Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 09 25 /10:46

Apkaltos tyrimas dėl Donaldo Trumpo: pagrindiniai klausimai ir atsakymai

Antradienį JAV Atstovų Rūmų lyderė demokratė Nancy Pelosi paskelbė, kad pradedamas oficialus apkaltos tyrimas dėl prezidento Donaldo Trumpo. Tačiau tikimybė, kad prezidentas bus atstatydintas, nėra didelė: galutinį sprendimą turintį priimti Senatą kontroliuoja respublikonai.
Kažin ar Donaldas Trumpas Lenkijoje prabiltų apie pavojų demokratijai
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ką sako konstitucija?

JAV konstitucijoje rašoma, kad prezidentas per apkaltą gali būti atstatydintas dėl „išdavystės, kyšininkavimo ar kitų sunkių nusikaltimų bei nusižengimų“.

Pasak konstitucinės teisės specialistų, „sunkiais nusikaltimais ir nusižengimais“ ir pakankama priežastimi surengti apkaltą gali būti laikomi piktnaudžiavimas valdžia, valdžios naudojimas asmeniniais tikslais, kriminaliniai nusikaltimai, neteisėtas pasinaudojimas visuomenės pasitikėjimu ar „su prezidento pareigomis nesuderinamas elgesys“.

VIDEO: D.Trumpas Jungtinėse Tautose: ateitis priklauso „patriotams, o ne globalistams“

Kodėl pradedamas apkaltos tyrimas?

Pasak N.Pelosi, prezidentas sulaužė priesaiką darydamas spaudimą Ukrainos vadovui Volodymyrui Zelenskiui, kad būtų pradėtas tyrimas dėl D.Trumpo varžovo demokrato Joe Bideno sūnaus. Plačiau apie skandalą skaitykite 15min straipsnyje.

Kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose J.Bidenas siekia mesti iššūkį perrinkimo sieksiančiam D.Trumpui. Pastarasis pripažino su V.Zelenskiu kalbėjęs apie J.Bideną, tačiau neigia kaip spaudimo priemonę pasitelkęs paramos Ukrainai įšaldymą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ukraina – JAV vidaus politikos skandalo epicentre: V.Zelenskiui teks balansuoti

Nemažai Atstovų rūmų – žemutinių Kongreso rūmų – demokratų jau anksčiau išreiškė paramą apkaltos tyrimui. Jie rėmėsi specialiojo tyrėjo Roberto Muellerio tyrimo dėl galimo D.Trumpo sąmokslo su Rusija ataskaita.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi

Joje teigiama, kad tarp D.Trumpo kampanija ir rusai nesusimokė, tačiau nurodyta 10 atvejų, kai prezidentas siekė atleisti R.Muellerį ar kitaip sukliudyti tyrimui.

Nors R.Muelleris susilaikė nuo aiškių vertinimų, kai kurie politologai ir teisės ekspertai yra įsitikinę, kad D.Trumpas siekė kliudyti teisingumui. 300 JAV prokurorų pasirašė kreipimąsi, kuriame teigiama, kad užtenka D.Trumpo kliudymo teisingumui įrodymų.

TAIP PAT SKAITYKITE: D.Schultzas: įrodymų, kad D.Trumpas bandė trukdyti teisingumui, daugiau nei pakankamai

Ligi šiol nė vienas JAV prezidentas neprarado posto dėl apkaltos – Richardas Nixonas atsistatydino prieš jį nušalinant. Apkalton patrauktus Andrew Johnsoną ir Billą Clintoną išgelbėjo Senatas – nepatvirtino kaltinimų.

Kaip atrodo apkaltos procesas?

Oficialiai pradėjus apkaltos procesą turėtų būti suformuotas komitetas, rinksiantis įrodymus prieš prezidentą.

Jei įrodymai bus pakankamai tvirti, komitetas parengs apkaltos straipsnių – oficialių kaltinimų prezidentui – projektą, o dėl šio dokumento balsuotų visi Atstovų Rūmai. Kaltinimai gali būti priimti paprasta dauguma.

Atstovų rūmuose demokratai turi 235 vietas, respublikonai – 199, yra vienas nepriklausomas kandidatas. Vadinasi, demokratai galėtų laimėti balsavimą be respublikonų pritarimo.

Jei Atstovų rūmai pritaria tokiai rezoliucijai, ji pateikiama 100 narių turinčiam Senatui – aukštutiniams Kongreso rūmams. Atstovų rūmų nariai veikia kaip kaltintojai, senatoriai – kaip prisiekusieji. Kad prezidentas būtų apkaltintas ir atstatydintas, reikėtų dviejų trečdalių senatorių pritarimo.

To niekada nėra buvę, nepanašu, kad įvyks ir šį kartą: respublikonai Senate turi 53 vietas, demokratai – 45, yra du nepriklausomi senatoriai, paprastai balsuojantys kaip demokratai.

„Twitter“ nuotr./JAV Atstovų Rūmai
„Twitter“ nuotr./JAV Atstovų Rūmai

Prezidento nušalinimui per apkaltą reikėtų 67 balsų. Vadinasi, visi demokratai ir mažiausiai 20 respublikonų turėtų balsuoti prieš D.Trumpą.

Kuo kaltinami prezidentai?

Kaltinimai turi atitikti Konstitucijoje minimų „sunkių arba nesunkių nusikaltimų“ sąvoką, kuri yra labai plati.

B.Clintono ir R.Nixono atvejais nepriklausomi prokurorai atliko nuodugnius tyrimus ir surinko įrodymus baudžiamiesiems kaltinimams pagrįsti.

„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Nixonas
„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Nixonas

R.Nixonas buvo išteisintas dėl trukdymo vykdyti teisingumą, piktnaudžiavimo įgaliojimais ir nepagarbos Kongresui.

B.Clintonas dėl Monicos Lewinsky skandalo buvo kaltinamas melagingu liudijimu ir trukdymu vykdyti teisingumą.

Ar Aukščiausiasis Teismas gali įsikišti?

D.Trumpas tviteryje rašė prašysiantis Aukščiausiojo Teismo įsikišti, jei demokratai bandys įvykdyti jam apkaltą. Tačiau konstitucija neleidžia federalinei teismų sistemai apskųsti Senato sprendimo.

O jei prezidentas bus nušalintas?

Nors toks scenarijus – mažai tikėtinas, D.Trumpą pakeistų viceprezidentas Mike'as Pence'as. Jis šias pareigas eitų iki 2021-ųjų sausio 20-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas