Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 11

Ar bus derybos: Ukraina priversta galvoti apie karo su Rusija planą „B“

Vakarams svarstant galimybę leisti Ukrainai raketomis smogti gilyn į Rusiją, JAV ir Europos šalys spaudžia Kyjivą parengti patikimą planą, ką jis gali pasiekti per ateinančius karo metus. Apie tai rašo dienraštis „The Wall Street Journal“ (WSJ), cituojantis šaltinius tarp Vakarų ir JAV pareigūnų.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Ukrainos pajėgų generalinis štabas

Kyjivas ieško plano „B“

Jungtinės Valstijos ir Europos sąjungininkai vis dar remia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ilgalaikį tikslą išstumti Rusiją iš visos Ukrainos. Tačiau mažėjant kai kurių pagrindinių Ukrainos rėmėjų viešai paramai ir Rusijai pamažu siekiant laimėjimų vietoje, kai kurie Europos diplomatai teigia, kad Ukraina turi realistiškiau vertinti savo tikslus karo metu. Tai galėtų padėti Vakarų pareigūnams apginti prieš rinkėjus būtinybę tiekti ginklus ir pagalbą šaliai.

Trečiadienį į Ukrainą atvyksta JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy, kurie susitiks su Ukrainos pareigūnais aptarti, kaip geriausiai apibrėžti Ukrainos pergalę ir kokios pagalbos jai prireiks. Per pastarąsias dvi savaites Kyjive lankėsi dar keli aukšti JAV ir Europos pareigūnai.

Visiška Ukrainos pergalė gali kainuoti šimtus milijardų dolerių

Derybos rodo nuolatinį įtampos tarp Kyjivo ir Vakarų šaltinį – norą karine realybe išstumti Rusijos pajėgas iš Ukrainos. Aukšto rango Europos pareigūnai teigia, kad Kyjivui buvo pasakyta, jog visiška Ukrainos pergalė pareikalautų šimtų milijardų dolerių Vakarų paramos, o to realiai negali padaryti nei Vašingtonas, nei Europa.

Antradienį A.Blinkenas sakė, kad jo kelionės tikslas iš dalies bus pamatyti, „kaip ukrainiečiai šiuo metu mato savo poreikius, kokius tikslus ir ką mes galime padaryti, kad tuos poreikius paremtume“. A.Blinkenas sakė, kad jis ir D.Lammy pateiks ataskaitą JAV prezidentui Joe Bidenui ir Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Keirui Starmeriui, kurie ją aptars susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas