Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tiesa, kad JAV nutraukia paramą Ukrainai?

JAV purtant vidaus nesutarimams, pasirodė melagienų, neva šalis nutraukia paramą kariaujančiai Ukrainai dėl to, kad šalies biudžetas esą visiškai išsemtas. Nors naujo paramos paketo patvirtinimas ir užtruko, tačiau JAV niekada neskelbė nutraukianti pagalbą.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

Socialiniame tinkle platinamoje žinutėje pateikiama citata:

„JAV pilnai nutraukė karinės technikos ir ginkluotės tiekimą Ukrainai, dėl biudžeto lėšų trūkumo".

Dar visai nesenai D.Baidenas tikino kad padės Ukrainai tiek kiek reikės ... . Ir taip visada, pažadėjo ir netesėjo“.

Ją neva ištarė „JAV nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas D.Kirby“. Tačiau Johnas Kirby tokių pareigų niekada neužėmė.

Jis yra į atsargą išėjęs Jungtinių Valstijų karinių jūrų pajėgų kontradmirolas, nuo 2022 m. gegužės mėn. pabaigos einantis Nacionalinės saugumo tarybos prie Baltųjų rūmų strateginės komunikacijos koordinatoriaus pareigas.

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kirby
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kirby

Akcentuoja pagalbos svarbą

Praėjusių metų spalį J.Kirby paragino JAV politikus pasiskubinti sutarti dėl paramos Ukrainai, tačiau niekuomet nekalbėjo apie jos nutraukimą.

„Laikas nėra mūsų draugas. Turime pakankamai finansavimo įgaliojimų, kad dar kurį laiką galėtume patenkinti Ukrainos poreikius mūšio lauke, tačiau mums reikia, kad Kongresas imtųsi veiksmų“, – anuomet sakė Baltųjų rūmų atstovas.

Politiniai nesutarimai

Pastaruoju metu JAV politikai, pasisakantys už pagalbą Ukrainai, dėl stringančios paramos kaltina respublikonus, kurie stojo blokuoti pagalbą raginančio buvusio prezidento Donaldo Trumpo pusėn.

Pastarasis, siekdamas pademonstruoti dabartinio šalies vadovo silpnybę, ragina savo partijos narius nesuteikti net menkiausios regimybės J.Bidenui pasiekti pergalės bet kokiu klausimu.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Šių metų vasarį, po kelias savaites trukusių ginčų JAV Senatas patvirtino naują pagalbos Ukrainai, Taivanui ir Izraeliui paketą, tačiau respublikonų kontroliuojami Atstovų Rūmai greičiausiai jo nepatvirtins taip dar labiau stabdydami pagalbos teikimą Kyjivui.

Į paketą įtraukta apie 60 mlrd. dolerių (55,5 mlrd. eurų), skirtų padėti Ukrainai.

Taip pat numatyta apie 10 mlrd. dolerių (9,29 mlrd. eurų) parama Izraeliui konflikte su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“ ir tam tikra pagalba Taivanui.

Respublikonai savo paramą papildomam Ukrainos finansavimui sieja su sąlyga, kad J.Bideno demokratai pritars prieglobsčio sistemos reformoms ir sugriežtintai sienų apsaugai, tačiau pastarieji su tuo nesutinka.

Parama nenutraukta

Netiesa, kad JAV visiškai nebepadeda Ukrainai – dar praėjusių metų spalį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dėkojo JAV vadovui už gyvybiškai svarbią Vašingtono paramą jo šaliai ir pasidžiaugė ilgojo nuotolio raketų ATACMS pristatymu.

O lapkritį JAV paskelbė apie naują 425 mln. JAV dolerių (397 mln. eurų) vertės karinę pagalbą Ukrainai, į kurią įtraukta priešlėktuvinės gynybos ir artilerijos šaudmenų bei prieštankinių ginklų.

Amerikos teikiama ginkluotė itin rimta paspirtis kovojančiai šaliai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Pasak Kylio pasaulio ekonomikos instituto, nuo 2022 metų vasario mėnesio, kai Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą, J.Bideno administracija ir JAV Kongresas šaliai skyrė apie 75 mlrd. dolerių (apie 69 mlrd. eurų) paramą, kuri apima humanitarinę, finansinę ir karinę pagalbą (į šią sumą neįtrauktos visos su karu susijusios JAV išlaidos, pavyzdžiui, pagalba sąjungininkams).

Dešimtys kitų šalių, įskaitant daugumą NATO ir ES narių, taip pat teikia didelius pagalbos paketus Ukrainai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

15min verdiktas: melas. JAV nenutraukė pagalbos Ukrainai dėl lėšų biudžete trūkumo, o J.Kirby nėra JAV Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius