Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 06 /14:09

Apie bombą Rusijos lėktuve prabilo ir Barackas Obama, žvalgyba perėmė teroristų laiškus

JAV prezidentas Barackas Obama pripažino „tikimybę“, kad Rusijos lėktuvas, kuriam sudužus Egipto Sinajaus pusiasalyje žuvo visi 224 jame buvę žmonės, galėjo būti susprogdintas, tačiau pabrėžė, kad kol kas to tiksliai neįmanoma pasakyti.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, yra tikimybė, kad lėktuve buvo bomba – ir mes tai vertiname labai rimtai“, – B.Obama sakė radijui KIRO, priklausančiam transliuotojui CBS.

Rusijos oro bendrovės „Kogalymavia“ („Metrojet“) laineris „Airbus A321“ sudužo praeitą savaitgalį tuojau po to, kai pakilo iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho. Viena iš šios katastrofos priežasčių prielaidų – kad lėktuve buvo susprogdinta bomba.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę dėl šio išpuolio, bet Egiptas ir Rusija tokius pareiškimus vertina skeptiškai. Kairas pareiškė, kad „nėra jokių įrodymų“, palaikančių šią teoriją.

Tačiau bombos versiją leidžia pagrįsti per bendrą operaciją JAV ir Didžiosios Britanijos žvalgybininkų perimtos „Islamo valstybės“ atstovų tarpusavio bendravimo žinutės, skelbia Didžiosios Britanijos laikraštis „The Times“.

Leidinio duomenimis, žvalgybininkai perėmė elektronines žinutes, kuriomis bendravo „Islamo valstybės“ atstovai Sirijoje ir Sinajaus pusiasalyje Egipte, kur sudužo Rusijos lėktuvas. Teigiama, kad žinutės patvirtina versiją, jog sprogmuo buvo įneštas į lėktuvą su keleivių bagažu, o vėliau detonuotas skrydžio metu.

„Tų žinučių tonas ir turinys įtikino analitikus, kad bombą į lėktuvą įnešė keleivis arba oro uosto antžeminių tarnybų narys“, – rašo „The Times“, kuriam pastaruoju metu buvo suteikta reta galimybė bendradarbiauti su Britanijos žvalgybos agentūra GCHQ.

„Britanijos šnipai perėmė žinučių, kurios rodo, kad ISIL ekstremistais suplanavo didelę teroro ataką tame regione, – pažymėjo laikraštis, irgi neįvardydamas savo šaltinių. – Jų sekimas atskleidė „pašnekesius“ likus kelioms dienoms iki katastrofos apie artimiausiu laiku turinčią įvykti ataką.“

Tuo tarpu reportažus saugumo temomis kuriantis nacionalinio transliuotojo BBC korespondentas Frankas Gardneris nurodė, jog Britanijos saugumo tarnybos įtaria, kad kažkoks asmuo padėjo sprogstamąjį užtaisą Rusijos lėktuvo bagažo skyriuje prieš laineriui pakylant.

VIDEO: Tiriama versija, kad „Airbus A-321“, sudužusiame Sinajaus pusiasalyje, sprogo bomba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?