Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar griežtesnės sankcijos Šiaurės Korėjai gali sustabdyti Kim Jong Uną?

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos sprendimas sugriežtinti Šiaurės Korėjai skirtas sankcijas greičiausiai pakenks eiliniams šalies piliečiams, tačiau nesustabdys lyderio Kim Jong Uno nuo balistinių raketų bandymų ir branduolinio ginklo programos vystymo, rašo „Bloomberg“.
Niūri Šiaurės Korėjos provincijos gyventojų kasdienybė
Griežtesnės sankcijos Šiaurės Korėjai pakenks eiliniams piliečiams, o ne režimui / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gruodžio 22 d. JT Saugumo Taryba vienbalsiai nutarė sugriežtinti Pchenjanui skirtas sankcijas. Šia rezoliucija beveik 75 proc. apribotas perdirbtos naftos produktų tiekimas į Šiaurės Korėją, nustatytas neperdirbtos naftos tiekimo limitas, taip pat liepta visus užsienyje dirbančius Šiaurės Korėjos piliečius iki 2019 metų pabaigos grąžinti į jų šalį.

„Labiausiai tikėtina, kad naftos produktų tiekimo apribojimas paveiks sektorius, kurie nėra esminiai režimo išlikimui, – mano Masačusetso universiteto Amherste docentas Paulas Musgrave'as. – Tai reiškia, kad tie apribojimai labiausiai palies eilinius šiaurės korėjiečius.“

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija didžiąją 2017-ųjų dalį ragino kitas šalis, ypač pagrindinę Pchenjano prekybos partnerę Kiniją, padidinti spaudimą Šiaurės Korėjai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas su patikėtiniais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas su patikėtiniais

Ankstesni bandymai sugriežtinti sankcijas nesustabdė Kim Jong Uno režimo nuo branduolinės programos tobulinimo. Analitikų manymu, paskutinė JT Saugumo Tarybos rezoliucija taip pat neatneš norimų pokyčių.

Hong Kang Chelas: „Naftos tiekimo nutraukimas tik privers šiaurės korėjiečius dar labiau piktintis JAV, kadangi nuo šiol jiems ūkiuose daugiau darbų teks atlikti rankomis. Tuo tarpu pareigūnai važinės automobiliais, varomais kontrabandiniu benzinu.“

Sekmadienį Šiaurės Korėja tokį JT žingsnį pavadino „agresijos aktu“ ir pažadėjo atkeršyti JAV bei kitoms Saugumo Tarybai priklausančioms šalims.

Šeštadienį paviešintais muitinės duomenimis, per pirmuosius 11 metų mėnesių Kinijos importo iš Šiaurės Korėjos vertė doleriais krito 27 proc. Tiesa, eksporto vertė išaugo 12 proc.

Panašu, kad Pchenjano režimas kurą pasiliks savo reikmėms, o visuomenę ir toliau kankins ekonominis nuosmukis. Anot buvusio Šiaurės Korėjos pasieniečio Hong Kang Chelo, iš šalies pabėgusio 2013-aisiais, šis žingsnis tik padidins nepasitenkinimą D.Trumpo administracija.

„Naftos tiekimo nutraukimas tik privers šiaurės korėjiečius dar labiau piktintis JAV, kadangi nuo šiol jiems ūkiuose daugiau darbų teks atlikti rankomis. Tuo tarpu pareigūnai važinės automobiliais, varomais kontrabandiniu benzinu, – mano Hong Kang Chelas. – Šiaurės korėjiečiai, kurie buvo išsiųsti dirbti į užsienį, namo parsiveža kapitalizmo idėjas ir kultūrą, tačiau dabar Trumpas tai sustabdys.“

Naujoji rezoliucija naftos produktų tiekimą nuo sausio 1 d. sumažina iki 500 tūkst. barelių per metus. Rugsėjį taryba reikalavo, kad šis kiekis nuo 4,5 mln. barelių būtų sumažintas iki 2 mln. barelių.

Apgaulingos laivybos praktikos

JT rezoliucijoje teigiama, kad Šiaurės Korėja pardavinėja anglį ir kitas uždraustas prekes „per apgaulingas laivybos praktikas“ ir gauna kurą atliekant perpylimus tiesiai iš laivo į laivą. Tokie perpylimai naftos pramonėje pasitelkiami siekiant jūroje perkelti skysčius iš vieno tanklaivio į kitą ir tokiu būdu išvengti ant kranto esančios infrastruktūros.

Japonų laikraščiui „Yomiuri“ tapatybės nenorėję atskleisti Japonijos ir Pietų Korėjos pareigūnai teigė, kad Šiaurės Korėja vis dažniau pasitelkia šiuos metodus. JAV iždo departamentas praeitą mėnesį paskelbė, kad Šiaurės Korėjos įmonė „Korea Kumbyol Trading Co.“ bandė atlikti perpylimą tiesiai iš laivo į laivą, greičiausiai buvo bandyta perpilti naftą.

Antradienį Pietų Korėjos laikraštis „Chosun Ilbo“, cituodamas Pietų Korėjos vyriausybės ir JAV žvalgybos šaltinius, paskelbė, kad nuo spalio Šiaurės Korėjos laivai tarptautiniuose vandenyse maždaug 30 kartų naftos kontrabandos gavo iš Kinijos laivų.

Siekiant sustabdyti šią žalingą praktiką, JT leido šalims savo uostuose sulaikyti, patikrinti ir konfiskuoti bet kurį laivą, jei yra priežasčių manyti, kad jis naudojamas nelegalių prekių gabenimui.

Zhao Tong iš „Carnegie-Tsinghua“ tarptautinės politikos centro Pekine mano, kad sankcijos suteiks galimybę šalims sulaikyti laivus tik jų teritoriniuose vandenyse. Vadinasi, JAV nebus įmanoma patikrinti įtartinų laivų Rusijos ar Kinijos teritorijose.

Stebėjimas ir įgyvendinimas

Nautilus instituto vykdantysis direktorius Peteris Hayesas ir P.Musgrave'as mano, kad nors perpylimus iš laivo į laivą galima užfiksuoti palydovais ar kitomis žvalgybinėmis priemonėmis, sustabdyti tokį kontrabandos gabenimą – sudėtinga.

„Stebėti greičiausiai nesudėtinga, ypač žinant JAV pajėgumus, – sako P.Musgrave'as. – Tačiau įgyvendinimas atrodo sudėtingas.“

Tuo tarpu Džordžtauno universiteto profesorius Billas Brownas tikina, kad pilnas kuro tiekimo apribojimo poveikis žiemą nebus juntamas, kadangi tuomet šalies žemės ūkio sektorius, „sunaudojantis neįtikėtiną kuro kiekį“, yra mažiau aktyvus.

„Įtariu, kad iki kito pavasario pasigirs prašymai palengvinti sankcijas siekiant užkirsti kelią maisto atsargų trūkumui“, – sakė B.Brownas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus