Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar COVID-19 tėra peršalimas, kaip apie koronavirusus teigė 1989 m. enciklopedija?

Pradėjus daugėti COVID-19 atvejų, o medikams kviečiant vėl skiepytis nuo šios ligos, internete kartojamas mitas, esą ji tėra paprastas peršalimas. Ši mintis paremta ištrauka iš 1989 m. išleistos medicinos enciklopedijos. Tuo metu ir negalėjo būti parašyta kitaip, mat dar nebuvo atrastos pavojingesni koronavirusų tipai.
Peršalimas
COVID-19 nėra tik paprastas peršalimas / 123RF.com nuotr.

Kiti virusai atrodo grėsmingiau

„1989 m. medicinos vadovėlyje teigiama, kad koronavirusas iš tikrųjų yra peršalimas, – neseniai paskelbė vienas „Facebook“ vartotojas. – Vadovas, sukurtas Amerikos medicinos asociacijos, didžiausios gydytojų asociacijos Jungtinėse Valstijose. P.S. Vadovėlių info klaidinga???“

Kartu jis pasidalijo pusės minutės trukmės klipu, kuriame rodoma daugiau nei prieš tris dešimtmečius išleista knyga. Iš teksto ir piešinių matyti, kad joje tikrai rašoma apie ligas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/1989 m., kai buvo išleista enciklopedija, dar nebuvo atrasti sunkesnes ligas sukeliantys koronavirusų tipai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/1989 m., kai buvo išleista enciklopedija, dar nebuvo atrasti sunkesnes ligas sukeliantys koronavirusų tipai

Filmuojantysis atverčia puslapį, kuriame išvardyti įvairūs virusai ir jų sukeliami simptomai arba ligos. Pavyzdžiui, prie togavirusų nurodyta geltonoji karšinė, dengė, encefalitas, prie ortomiksovirusų – influenza, prie paramiksovirusų – kiaulytė, tymai, raudonukė, prie arenavirusų – Lasos karštinė.

Prie koronavirusų parašyta tik „paprastas peršalimas“ (angl. common cold). Filmuke dar parodomas koronavirusų piešinukas (ne itin panašus į tuos, kuriuos dažnai matėme per pandemiją).

Taip pat – knygos išleidimo metai (1989-ieji) ir leidykla (visame pasaulyje žinoma amerikiečių „Random House“).

Informacija patikima, bet sena

Pagal šią informaciją ir matomus žodžius ant viršelio internete galima surasti ir pačią knygą – „Amerikos medikų asociacijos medicinos enciklopediją“ (The American Medical Association Encyclopedia of Medicine).

Knyga pristatoma kaip „autoritetingas žinių šaltinis“. Ją parašė speciali medicinos rašytojų komanda. 1 184 puslapių storio enciklopedija yra itin išsami, joje pateikta daugiau nei 5 tūkst. įrašų su 2,2 tūkst. iliustracijų.

Pristatyta 2,2 tūkst. įprastų ir nedažnų sutrikimų, ligų, būklių bei gydymo būdų; daugiau nei 300 simptomų; 2,5 tūkst. vaistų; 600 tyrimų, procedūrų ir chirurginių operacijų; prieštaringos ar skirtingos nuomonės; ezoterinės terminijos vertimas

Tad nėra pagrindo abejoti enciklopedijoje skelbiama informacija. Bet ji yra kone keturių dešimtmečių senumo. Nuo to laiko buvo atrasti keli nauji koronavirusai, pasaulis pergyveno vieno iš jų sukeltą pandemiją.

SARS-CoV-2, kuris buvo atrastas praėjus 30 metų nuo knygos išleidimo, ir jo sukeliama COVID-19 tebetiriami iki šiol. Bet iš to, kas jau žinoma, akivaizdu, kad tai nėra paprastas peršalimas, kaip bandoma įteigti vaizdo įraše ir skelbiama vienoje iš sąmokslo teorijų, susijusių su šiuo virusu.

Bet kuris žmogus gali užsikrėsti SARS-CoV-2, sunkiai susirgti ir mirti bet kokio amžiaus.

platinusieji ypač pandemijos pradžioje taip bandė sumenkinti ligos rimtumą ir būtinybę naudoti kaukes, laikytis atstumo bei kitų ribojimų, vėliau – pateisinti nenorą skiepytis ir pan.

Iš vandens ženklo klipe matyti, kad jis paimtas iš vienos „TikTok“ paskyros. Filmuku jau buvo dalijamasi prieš porą metų, pavyzdžiui, Italijoje. Tuomet šią melagieną paneigė faktų tikrinimo tinklalapis „Open“.

Naujesni virusai – „piktesni“

Enciklopedijoje buvo rašoma apie koronavirusus, taigi apie kelis, ne apie vieną konkretų.

Koronavirusai yra didelė virusų, galinčių užkrėsti gyvūnus ir žmones, šeima. Pirmą kartą jie buvo nustatyti praėjusio amžiaus 7-ojo deš. vid. Tai – kvėpavimo takų virusai, taip pavadinti dėl jų paviršiuje esančių į karūną panašių smaigalių.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Paprastai koronavirusai plinta tarp gyvūnų, bet gali užkrėsti ir žmones, tuomet gali plisti tarp jų (su SARS-CoV-2 tai buvo ypač akivaizdu).

Šiuo metu žinomi septyni žmones galintys užkrėsti koronavirusų tipai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) teigimu, keturi iš jų – alfa koronavirusai NL63 ir 229E, beta koronavirusai KHU1 ir OC43 – sukelia lengvas ir vidutinio sunkumo kvėpavimo takų infekcijas, pavyzdžiui, peršalimą. Jie paveikia nosį ir gerklę (viršutinius kvėpavimo takus).

Du koronavirusų tipai sukelia sunkias kvėpavimo takų infekcijas. Kad jos nebūtinai yra įprastas peršalimas, rodo jau vienos pavadinimas – sunkus ūminis respiracinis sindromas (SŪRS, angl. SARS). Kita liga – Artimųjų Rytų respiracinio sindromo koronavirusinė infekcija (ARRS, angl. MERS).

Septintas koronavirusų tipas yra naujasis koronavirusas SARS-CoV-2, kuris sukėlė COVID-19 pandemiją. Jo pavadinime užkoduota ta pati frazė „sunkus ūminis respiracinis sindromas“ (SARS). Šis užkratas apima plaučius (žemutinį kvėpavimo traktą) ir gali sukelti pneumoniją.

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja: „Bet kuris žmogus gali užsikrėsti SARS-CoV-2, sunkiai susirgti ir mirti bet kokio amžiaus“.

Pastarieji trys koronavirusų tipai (galintys susargdinti gerokai labiau ar net nusinešti gyvybę) žmonėse atrasti vėliau, nei buvo išleista knyga, taigi jų sukeliamos infekcijos negalėjo būti aprašytos.

Bet ligų skirtumas slypi ne vien simptomuose, paveikiamose kūno dalyse ar sunkume – jas net atneša skirtingi užkratai.

Pandemijos pradžioje koronaviruso infekcija buvo lyginama su gripu, mat dalis požymių išties panašūs, o kai kurie pacientai COVID-19 persirgo lyg sezoninį gripą. Bet tai yra skirtingos ligos: vieną sukelia SARS-CoV-2, kitą – influenzos virusas.

COVID-19 lyginta ne vien su peršalimu ir gripu, bet net ir su alergija. Ji irgi nėra tas pats – įvairias alergijas sukelia perdėtas imuninės sistemos atsakas.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Vaizdo įraše matomoje autoritetingoje enciklopedijoje tikrai buvo rašoma, kad koronavirusai sukelia tik peršalimą. Bet tuomet dar nebuvo atrasti trys jų tipai, kurie sukelia gerokai sunkesnes ligas (SARS, MERS ir COVID-19).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas