Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrosios Maidano metinės: karas nesibaigė, bet gerų pokyčių yra

Nors Ukrainoje galima pastebėti pokyčių į gerąją pusę, karas tikrai nesibaigė. Taip, minint antrąsias Maidano metines, LRT RADIJUI teigia Kijeve gyvenanti lietuvė Rūta Malikėnaitė. Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius įsitikinęs, kad karas vis dėlto jau aprimęs ir Ukraina privalo dėmesį sutelkti į vidaus problemas.
Maidano barikadų sargai
Maidano barikadų sargai / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Ukraina Maidanas

Anot V. Valentinavičiaus, ekspertai reiškia įvairias nuomones dėl dabartinės situacijos Ukrainoje ir dėl jos perspektyvų. „Kariniai veiksmai Ukrainoje nurimę. [...] Visi atsakymai yra pačios Ukrainos rankose, jei ji bus pajėgi išspręsti savo vidaus problemas. Šios metinės tuo ir skiriasi, kad vyksta jau ne karas, ne jo pradžia, o būtent vidaus problemų sprendimas“, – laidoje „60 minučių“ teigia V. Valentinavičius.

Jo teigimu, neseniai universitete surengtoje diskusijoje, skirtoje būtent Maidano metinėms atminti, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, kuris neseniai grįžo iš Ukrainos, atkreipė dėmesį į tris dalykus. Pirmasis – ukrainiečiai domisi, ar Lietuva po teroro įvykių Prancūzijoje ir kitur jų nepamirš. Antrasis – vidaus reformos Ukrainoje vyksta labai sunkiai. Trečiasis – Europos Sąjunga ima šiek tiek nusigręžti nuo Ukrainos.

Su tuo sutinka ir Kijeve gyvenanti R. Malikėnaitė. Ji akcentuoja, kad, nepaisant minėtų sunkumų, Maidanas šalį labai stipriai pakeitė ir pastebima pasikeitimų į gerąją pusę.

„Pirmiausia, tai atvėrė nevaržomą žodžio laisvę. Kitas, galbūt labiausiai visuomenei pastebimas, pokytis – įkurtas policijos institutas. Šalyje, ypač Kijeve, atsirado visiškai kita atmosfera, nes visuomenė, galima sakyti, visiškai pasitiki policija. Nežinau, kiek procentų visuomenės policija pasitiki Lietuvoje, bet Kijeve šis rodiklis turbūt siekia 90 proc. Policininkai yra labai profesionalūs, jauni, mandagūs žmonės“, – tvirtina R. Malikėnaitė.

Arvydo Grišino nuotr./Maidanas Kijeve
Arvydo Grišino nuotr./Maidanas Kijeve

Ji vardija ir kitas teigiamas puses, pavyzdžiui, turint verslą, nereikia jaudintis dėl netikėtų ir nepagrįstų patikrinimų, kurie anksčiau buvo įprasti.

„Žmonėms, turintiems savo įmonių, tikrai drąsiau ir lengviau dirbti. Dingo chaotiški tikrinimai, kurie buvo atliekami anksčiau.

Dingo chaotiški tikrinimai, kurie buvo atliekami anksčiau.

Tada pas tave galėjo tiesiog užeiti [...], pradėti tikrinti dėl neaiškių priežasčių. Dabar apie tai tiesiog pamiršome“, – teigia R. Malikėnaitė.

Ji sutinka, kad reikalingos reformos negali būti priimtos ir įgyvendintos labai greitai. Pašnekovė akcentuoja, kad, nors gerų pokyčių gausu, karas Ukrainoje nėra pasibaigęs. „Noriu pabrėžti – karas Ukrainoje tikrai nesibaigė, jis tęsiasi. Dėl Prancūzijos ir neramumų kitose Europos vietose Ukraina tikrai atsidūrė ne pirmame plane, bet karas Ukrainoje nesibaigė“, – tikina pašnekovė.

V. Valentinavičius patikslina negalintis tvirtinti, kad karas jau yra pasibaigęs, bet teigia, jog jis gerokai aprimęs. Dėl šios priežasties, anot docento, svarbiausia veikla tampa vidinės reformos, kurios gali pagerinti valstybės situaciją.

„Pašnekovė išvardijo gerus pavyzdžius. Visi nori, kad tokių gerų naujienų būtų daugiau. [...] Viskas ne taip lengva – politinė situacija labai trapi. [...] Kiekviena reforma turi politinę kainą, kuri pakerta valdžios gyvybingumą. Ukraina turi didelį uždavinį – teberusenančio karo sąlygomis spręsti skaudžias problemas ir rasti balansą tarp reformų greičio ir politinės sistemos stabilumo“, – sako V. Valentinavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas