Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Antivakserių godos: pridalino kyšių medikams, bet buvo vakcinuoti

Būna istorijų apie vakcinas nuo koronaviruso, kurios ne tik pamoko, bet ir prajuokina. Toks pasakojimas atskriejo iš Graikijos. Ten išsiaiškinta, esą šimtuose skiepijimo nuo COVID-19 centrų medikai sulaukė kyšių, kad žmones – antivakserius – paskiepytų vandeniu. Bet dalis gydytojų pabūgo bausmių ir panaudojo tikras vakcinas, skelbia „Mega TV“.
Ligoninė Graikijoje
Ligoninė Graikijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antivakserių, žinoma, apstu visame pasaulyje. Tai – žmonės, kurie nenori skiepytis nuo koronaviruso ir apie tai patys nori labai garsiai kalbėti.

Bet galbūt mažiau žinoma tai, kad daug medikų sutinka paskiepyti vakcinos atsisakančius, bet gyventi laisvai, su skiepų pasu norinčius žmones.

Taip buvo ir Lietuvoje. Neseniai paaiškėjo, kad Naujosios Vilnios poliklinikoje, kaip įtariama, buvo klastojami įrašai apie skiepus nuo koronaviruso – darbuotojai ėmė kyšius ir klastojo dokumentus, o tokia apgaule galėjo pasinaudoti daugiau nei 200 asmenų.

Panašių istorijų pasigirdo ir Graikijoje. Tačiau ten nemažai antivakserių turbūt buvo šokiruoti, nes paaiškėjo, kad net susimokėję kyšius vis tiek buvo paskiepyti.

Nežinoma tikroji situacija

Vietos žiniasklaida anksčiau skelbė, kad duomenys apie vakcinaciją buvo klastojami dešimtyse skiepijimo centrų Graikijoje. Manoma, kad tokio netikro paskiepijimo kaina siekia 400 eurų.

Bet neseniai paaiškėjo, kad dalis kyšio davėjų vis dėlto buvo paskiepyti. Esą medikams buvo sumokėta kad jie paskiepytų antivakserius vandeniu, bet dalis jų pabūgo, jog bus pagauti ir nubausti, bei sušvirkštė jiems tikras vakcinas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš vakcinacijos pasus Graikijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš vakcinacijos pasus Graikijoje

Graikijos spauda dar rugsėjį skelbė skaičiavimus, kad maždaug 100-200 skiepijimo centrų darbuotojų įsivėlė į netikrų vakcinacijų skandalą. Iš viso šalyje veikia per 2 tūkst. tokių centrų.

C.Oancea: raginame žmones būti sąžiningais ir gydytojams pasakyti tiesą. Tik taip galėsime bent pabandyti padėti.

Atėnuose maždaug tuo metu paskelbta apie griežtas bausmes medikams, išduodantiems suklastotus vakcinacijos pažymėjimus.

Epidemiologai savo ruožtu pabrėžia, kad dėl tokio didelio klastojimo masto sunku tiksliai žinoti, kiek žmonių Graikijoje paskiepyta ir kaip arti šalis yra kolektyvinio imuniteto.

Prašo skiepų, bet jau vėlu

Tuo tarpu Rumunijoje ir Bulgarijoje, kur skiepijimo rodikliai prasčiausi ES, o epidemiologinė situacija blogiausia, savuosius vakcinavimo pažymėjimus klastoję žmonės dabar gailisi.

Pavyzdžiui, Bukarešte į ligoninę paguldytas jaunas vyras medikams netrukus pripažino, kad už kyšį nusipirko COVID-19 pasą. Deja, paskiepyti šį koronavirusu užsikrėtusį vyrą jau buvo per vėlu – jis mirė.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ligoninė Bukarešte
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ligoninė Bukarešte

„Tikrai turime pacientų, kurie oficialiai paskiepyti, bet mūsų prašo vakcinos. Turime jiems pasakyti, kad atsidūrus intensyvios priežiūros skyriuje skiepytis jau vėlu“, – pripažino vienos vietos ligoninės vadovė Ioana Codru.

Dar vienos ligoninės vakariniame Rumunijos mieste Timišoaroje vadovas Cristianas Oancea jau rugpjūtį prabilo apie vakcinacijos pažymėjimų klastojimo mastą.

„Tikrai abejojame dėl tikrųjų pasiskiepijusių skaičių, nes matome daugybę sunkia forma sergančių jaunų žmonių, – pabrėžė C.Oancea. – Raginame žmones būti sąžiningais ir gydytojams pasakyti tiesą. Tik taip galėsime bent pabandyti padėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas