Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apdovanojimą už nuopelnus Europai priimdamas V.Zelenskis: V.Putinas yra katastrofa

Sekmadienį Vokietijoje viešinčiam Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui buvo įteiktas prestižinis Karolio Didžiojo apdovanojimas už Europos vienybės puoselėjimą.
Volodymyrui Zelenskiui įteiktas prestižinis Karolio Didžiojo apdovanojimas už Europos vienybės puoselėjimą
Volodymyrui Zelenskiui įteiktas prestižinis Karolio Didžiojo apdovanojimas už Europos vienybės puoselėjimą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priimdamas apdovanojimą savo kalboje pareiškė, kad priešingai nei Ukrainos taikos formulė, Rusijos prezidento Vladimiro Putino „formulė yra mirtis, su kuria neįmanoma sutikti“. Prezidentas pažymėjo, kad tie, kurie bando sunaikinti Ukrainą ir Europą, turėtų prašyti pasigailėjimo, ir tada jie gaus atsakymą – tribunolą.

Kaip praneša UNIAN korespondentas, savo kalboje po Karolio Didžiojo premijos įteikimo V.Zelenskis pabrėžė, kad jam buvo didelė garbė atstovauti Ukrainos žmonėms priimant šį apdovanojimą, ir išreiškė viltį, kad nuo šiol ukrainiečių kalba šioje salėje skambės ne kartą.

„Rusija agresyviai nusiteikusi ne tik prieš mus... Tai Rusijos karas dėl praeities: įveikdama kilometrus Ukrainos teritorijos, Rusija bandė įveikti Europos istorijos metus. Mūsų istorija su jumis yra būtent tie 73 metai, kai čia įteikiama ši premija“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Ursula von der Leyen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Ursula von der Leyen

Prezidentas pabrėžė, kad Ukraina siūlo pergalę ne tik šiame kare, bet ir prieš agresiją, aneksiją, miestų deginimą, trėmimus ir genocido katastrofą kitur žemėje.

„Mes siūlome ir artėjame prie bendros pergalės prieš tuos, kurie visą šį seną blogį ištraukė iš praeities puslapių, kad sunaikintų mūsų ateitį, apie kurią mes visi ir visa Europa svajojame sau ir savo vaikams“, – sakė valstybės vadovas.

Jis taip pat pridūrė, kad Rusija savo noru pasuko blogio keliu, tačiau Ukrainos ir jos partnerių valios pakanka, kad būtų nutrauktas šis kelias ir bet kokių panašių agresorių kelias.

V.Zelenskis paragino pasaulį prisijungti prie Ukrainos taikos formulės, kurią sudaro 10 laipsniškų žingsnių, įgyvendinimo.

Jis patikslino, kad šios taikos formulės nepastebi tik agresorė Rusija, tačiau „ji viena ir mes jos nebijome“.

„V.Putinas yra katastrofa. Putinas yra agresija. Ir jis nenori nieko kito sau ir savo žmonėms. Jo formulė buvo mirtis. Kaip su ja susikalbėti?... Žmonija dar nepažinojo nė vieno, kuris galėtų susitarti su mirtimi. Tie, kurie bando sunaikinti Ukrainą ir Europą, turi prašyti pasigailėjimo. Ir tada bus mūsų atsakymas – tribunolas“, – pabrėžė prezidentas.

Pasak V.Zelenskio, dabar tik ginklai sustabdys „šią mirtį“, todėl svarbu, kad Ukrainos sąjungininkai būtų tvirti ir ryžtingi padėdami Ukrainos kariams ginklais.

Prezidentas taip pat pabrėžė Ukrainos siekį įstoti į Europos Sąjungą ir NATO, pažymėdamas, kad NATO vėliavos šalia Ukrainos vėliavų prie rytinės sienos taps galinga pilimi, kuri visiems laikams išlaikys Rusijos imperializmą praeityje.

„Dabar sprendžiama, ar šis karas bus paskutinis Europoje, viskas priklauso nuo mūsų vienybės, greičio ir ryžto laimėti“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi