Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Analitikai: Ukrainos kariai kairiajame Dniepro krante žengia į priekį ir užėmė svarbų kelią

Rusijos kariuomenės vadams gali būti sudėtinga perdislokuoti kovinės parengties pastiprinimą, kad galėtų reaguoti į Ukrainos operacijas rytinėje Chersono srityje, naujausioje JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto ataskaitoje teigia analitikai.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Ekspertai pažymėjo, kad taip yra dėl personalo trūkumo ir būtinybės vienu metu gintis vakarinėje Zaporižios srities dalyje ir remti puolamąsias operacijas Rytų Ukrainoje.

Analitikai, remdamiesi Rusijos kariniais tinklaraštininkais, atkreipė dėmesį, kad Ukrainos pajėgos „nustatė kontrolę“ naujose pozicijose Krynkuose (30 km į šiaurės rytus nuo Chersono miesto ir 2 km nuo Dniepro upės) ir vykdo Rusijos pozicijų puolimą į pietus ir pietvakarius nuo gyvenvietės punkto. Taip pat pranešama, kad Ukrainos pajėgos pasistūmėjo miškingose vietovėse į pietus nuo Krynkų.

Ukrainos karo stebėtojas Konstantinas Mašovecas teigė, kad nuo lapkričio 9 d. Ukrainos kariai nuolat kontroliuoja pozicijas nuo Antonovo geležinkelio tilto (į šiaurę nuo Poymos) iki Antonovo plento tilto (į šiaurę nuo Oleški). Ukrainos ginkluotosios pajėgos taip pat mažiausiai dviejuose rajonuose atkirto kelią Oleškiai-Naujoji Kachovka (53 km į šiaurės rytus nuo Chersono miesto).

„Rusijos vadovybė tikriausiai susidurs su dideliais sunkumais perskirstydama dalinius iš kitų fronto sektorių, jei santykinai nepajėgios rusų formuotės ir šiuo metu nepanaudotos pajėgos Chersono kryptimi bus nepakankamos atsakyti į Ukrainos operacijas rytiniame Dniepro krante“, – rašoma pranešime.

Analitikų nuomone, didelės 7-osios oro desantininkų divizijos ar kitų Rusijos okupantų formuočių ir dalinių dalies perdislokavimas iš Zaporižios srities vakaruose greičiausiai sutrikdytų Rusijos gynybines operacijas šioje srityje.

„Rusija toliau telkia pajėgas, kad palaikytų puolimo pastangas prie Avdijivkos, ir lokalizuoja puolamąsias operacijas Charkivo ir Luhansko srityse“, – teigė ISW.

Bet koks galimas Rusijos perdislokavimas į Chersono ašį greičiausiai pakenktų Rusijos gebėjimui remti kitas operacijas ir pastangas, pažymėjo ekspertai.

Kitos svarbios analitikų įžvalgos:

  • Tikėtina, kad pastarosiomis dienomis Rusijos pajėgos pradėjo lokalias puolamąsias operacijas Bachmuto kryptimi ir suintensyvino antžemines atakas netoli Bachmuto.
  • Lapkričio 8 d. Rusijos pajėgos smogė civiliniam laivui netoli Odesos miesto.
  • Kremliaus spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino metinis tiesioginis forumas „Tiesioginė linija“ ir metinė spaudos konferencija įvyks kartu neįvardytą datą iki metų pabaigos, galbūt siekiant sudaryti sąlygas atšaukti renginius Kremliaus nuožiūra.
  • Rusija gali siekti tiekti dujas Iranui per Kazachstaną.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kremina, netoli Bachmuto, Avdijivkos kryptimi, į vakarus ir pietvakarius nuo Donecko miesto, Donecko-Zaporižios srities pasienio zonoje, vakarinėje Zaporižios srityje ir pasistūmėjo į priekį netoli Kupjansko.
  • Atrodo, kad Rusijos valdžios institucijos vis labiau pasikliauja privačiomis saugos bendrovėmis, kad apsaugotų šalies energetikos infrastruktūrą nuo Ukrainos bepiločių lėktuvų smūgių į Rusijos tolimojo užnugario rajonus.
  • Pranešama, kad okupacinė valdžia toliau stengiasi militarizuoti Ukrainos jaunimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas