Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Anti-Greta“ praminta N.Seibt – devyniolikmetė klimato kaitos skeptikė iš Vokietijos

Devyniolikmetė „YouTube“ nuomonės formuotoja Naomi Seibt, vadinanti save „klimato skeptike“ ar „klimato realiste“, šią savaitę kalbės svarbioje konferencijoje Vašingtone. Ji scena dalinsis su JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir viceprezidentu Mike'u Pence'u.
Greta Thunberg ir Naomi Seibt
Greta Thunberg ir Naomi Seibt / „Scanpix“ / „SIPA“ ir „Twitter“ nuotr.

N.Seibt dalyvaus Konservatorių politinio veiksmo konferencijoje (CPAC).

Aktyvistė pripažino, kad jai moka Baltiesiems rūmams artimas tyrimų centras „Heartland Institute“, neigiantis mokslininkų išvadas, kad žmonės prisideda prie planetos šilimo, rašo „The Guardian“.

Platformoje „YouTube“ N.Seibt kanalas turi daugiau nei 54 tūkst. prenumeratorių. Ji vaizdo įrašuose tikina, kad Greta Thunberg ir kiti klimato kaitos aktyvistai kelia nereikalingą isteriją išpūsdami klimato krizę.

„Klimato kaitos aliarmizmas iš pagrindų yra niekingai antižmogiška ideologija“, – sakė ji.

Paauglė iš Miunsterio miesto Vokietijoje tikina esanti „be darbotvarkės, be ideologijos“. Tačiau jai viešumo suteikė Vokietijos kraštutiniai dešinieji ir jos teisininkė motina, teisme atstovavusi politikams iš partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

Atkreipė dėmesį eilėmis

N.Seibt pirmąjį vaizdo įrašą platformoje „YouTube“ publikavo 2019-ųjų gegužę: skaitė eiles, pateiktas AfD organizuotam slemo poezijos konkursui.

Vaizdo įrašai atkreipė Čikagoje įsikūrusio tyrimų centro „Heartland Institute“ dėmesį. Anksčiau jis užsiėmė tabako ir anglies pramonės lobizmu, tačiau pastaruoju metu koncentravosi į mokslinio konsensuso dėl klimato kaitos neigimą.

Praeitą gruodį, kai švedė G.Thunberg kalbėjo svarbioje klimato kaitai skirtoje konferencijoje „United Nations' Cop25“ Madride, N.Seibt buvo suteikta scena netoliese vykusioje „Heartland Institute“ organizuotoje konferencijoje.

„Heartland Institute“ strategas Jamesas Tayloras vokiečių žurnalistams, apsimetusiems potencialiais donorais, sakė, kad tyrimų centras moka N.Seibt už jaunimui skirtus vaizdo įrašus, kuriuose abejojama klimato kaita.

VIDEO: Naomi Seibt vaizdo įrašas

N.Seibt pripažino iš instituto gaunanti „vidutinį mėnesinį atlyginimą“. Remiantis oficialiais duomenimis, vidutinis atlyginimas atskaičius mokesčius Vokietijoje siekia beveik 1 900 eurų.

„Heartland Institute“ savo „YouTube“ kanale yra publikavęs N.Seibt vaizdo įrašą.

„Turiu jums labai gerų žinių. Pasaulis nesibaigs dėl klimato kaitos. Tiesą sakant, po 12 metų vis dar čia būsime, darydami nuotraukas savo „iPhone 18“ telefonais“, – pasakoja ji vaizdo įraše.

„Šiuo metu mums per prievartą kišama labai distopiška klimato aliarmizmo darbotvarkė, sakanti, kad, mes, žmonės, naikiname planetą. Kad žmonės, ypač jauni, neturi ateities, kad gyvūnai miršta, kad naikiname gamtą“, – tikina N.Seibt.

Kitame vaizdo įraše, pavadintame „Naomi Seibt prieš Gretą Thunberg: kuo turėtumėme pasitikėti?“, vokietė aktyvistė kalba: „Mokslas yra visiškai paremtas intelektualiniu nuolankumu, yra labai svarbu, kad nuolat kvestionuotumėme egzistuojantį naratyvą, o ne jį propaguotumėme. O šiomis dienomis klimato kaitos mokslas visiškai nėra mokslas.“

VIDEO: Naomi Seibt prieš Gretą Thunberg: kuo turėtumėme pasitikėti?

Klimato kaitos neigimo nusikaltimas

G.Thunberg aktyvistės veiklą pradėjo būdama 15-os – vietoj ėjimo į mokyklą ji sėdėdavo prie Švedijos parlamento siekdama atkreipti dėmesį į klimato kaitą. Nuo to laiko ji susitiko su popiežiumi Pranciškumi, kreipėsi į JAV Kongreso narius Vašingtone ir pasaulio lyderius Jungtinėse Tautose. Jaunoji aktyvistė padėjo įkvėpti 4 mln. žmonių prisidėjo prie klimato kaitos streiko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg ant „Time“ viršelio
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg ant „Time“ viršelio

Pernai G.Thunberg buvo išrinkta įtakingo žurnalo „Time“ metų žmogumi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paauglė, apie kurią kalba visas pasaulis: kaip išgarsėjo Greta Thunberg?

Pernai kalbėdamas CPAC konferencijoje D.Trumpas tyčiojosi iš demokratės kongresmenės pasiūlyto „Žaliojo naujojo kurso“.

„Jokių lėktuvų. Jokios energijos. Kai vėjas nustos pūsti, baigsis jūsų elektra. Paskubėkite. Mieloji, mieloji, ar šiandien pučia vėjas? Norėčiau pažiūrėti televizorių, mieloji“, – pernai kalbėjo JAV prezidentas.

Tyrėjas Connoras Gibsonas iš aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ JAV padalinio sakė, kad „klimato mokslą supranta dauguma amerikiečių, liberalių ir konservatyvių“.

„Deja, nesutiksi šių žmonių, taip pat ir klimato mokslininkų, tokiame renginyje kaip CPAC“, – sakė jis „The Guardian“.

„Heartland institute“ anonimų suaukotus pinigus iš JAV pila klimato neigėjams kitose šalyse. Jis naudojasi žiniasklaida, kad prastumtų melagingas ekvivalentiškumo strategijas siekiant normalizuoti kraštutinius įsitikinimus. Klimato neigimas nėra nusikaltimas be aukų. Atėjo metas kaltininkams prisiimti atsakomybę“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas