Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar iš tiesų aukštas „Pfizer“ pareigūnas pasimatyme prisipažino apie kompanijos planus patiems sukurti naujus viruso štamus?

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu sprogo tikra informacinė bomba – tvirtinama, kad aukštas „Pfizer“ pareigūnas, nuėjęs į pasimatymą su vaikinu, šiam išklojo visus farmacinės kompanijos tikslus, tarp kurių – modifikuoti SARS-CoV-2 virusą, kad galėtų daugiau uždirbti iš vakcinų. Teigiama, kad vaikinas pasirodė esąs „Project Veritas“ žurnalistu, kuris slapta įrašė visą pokalbį. Tai ne pirmas kartas, kuomet ši ultradešiniųjų pakraipos organizacija skleidžia melagienas apie „Pfizer“ korporaciją ir jos gaminamas vakcinas.
„Pfizer“
„Pfizer“ / 123RF.com nuotr.

Socialiniuose tinkluose kompanija „Project Veritas“ išplatino maždaug dešimties minučių trukmės vaizdo įrašą, filmuotą kavinėje slapta kamera.

Tvirtinama, kad jame įamžintas „Pfizer“ mokslinių tyrimų, plėtros ir strateginių operacijų direktorius Jordonas Trishtonas Walkeris, kuris, atėjęs į pasimatymą su nepažįstamu vaikinu, neva šiam iškloja visus korporacijos planus kuo daugiau uždirbti iš vakcinų nuo COVID-19.

Įrašas pradedamas rodant tamsiaodį vyrą. Balsas už kadro teiraujasi, ar šis nori pasakyti, kad „Pfizer“ planuoja sukurti viruso mutaciją.

Šis atsako, kad „mes to nesakome viešai“. Vėliau įrašas nutrūksta ir tęsiamas nuo žodžių „Nesakyk to niekam būtent taip. Turi pažadėti, kad niekam nesakysi“.

Vaizdo medžiaga akivaizdžiai nėra vientisa.

„Project Veritas“ nepateikė nenutrūkstamo pokalbio įrašo – platinamos ištraukos akivaizdžiai iškarpytos, kartais į jas įterpiant šios apgaulės iniciatorių pusės vertinimus ir laidos vedėjo pateiktus pakalbio dalių atpasakojimus.

„Mūsų žurnalistas po priedanga pasiteiravo pašnekovo, ką jis mano apie tai, kad „Pfizer“ vakcinos nėra efektyvios prieš tam tikras COVID atmainas. Tai, ką jis pasakė, skamba neraminančiai“, – įraše kalbėjo „Project Veritas“ vedėjas.

Vėliau buvo parodyta dar viena pokalbio nuotrupa.

„Vienas iš mūsų tiriamų dalykų yra toks: kodėl mums patiems jo (koronaviruso) nemutavus, kad galėtume (prevenciškai) sukurti naujas vakcinas, tiesa? Jei mes tai padarytume, yra rizika. Kaip galite numanyti, niekas nenori, kad farmacijos kompanijos mutuotų su***tus virusus “ – kitoje atkarpoje tvirtino tariamai „Pfizer“ kompanijai dirbantis vyras.

Pašnekovas pateikia ir tariamą planą kaip kompanija esą planuoja sukurti naują viruso atmainą.

Neva tai būtų daroma užkrečiant beždžiones – viena nuo kitos koronavirusu užsikrėtusios beždžionės leistų jam mutuoti, o mokslininkai, esą, stebėtų kaip vyksta šis procesas ir virusui „tinkamai“ mutavus jau galėtų apkrėsti juo žmones.

Atlikus išsamią „Google“ paiešką iš pradžių nebuvo atrasta jokio oficialaus šaltinio, kuris galėtų patvirtinti vaizdo įraše užfiksuoto asmens vardą, pavardę ir pareigas.

Darbuotojus ir darbdavius jungiančiame „Linkedin“ tinkle taip pat neaptinkama jokių patikimų oficialių tokio asmens anketų.

Įdomu tai, kad skirtinguose šaltiniuose šio asmens vardas ir pavardė rašomi skirtingai – jis įvardijamas ir kaip „Jordonas Tristonas Walkeris“ ir kaip „Jordanas Tristonas Walkeris“.

Neaiškus planas

Įrašas įvairiose platformose peržiūrėtas milijonus kartų. „Fox News“ laidos vedėjas, konservatyvių pažiūrų politikos apžvalgininkas Tuckeris Carlsonas net skyrė jam visą laidą ir paskelbė komentarą šios televizijos tinklalapyje.

Nepaisant kilusio skandalo, idėja apie tai, kad virusą būtų galima mutuoti laboratorijoje pakankamai abejotina.

Gyvybės mokslų centro (VU GMC) mokslininkas, virusų tyrinėtojas dr. Gytis Dudas teigia, kad svarstymai mutuoti virusą laboratorijoje ganėtinai migloti.

„Vien paklausius sukarpytos video medžiagos tampa daugmaž aišku, kokia buvo idėja. SARS-CoV-2 būtų perdavinėjamas iš vienos beždžionės kitai ir turbūt būtų bandoma kai kurias reinfekuoti.

Viso to idėja būtų pažiūrėti, kokie viruso spyglio baltymo pokyčiai (mutacijos) yra atrenkami dėl antikūnų spaudimo.

Žinant, kokie variantai yra atrenkami, tokio eksperimento metu vien iš sekoskaitos duomenų galėtume anksčiau pastebėti variantus su pakitusia „antigenine išvaizda“, t.y. tokius, kurie imuninei sistemai, išmokusiai kovoti su viena atmaina, atrodo nebeatpažįstamai“, – paaiškino mokslininkas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gytis Dudas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gytis Dudas

G.Dudas pabrėžė, kad jau yra buvę savotiškų precedentų. Pavyzdžiui, imunosupresuotuose asmenyse pastebimi pokyčiai, kurie yra įvykę paraleliai.

„Net Lietuvoje turėjome vieną asmenį, kurio SARS-CoV-2 turėjo E484A mutaciją, kurią vėliau įgavo Omikron protėvis“, – akcentavo virusologas.

Mokslininkas įspėjo, kad tokio pobūdžio eksperimentai nebūtinai gali baigtis sėkmingai.

„Esmė, kad panašūs evoliucijos spaudimai dažniausiai turi panašius rezultatus ir virusai negali iš anksto kažkaip magiškai matyti, koks yra geriausias pasirinkimas, ir bus atrinkti pagal greičiausią sprendimą, prieinamą tuo metu“, – komentavo mokslininkas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./PGR testas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./PGR testas

Nepatikima informacijos skleidėja

Sunku pasakyti, ar šis asmuo iš tiesų yra tas, kuo jį esančiu pristato „Project Veritas“ – ši konservatyvi žiniasklaidos organizacija ne kartą buvo pagauta kurianti nepalankius ir selektyviai apkarpytus vaizdo įrašus.

Ši organizacija buvo ne kartą kritikuojama dėl savo vaizdo įrašų redagavimo ir siekio tokiu būdu apgauti auditoriją.

Be to, ji ne kartą buvo paduota į teismą ir kaltinama šmeižtu. Organizacija bent tris kartus dėl to buvo pripažinta kalta ir turėjo sumokėti kompensacijas nukentėjusiems žmonėms.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas