Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad Airijoje mokytojas nuteistas už tai, kad atsisakė naudoti translyčių mokinių pageidaujamus įvardžius?

Daugiau nei metus Airiją purtančio skandalo atgarsiai pasiekė ir Lietuvą. Socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių, kuriose tvirtinama, kad šioje šalyje mokytoju dirbęs Enochas Burke esą buvo nuteistas už tai, kad atsisakė vartoti translyčių moksleivių pasirinktus įvardžius. Tačiau tokio straipsnio baudžiamajame šalies kodekse nėra, o istorija yra kur kas gilesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Translyčiai asmenys visame pasaulyje kovoja už savo teises
Translyčiai asmenys visame pasaulyje kovoja už savo teises / Unsplash.com nuotr.

E.Burke dirbo mokytoju Airijos Wilson’s Hospital vidurinėje mokykloje, esančioje Multyfarnhamo mieste Vestmito grafystėje.

2022 m. birželį administracija jį nušalino nuo pareigų po to, kai mokyklos renginyje jis užsipuolė kolegą.

Mokyklos bendruomenę papiktino ir kai kurie vieši jo pasisakymai, pažeidžiantys translyčio moksleivio privatumą.

Ekrano nuotr. /E.Burke (kairėje) su broliu
Ekrano nuotr. /E.Burke (kairėje) su broliu

Konfliktas renginio metu

Kiek anksčiau tais metais, mokyklos administracija, gavusi vieno moksleivio ir jo tėvų prašymą kreiptis į ugdytinį neutraliu įvardžiu „jie“, nevartojant „jis“ ar „ji“, tokį pageidavimą perdavė pedagogams.

Tačiau tam itin aktyviai pasipriešino E.Burke.

Kaip situaciją, pagal teisme pateiktą medžiagą aprašė Airijos naujienų portalas „Irish Independent“, susirašinėjime su E.Burke mokykla paneigė, kad kas nors yra „verčiamas“ ką nors daryti.

Atstovai teigė, kad daugiausia dėmesio skiria ugdytinių poreikiams ir gerovei, savo politiką grįsdami Lygių galimybių įstatymo nuostatomis nediskriminuoti nė vieno mokinio.

Unsplash.com nuotr./Translyčiai asmenys visame pasaulyje kovoja už savo teises
Unsplash.com nuotr./Translyčiai asmenys visame pasaulyje kovoja už savo teises

Taip pat administracija tvirtino gerbianti E.Burke's religinius įsitikinimus, tačiau išreiškė viltį, kad jis bendraus su ugdytiniais pagal mokinių ir jų tėvų pageidavimus.

Atviras direktorės ir pedagogo konfliktas įvyko per iškilmingą mokyklos įkūrimo metinių minėjimą, kuriame dalyvavo dvasininkai, darbuotojai, buvę ir esami mokiniai, tėvai ir kviestiniai svečiai.

Teigiama, kad P.Burke nutraukė pamaldas viešai pareikšdamas, kad mokyklos direktorė Niamha McShane turėtų atšaukti ankstesnį prašymą dėl translyčio moksleivio įvardžių.

Mokykla teigia, kad po jo kalbos bendruomenės nariai ir mokiniai protestuodami paliko koplyčią.

Po to kai buvo nušalintas nuo pareigų, jis ir toliau rodėsi mokykloje bei bandė veržtis vesti savo tvarkaraštyje numatytas pamokas.

Julius Kalinskas/BNS nuotr. Klasė
Julius Kalinskas/BNS nuotr. Klasė

Tai gerokai trikdė ugdymo procesą, dėl to administracija kreipėsi į teismą, kuris 2022 m. rugpjūtį uždraudė E.Burke'i lankytis įstaigos teritorijoje, apimančioje mokyklą ir šalimais esančius bendrabučius.

Pažeidęs šį teismo įsakymą, 2022 m. rugsėjį jis buvo įkalintas, ir nors po trijų mėnesių buvo paleistas į laisvę, 2023 m. rugsėjį jis vėl buvo įkalintas už kito teismo įsakymo pažeidimą.

Sistemingai nepaisė teismo nurodymų

Baigiamasis mokyklos kolegijos drausminis posėdis dėl E.Burke's elgesio įvyko 2022 m. sausio 19 d., o susirinkimą sutrikdžius jo šeimai, buvo iškviesta policija.

E.Burke buvo oficialiai atleistas iš mokytojo pareigų.

Nepaisant to, jau po kelių dienų jis vėl pasirodė mokyklos teritorijoje ir buvo suimtas pagal Viešosios tvarkos įstatymą.

Erikas Ovčarenko/BNS nuotr. Antrankiai
Erikas Ovčarenko/BNS nuotr. Antrankiai

Sausio 26 d. teisėjas skyrė 700 eurų baudą už kiekvieną dieną kai E.Burke nepaisys nurodymo nesiartinti prie mokyklos.

2023 m. rugpjūčio 28 d., pirmąją 2023/24 mokslo metų dieną, E.Burke vėl pasirodė mokykloje, kur užėmė vietą koridoriuje, kad galėtų tęsti savo protestą. Tuo metu už teismo nurodymų nevykdymą susikaupusi bauda jau siekė 140 tūkst. eurų.

Rugsėjį jis vėl buvo suimtas už teismo nurodymų nevykdymą ir dėl šios priežasties vėl atsidūrė kalėjime, kur turės praleisti kiek daugiau nei 300 dienų.

Skandalinga šeima

Užsitęsusioje skandalų grandinėje nemenką vaidmenį vaidina ir pedagogo šeima.

E.Burke's tėvai – Martina ir Seanas, yra giliai religinga pora, turinti 10 vaikų, kuriems vidurinį išsilavinimą suteikė patys.

Pedagogo ginčas su darboviete, buvo ne pirmas atvejis, kuomet šeima atsidūrė visuomenės dėmesio centre – jie nuolat aktyviai protestuoja prieš LGBTQ bendruomenę, tos pačios lyties asmenų santuokas ir teisę į abortus Airijoje. Taip pat rengė piketus ir akcijas prieš COVID-19 ribojimus, platino sąmokslo teorijomis pagrįstą informaciją apie pandemiją.

Visa šeima nuolat įsivelia į teisinius ginčus ir trikdo teismo darbą.

Jie ne kartą buvo policijos išvesdinti iš teismo posėdžių, piketų ir kitų savo surengtų protesto akcijų.

Šiuo metu policija tiria incidentą, kai skandalingosios šeimos atstovas, kartu su dar keliais nenustatytais asmenimis, gatvėje užsipuolė Airijos ministrą pirmininką Simoną Harrisą ir šalies teisingumo ministrę Heleną McEntee, tyčiojosi iš jų, šaukė ir vijosi.

15min verdiktas: trūksta konteksto. E.Burke kalėjime atsidūrė ne dėl to, kad buvo nuteistas už atsisakymą naudoti translyčių mokinių pageidaujamus įvardžius, o todėl, kad nuolat ir sistemingai pažeidinėjo teismo nurodymus, atsisakė mokėti jam skirtą baudą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito