Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 11 /16:01

Andrea Leadsom pasitraukė iš lenktynių dėl torių lyderio posto, naująja premjere greičiausiai taps Theresa May

Panašu, kad naujoji Jungtinės Karalystės premjerė jau aiški. Iš kovos dėl valdančiosios Konservatorių partijos lyderio, o kartu – ir vyriausybės vadovo, posto pasitraukė Andrea Leadsom, o tai reiškia, kad liko vienintelė kandidatė – vidaus reikalų sekretorė Theresa May, skelbia BBC.
Andrea Leadsom
Andrea Leadsom / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Energetikos sekretorei A.Leadsom artimas šaltinis BBC teigė, kad „buvo per daug patyčių“.

A.Leadsom dėl premjero ir partijos lyderio posto kovojo su Th.May. Nauji rinkimai vyksta dėl to, kad po referendumo, kai britai nubalsavo pasitraukti iš ES, apie būsimą pasitraukimą pranešė dabartinis ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

A.Leadsom sprendimas pasitraukti iš kovos greičiausiai reiškia, kad naują vadovą vyriausybė turės kur kas greičiau nei rugsėjo 9-ąją, kai oficialiai baigiasi rinkimai. O premjere beveik neabejotina taps Th.May.

Th.May „geriausiai tinka įgyvendinti „Brexit“ Britanijos žmonėms palankiausiomis sąlygomis“, rašoma A.Leadsom pareiškime, kuriame ji pranešė, jog traukiasi iš kovos.

A.Leadsom pasitraukė po savaitgalį kilusio triukšmo dėl jos komentarų, kurie rodytų, kad buvimas motina tokiame poste būtų privalumas. A.Leadsom turi vaikų, o Th.May – ne.

A.Leadsom atsiprašė Th.May po dienraštyje „Times of London“ pasirodžiusio interviu, kuriame ji pareiškė, kad „buvimas motina reiškia, jog tu jautiesi esanti tikrai labai suinteresuota mūsų šalies ateitimi, realiai suinteresuota“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Kaip rašo „The Guardian“, gali būti, kad Th.May premjere bus patvirtinta iki šios savaitės pabaigos, o galbūt – dar greičiau.

Konservatorių partijos vadovybė jau atmetė galimybę, kad į kovą galėtų įsijungti nauji kandidatai. Esą buvo dvi, liko viena.

A.Leadsom, kuri buvo viena „Brexit“ kampanijos vedlių, praėjusią savaitę liko varžytis „finale“ tik su Th.May, kuri agitavo už tolesnę šalies narystę ES.

A.Leadsom užsitikrino 84 parlamentarų, tarp jų – buvusio „torių“ lyderio Iaino Duncano Smitho ir Boriso Johnsono, paramą. Th.May gavo 199 balsus. Trečioje vietoje likęs teisingumo sekretorius Michaelas Gove'as buvo eliminuotas.

Iš pradžių dėl galimybės pakeisti D.Cameroną ministro pirmininko poste varžėsi penki pretendentai. Parlamentarai dviem balsavimų ratais tą skaičių sumažino iki dviejų.

Euroskeptiškiausiems toriams tokia įvykių eiga turėtų būti tikra katastrofa. Trys iš penkių kandidatų buvo pasitraukimo iš ES šalininkai, ir daugelis „Brexit“ rėmėjų palaikė A.Leadsom.

Bet dabar pastaroji pasitraukė iš lenktynių, o Th.May prieš birželio 23-osios referendumą agitavo balsuoti už tolesnę narystę Bendrijoje.

Tiesa, ji anksčiau pirmadienį pažadėjo, kad jei bus išrinkta, išves šalį iš Europos Sąjungos, atmesdama raginimus ignoruoti „Brexit“ referendumo rezultatus.

„Brexit“ reiškia „Brexit“, ir mes tai sėkmingai įgyvendinsime“, – sakė vidaus reikalų sekretorė per televiziją.

„Nebus jokių bandymų likti ES, jokių mėginimų sugrįžti į bloką pro užpakalines duris“, – pridūrė ji.

Britanijos konservatorių partijos komitetas, atsakingas už partijos vadovybės rinkimus, jau paskelbė surengsiantis bendrą posėdį su partijos valdyba aptarti galimybę patvirtinti Th.May nugalėtoja kovoje dėl teisės perimti ministro pirmininko postą.

Konservatorių partijos politikai didelę įtaką turinčio vadinamojo 1922-ųjų komiteto vadovas Grahamas Brady sakė, kad jis pirmadienį pasitars su valdyba prieš oficialiai patvirtindamas, kad Th.May taps naująja lydere.

Jis neužsiminė, kad šis konkursas gali būti rengiamas iš naujo, bet sakė, kad Th.May dabar yra vienintelė pretendentė.

Paklaustas, ar Th.May bus paskelbta nauja lydere vėliau pirmadienį, G.Brady atsakė, kad „tai netruks devynių savaičių“ – kaip renkant ankstesnį Konservatorių partijos lyderį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito