomijos pasienyje žlunga dėl greito Suomijos valdžios institucijų atsako.
  • Panašu, kad atsakomybę už galimas būsimas griežtas taupymo priemones Kremlius perkelia Rusijos okupacinės valdžios vadovams ir keturių pasirinktų Rusijos respublikų vadovams.
  • Rusijos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas ties Kupjansko-Svatovės-Kreminos linija, prie Bachmuto, prie Avdijivkos, Donecko-Zaporižios srities pasienio zonoje ir vakarinėje Zaporižios srities dalyje, bet pažangos nepatvirtino.
  • Lapkričio 27 d. Rusijos karinio jūrų laivyno vado pavaduotojas generolas leitenantas Viktoras Astapovas paskelbė, kad Rusijos karinis jūrų laivynas reorganizuoja jūrų pėstininkų brigadas į divizijas, kad padidintų jų kovinius pajėgumus.
  • Tikėtina, kad ukrainiečių partizanai ir toliau taikosi į Rusijos okupacinius elementus visose laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas