Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antroji JAV prezidento Baracko Obamos inauguracija: mažiau pompastikos, žiūrovų ir istorinių kalbų, bet žvaigždžių vis tiek bus

JAV prezidentu pernai lapkritį perrinktas Barackas Obama oficialiai pradeda antrą kadenciją. Sekmadienį jis viename iš Baltųjų rūmų kabinetų prisieks formaliai, o pirmadienį rengiama vieša priesaikos ceremonija Kapitolijuje ir šventinis paradas. Antroji jo inauguracija sukels gerokai mažiau susidomėjimo ir euforijos, mat šalis ne tik priprato prie juodaodžio prezidento, bet ir nusivylė neįgyvendintais pažadais bei negerėjančia ekonomikos situacija. Pompastikos nusprendė vengti ir patys organizatoriai – šia proga vyks mažiausiai oficialių pokylių per pastaruosius 60 metų.
JAV prezidento B.Obamos komanda įsitikinusi, kad Amerika tuoj atsigaus.
JAV prezidento B.Obamos komanda įsitikinusi, kad Amerika tuoj atsigaus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Čia pateikiama nuotraukų iš inauguracijos ceremonijos repeticijos ir pasiruošimo.

Tėvas ir sūnus Bushai inauguracijoje nedalyvaus

Prezidento inauguracijos renginiai prasidėjo šeštadienį – ryte buvo surengti nacionaliniai maldos pusryčiai kovotojo už juodaodžių teises Martino Lutherio Kingo garbei, o vakare pirmoji ponia Michelle Obama ir naujojo viceprezidento Joe Bideno žmona Jill dalyvavo vaikų koncerte, surengtame kariškių šeimoms. Taip pat buvo surengti keli pokyliai ir vakarėliai, viename kurių dalyvavo elektroninės muzikos žvaigždė Moby.

Sekmadienio rytą vietos (15 val. Lietuvos) laiku numatyta oficiali viceprezidento J.Bideno priesaika jo rezidencijoje Vašingtone, vėliau jis kartu su B.Obama padės vainiką Arlingtono nacionalinėse kapinėse. Prezidentas oficialiąją priesaiką Baltųjų rūmų Mėlynojoje salėje duos kelios minutės iki vidurdienio (apie 19 val. Lietuvos laiku). Vakare rengiama Lotynų Amerikos meno ir kultūros šventė, kur laukiama pasirodant dainininko Marco Anthony, aktorių Evos Longorios ir Antonio Banderaso.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas gruodžio 2 dieną viešės Ciuriche
AFP/„Scanpix“ nuotr./Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas gruodžio 2 dieną viešės Ciuriche

Didžiausios iškilmės numatytos pirmadienį. Nuo pat ryto į Kapitolijų pradės rinktis buvę prezidentai, gubernatoriai, senatoriai, vyriausybės ir Atstovų Rūmų nariai. Tiesa, „CBC News“ pranešė, kad du eksprezidentai – George'as W. Bushas ir jo tėvas George'as Bushas – ceremonijoje nedalyvaus. 88-erių G.Bushas vyresnysis neseniai buvo išleistas iš ligoninės, kur atsidūrė dėl bronchito. Kas dalyvauti renginyje trukdo jo sūnui, B.Obamos pirmtakui, neskelbiama. Kiti buvę šalies vadovai – Billas Clintonas ir Jimmy Carteris turėtų pasirodyti.

Ceremonijoje pirmą kartą per ketvirtį amžiaus nebus ir rinkimus pralaimėjusio kandidato – respublikono Mitto Romney. 1993 m., 1997 m., 2001 m., 2005 m. ir 2009 m. pralaimėtojas buvo arba prezidentas, arba viceprezidentas, arba senatorius. M.Romney, kaip ir 1988-aisiais pralaimėjęs kitas buvęs gubernatorius Michaelas Dukakis, nebuvo išrinkti į jokias oficialias pareigas Vašingtone, todėl kvietimų į iškilmes nesulaukė.

Renkantis svečiams vyks muzikiniai moksleivių choro ir karių orkestro pasirodymai. Tik po 11 val. savo vietas turėtų užimti M.Obama, J.Bidenas, o galiausiai – ir B.Obama. Artėjant vidurdieniui Aukščiausiojo teismo teisėja Sonia Sotomayor priims viceprezidento, o vėliau JAV federalinės teismų sistemos vadovas Johnas Robertsas – prezidento priesaikas.

Priesaikoms – net trys Biblijos

Pirmadienio ceremonija bus itin simbolinė. B.Obama prisieks kairę ranką padėjęs ant M.L.Kingo jaunesniojo kelionių Biblijos, padėtos ant burgundiško vyno spalvos aksomu aptrauktos Biblijos, kuri tokį pat vaidmenį atliko per 16-ojo prezidento Abrahamo Lincolno inauguraciją 1861-aisiais. Šiemet sukanka 50 metų nuo Didžiojo žygio Vašingtone, kuriuo buvo reikalaujama lygių teisių visiems amerikiečiams, nepriklausomai nuo odos spalvos (tąsyk M.L.Kingas jaunesnysis, kurio gimtadienis kaip tik minimas pirmadienį, pasakė savo garsiąją kalbą „Turiu svajonę“) ir 150 metų nuo Išlaisvinimo deklaracijos, kuria A.Lincolnas panaikino vergovę. Priesaikai sekmadienį B.Obama naudos Robinsonų šeimos Bibliją, kurią M.Obamos tėvas Fraseris Robinsonas padovanojo jos mamai LaVaughn Delores Robinson dar 1958-aisiais.

Vieno iš vėlyvo vakaro pokalbių šou vedėjas Conanas O’Brienas net sukūrė juokelį apie tris Biblijas tai pačiai ceremonijai: “Atsipalaiduokite, ponas prezidente. Mes supratome. Jūs nesate musulmonas. Jūs persistengiate.”

Pagal „Reuters“ paskelbtą scenarijų, tradicinį inauguracijai skirtą eilėraštį šiemet perskaitys 44-erių poetas Richardas Blanco, kaip pats juokauja, pagamintas Kuboje, surinktas Ispanijoje ir importuotas į Jungtines Valstijas. Jis bus ne tik jauniausias ir pirmasis Lotynų amerikiečių kilmės, bet ir pirmasis atvirai homoseksualumą pripažinęs poetas, parinktas šiai garbingai rolei.

„Scanpix“ nuotr./15 vieta – JAV dainininkė Beyonce
„Scanpix“ nuotr./15 vieta – JAV dainininkė Beyonce

Populiari dainininkė Kelly Clarkson atliks ankstesnį himną „America (My Country 'Tis of Thee)“, dvasininkas suteiks palaiminimą, o pasaulinio garso žvaigždė Beyoncé Knowles sugiedos himną „The Star-Spangled Banner“. 2009-aisiais Beyoncé pasirodė koncerte Vašingtone pirmos B.Obamos inauguracijos išvakarėse ir atliko dainą pirmajam B. ir M.Obamų šokiui, o per rinkimus kartu su vyru reperiu Jay-Z padėjo jam rinkti finansinę paramą.

Inauguracijos proga rengiamuose koncertuose taip pat buvo laukiama Alicios Keys, Stevie Wonderio, Johno Legendo, Usherio, Katy Perry, meksikiečių roko grupės „Mana“, Smokey Robinsono ir kitų atlikėjų pasirodymų. Pagrindiniame koncerte turėtų dalyvauti 35 tūkst. žmonių.

Prezidentui pasirašius dokumentus, Obamos pietaus kartu su Bidenais, tuomet, pasveikinę karius, pradės oficialų paradą Pensilvanijos aveniu iš Kapitolijaus į Baltuosius rūmus. Vakare laukia ginkluotųjų pajėgų vado inauguracijos pokylis kartu su kariuomenės atstovais ir oficialus inauguracijos pokylis tame pačiame Vašingtono Suvažiavimų centre.

Svarbiausią kalbą jau pasakė – po žudynių Konektikute

Po priesaikos ir 21 šūvio salvės, lygiai vidurdienį, B.Obama pradės savo inauguracinę kalbą. Prieš ketverius metus jo laukė iššūkis – prasiveržti pro „besirenkančius debesis ir grumančias audras“ ekonomikoje. Paveldėjęs recesiją, besibaigiantį vieną karą (Irake) ir prievolę užbaigti kitą (Afgsnistane), nuolatinę kovą su Kongresu dėl biudžeto ir išlaidų, naujasis lyderis kvietė vadovautis pirmojo JAV vadovo George'o Washingtono, vedusio šalį į kovą su Didžiąja Britanija, idėjomis ir perkurti Ameriką.

Dabar iššūkis prezidentui, kuriam jau 51-eri ir kurio plaukai pradėjo žilti, – ne mažesnis: kova su respublikonais dėl išlaidų mažinimo, mokesčių, vyriausybės skolos limito, ginklų kontrolės ir imigracijos. Didžioji dalis visuomenės nėra patenkinta ūkio padėtimi. Televizijos kompanijos NBC ir dienraščio „Wall Street Journal“ apklausa parodė, jog tik 35 proc. gyventojų įsitikinę, kad šalis eina teisinga kryptimi. Šis skaičius yra 6 proc. punktais mažesnis nei gruodį ir patvirtina, kad ekonominės problemos žmonėms vis dar kelia susirūpinimą.

Manoma, kad B.Obama didžiumą detalių šiomis temomis paliks savo metinei kalbai, kurią Kongrese sakys vasario 12 d. Jei seks daugumos prezidentų antrosiomis inauguracinėmis kalbomis, daugiau dėmesio skirs didingoms temoms, pavyzdžiui, šalies vizijai. Demokratas greičiausiai paragins amerikiečius daryti didesnę įtaką į du priešiškus politinius polius pasidalijusiai valdžiai Vašingtone.

Amerikiečiai spėlioja, ką išgirs iš B.Obamos lūpų, mat Baltieji rūmai jokių užuominų neduoda. Žiniasklaida cituoja iškiliausių buvusių prezidentų antrųjų inauguracijų kalbas, svarsto, kiek jos buvo reikšmingos. Suskaičiuota, kad A.Lincolno kalba sutrumpėjo nuo 3610 iki 697 žodžių. 12 metų anksčiau G.Washingtonas apsiribojo 135 žodžiais – dešimtkart mažiau nei pirmąkart.

Ketvirtoji Franklino Delano Roosevelto kalba 1945-aisiais buvo vos penkių minučių, o daugkartiniam prezidentui net teko gurkšnoti viskį, kad apmalšintų širdies skausmą, kuris po kelių mėnesių jį nuvarė į kapus. B.Clintonas ir G.W.Bushas elgėsi priešingai – antrąkart kalbėjo ilgiau.

Perrinktų prezidentų inauguracinėms kalboms trūksta dramos ir entuziazmo, kurie būna persunkę pirmąsias jų kalbas. „Tęskime“ niekada neskambės taip dramatiškai kaip „Pradėkime“, – „Reuters“ citavo B.Clintono kalbų rašytoją Jeffą Shesolą. Dėl užsidegimo stokos šios kalbos retai įeina į istoriją, išskyrus gal tik A.Lincolno kalbą 1865-aisiais, likus porai mėnesių iki pilietinio karo pabaigos ir pusantro mėnesio iki pasikėsinimo į prezidentą.

Kad ir ką prezidentas tars pirmadienį, kai kurie apžvalgininkai įsitikinę, kad geriausią savo kalbą po pernykščių rinkimų jis jau pasakė. Emocingi žodžiai nuskambėjo gruodžio 16-ąją, per ceremoniją žudynių Konektikuto mokykloje aukoms – 20 moksleivių ir šešiems suaugusiesiems – atminti. B.Obama išvardijo visas aukas ir pažadėjo sugriežtinti ginklų kontrolę.

Laukia tik 800 tūkst. žiūrovų

Trečiasis JAV prezidentas Thomas Jeffersonas atsisakė kelionei iš namų į Senato rūmus, kur turėjo vykti priesaikos ceremonija, paruoštų dviejų karietų su septyniais žirgais. Metraščiai byloja, kad šį kelią jis įveikė pėsčiomis, lydimas kongresmenų ir žiūrovų.

Per B.Obamos inauguraciją saugumas bus kur kas griežtesnis. Saugumu ir tvarka pirmadienį rūpinsis net 42 skirtingos žinybos – nuo teisėsaugos iki transporto įmonių. Renginiui bus sutelktos 13,5 tūkst. karių pajėgos – jie žygiuos parade, dirbs kartu su policija ir  padės susigaudyti žiūrovams.

„Scanpix“ nuotr./JAV Kapitolijus
„Scanpix“ nuotr./JAV Kapitolijus

Policija, anot CNN, uždarys dešimtis gatvių ir pagrindinius į sostinę vedančius kelius, neleis statyti automobilių, o norintieji stebėti ceremoniją iš arti turės įsigyti bilietus ir parodyti rankinių (kuprinės bus neleidžiamos) turinį. Juose nebus galima turėti tokių daiktų, kaip aerozoliai, stikliniai buteliai, lazeriai, termosai, skėčiai ir pan.

Vartai į erdves žiūrovams bus atverti jau 6.30 val. – daugiau nei penkios valandos iki priesaikos. Sinoptikai prognozuoja, kad pirmadienio rytą temperatūra bus -3 laipsniai, bet dieną turėtų pakilti iki 3 laipsnių šilumos. Sniego tikimybė – 30 proc.

Valdžios perdavimas ar pratęsimas per iškilmingą ir spalvingą ceremoniją simbolizuoja amerikietišką demokratiją, bet antrąkart duodama priesaika – lyg antrosios vedybos. Svarbi, tačiau stokojanti nervingo laukimo, kuris apima pirmąkart. Tai ypač bus pasakytina apie B.Obamą, kurio – pirmojo juodaodžio šalies lyderio – atėjimas reiškė naują politinę erą. Milijoninė minia tuomet šventė dieną ir naktį, vyko net 10 oficialių pokylių (šiemet – tik du) ir dar daugiau neoficialių vakarėlių. Šiemet tokios pompastikos nebebus.

Skaičiuojama, kad į Vašingtoną susirinks 800 tūkst. žmonių – gerokai mažiau nei 1,8 mln., kurie buvo suplūdę prieš ketverius metus. Bendrovė „Nielsen“ paskaičiavo, kad televizijos transliacijos auditorija dydžiu nusileido tik Ronaldo Reagano pirmosios inauguracijos transliacijai 1981-aisiais, kai buvo gerokai mažiau galimybių stebėti ceremoniją. Šį kartą tokio žiūrovų susidomėjimo nelaukiama. Pasak „Associated Press“, didelė dalis respublikonų, kurių kandidatas rinkimuose pralaimėjo, apskritai ketina išvykti iš sostinės atostogų į saulėtus kraštus.

AFP/Scanpix nuotr./Barackas Obama
AFP/Scanpix nuotr./Barackas Obama

Nepaisant menkesnio susidomėjimo, suvenyrų pardavėjai ir vėl pasiruošę susišluoti apvalią sumelę už specialia simbolika pažymėtus daiktus. Portalo dallasnews.com teigimu, už lovos užtiesalą teks pakloti 165 dolerius, už sportinį megztinį, papuoštą oficialiu ženklu, užrašu „Obama 2013“ ir paties prezidento parašo kopija – 75 dolerius. Plonesnių piniginių savininkams pagaminta puodelių už 25 dolerius ir segtukų už vos 15 dolerių, o storesnių – aukso, sidabro ir bronzos medalionų už atitinkamai 7500 dolerių, 1250 dolerių ir 50 dolerių.

Inauguracijai ruošiasi ir mobiliojo ryšio kompanijos, mat tuo metu iki 900 tūkst. žmonių gali užsimanyti paskambinti, išsiųsti SMS ar vaizdo įrašą arba įkelti nuotrauką į „Facebook“. Pavyzdžiui, kompanija AT&T žada atsiųsti laikinus mobiliojo ryšio bokštelius, o prie antenų pritaisyti signalo stiprintuvus. CNN savo portale net pateikia keletą patarimų, kaip sėkmingai dalintis įspūdžiais iš renginio: ilgą pokalbį ar nuotrauką pakeisti SMS, o jei labai norisi dalintis nuotraukomis, siųsti jas mažesnes arba palikti vėlesniam laikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas