Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
17:16 /20:16

Ant tilto tarp Lietuvos ir Kaliningrado srities išdygo „drakono dantys“

„Fortifikavom dar vieną tiltą per Nemuną į Kaliningrado sritį. „Drakono dantis“ ilgainiui papildys ir geležinės sijos, kurios bus įleistos ir įtvirtintos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienį ryte paskelbė Lietuvos gynybos ministras Laurynas Kasčiūnas.
„Drakono dantys“ ant tilto tarp Lietuvos ir Kaliningrado
„Drakono dantys“ ant tilto tarp Lietuvos ir Kaliningrado / Laurynas Kasčiūnas/ „Facebook“

Lietuvoje ant tilto per Nemuną, vedančio į Rusijos Kaliningrado sritį, įrengti „drakono dantys“. Pasak ministro, ateityje tiltas bus papildomai sutvirtintas geležinėmis sijomis.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenė jas bando, kad įvertintų, kaip jos sulaiko artėjančią sunkiąją techniką.

Per testavimus šarvuočių evakuatorius ant „Leopard“ tanko bazės, sveriantis apie 48 tonas, bandė pravažiuoti sijas, bet nepavyko.

„Panašu, kad pravažiuoti kaip niekur nieko nėra taip lengva.

Šios sijos skirtos sulaikyti ar pristabdyti sunkiąją techniką. Priešui sustojus ir bandant įveikti visas paruoštas kliūtis, pavaišinsime jį karine ugnimi“, – rašė ministras.

„Sutvirtinimas vyksta pagal planą. Vieni tiltai bus sutvirtinti, kiti parengti sprogdinimui (tik gavus žvalgybos duomenis). Fiziniai įtvirtinimai (prieštankiniai „ežiai“, „drakono dantys“) yra tik pagalbiniai ir bus dengiami ugnies priemonėmis. Pristabdžius priešą, jis bus sunaikintas“, – rašė L.Kasčiūnas.

Po trečiadienį vykusio susitikimo Prezidentūroje ministras pasakojo, kad šiuo metu geležinės sijos yra testuojamos poligone, tikrinama, kiek jos laiko sunkią techniką.

„Pats dalyvavau testavime. Jau atradome, kad gali sulaikyti tam tikram laikui. Tai jau technologija atrasta. Dabar eisime, kalbėsime su Susisiekimo ministerija, nes yra šulinukų padarymas, kur reikia suleisti tas sijas“, – L.Kasčiūną citavo naujienų agentūra BNS.

Anot ministro, sijos funkcionuotų kartu su vadinamaisiais „drakono dantimis“, jos paruoštos veikimui turėtų būti per kelis mėnesius.

„Tokia paprasta, bet inovatyvi priemonė, kaip pristabdyti priešą. Po to ugnimi jį daužyti, kai jis jau priartėja ir užstringa mūsų fortifikacinėse priemonėse“, – kalbėjo ministras.

Liepos pabaigoje Vyriausybė pritarė dalies kontrmobilumo priemonių įgyvendinimui, tarp jų – parkų steigimui, kliūtims keliuose, medžių ruožams, melioracijos griovių atstatymui, konstrukcijų sprogmenims po tiltais įrengimas, priminė BNS.

Planuojama iki kitų metų balandžio 1-osios įrengti kontrmobilumo priemonių parkus Lietuvos kariuomenės nustatytose vietose, esančiose prie sienos su Baltarusija ir Rusijos Kaliningrado sritimi.

Dar sausio mėnesį visos trys Baltijos šalys paskelbė apie planą sukurti „Baltijos gynybinę liniją“, o gegužę Lenkija pranešė apie panašų projektą, pavadintą „Rytų skydas“, kuriuo siekiama sustiprinti sienas su Rusijos Kaliningrado sritimi ir Baltarusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas