Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tiesa, kad kruizuose mirusių žmonių kūnai laikomi ledų šaldytuvuose?

Socialinių tinklų žvaigždė Dara Tucker sukėlė tikrą interneto audrą pareiškusi, kad kruiziniuose laivuose kelionės metu mirusių keleivių kūnai laikomi tame pačiame šaldytuve, kaip ir ledai. Pasak jos, jei laivo keleiviams netikėtai ima nemokamai dalyti ledus, tai reiškia tik viena – dėl mirčių pertekliaus kūnų nebėra kur dėti ir tokiu būdu bandoma atlaisvinti vietos maistui skirtuose šaldytuvuose.
Ledai
Ledai / Unsplash.com nuotr.

Buvusios kruizinių laivų dainininkės įrašas, tapęs interneto sensacija, „Tiktok“ platformoje pasirodė šių metų vasario 24 dieną. Jame ji neslėpė asmeniškai nesusidūrusi su mirusių keleivių kūnų laikymu ir transportavimu, o viską pasakojusi tik iš nuogirdų:

Ekrano nuotr. /Dainininkė Dara Tucker
Ekrano nuotr. /Dainininkė Dara Tucker

„Jei įgula staiga suorganizuoja nemokamą ledų dalijimo vakarėlį keleiviams, tai dažnai būna todėl, kad laive mirė daugiau žmonių, nei yra vietos morge. (..)

Aš buvau dainininke kruiziniame laive maždaug prieš 10 metų ir gyvenau laive Viduržemio jūroje ir Karibuose maždaug 6 mėnesius.

Laimei, man neteko susidurti su tokia situacija. Tačiau draugavau su keliais įgulos nariais, kuriems teko, ir jie sakė, kad kiekvieno kruizo metu miršta nuo 4 iki 10 žmonių. (..)

Tokiame laive kaip mūsų, kuriame buvo nuo 2500 iki 3000 keleivių, per įprastą kruizą miršta nuo 4 iki 10 žmonių, todėl morge, kaip jie sakė, yra vietos laikyti maždaug 7 kūnus, o jei konkrečiame laive mirtų daugiau nei septyni žmonės, jie turėtų pradėti talpinti kūnus šaldiklyje.“

Komentatoriams pastebėjus, kad įprastai kruizuose nemiršta vidutiniškai po dešimtį žmonių, kaip tvirtino dainininkė, ši atšovė, kad kalbėjo apie konkretų lainerį, kurio keleivių vidurkis siekė maždaug 75 metus.

123rf.com/Morgas
123rf.com/Morgas

Priminė kitą įvykį

Vėliausiame šia tema išleistame D.Tucker vaizdo įraše, ji svarstė, kad galbūt jos istorija taip išgarsėjo pasaulio žiniasklaidoje, nes esą priminė skaitytojams kitą įvykį – kuomet 2022 metais kruiziniame laive mirusio vyro kūnas buvo laikytas gėrimų šaldytuve.

Pasak dainininkės, ji dirbo būtent tame laive, kur įvyko šis incidentas – „Celebrity cruises“ kompanijos „Equinox “ laineryje.

Ši istorija tapo sencacija, o mirusiojo šeima padavė į teismą kompaniją dėl kūno išniekinimo.

Tačiau tuo atveju kūnas buvo laikytas ne tam skirtoje patalpoje ne dėl mirusiųjų perviršio, o todėl, kad dėl techninių priežasčių morgas tiesiog neveikė.

Plačiau skaitykite: Mirusio vyro kūnas 6 dienas buvo laikomas kruizinio laivo gėrimų šaldytuve: našlė ieško teisybės

Vida Press nuotr./„Celebrity Equinox“ kruizinis laivas
Vida Press nuotr./„Celebrity Equinox“ kruizinis laivas

Higienos standartai ir privalomas morgas

Kruizinės linijos laikosi griežčiausių ir aukščiausių maisto laikymo ir higienos standartų – nuo maisto pakrovimo į laivą iki patiekimo svečiams.

Kruiziniais laivais kasmet plaukia milijonai keleivių, todėl neretai juose įvyksta mirties atvejų. Dauguma laivų privalo turėti morgą ir papildomus lavonų maišus nelaimės atveju.

Morge, paprastai nedidelėje nerūdijančio plieno šaldymo patalpoje, esančioje žemiausiame laivo denyje, telpa nuo 2 iki 10 kūnų, priklausomai nuo laivo dydžio.

Mirus keleiviui ar įgulos nariui, laivo pareigūnai apie tai praneša kranto institucijoms, o medikų komanda įvertina kūną ir perkelia jį į morgą, kur jis laikomas tol, kol bus susitarta dėl repatriacijos.

Dažniausiai kūnas išvežamas kitame įplaukimo uoste, tačiau kartais kūnas lieka laive iki kelionės pabaigos.

Plačiau skaitykite: Kruizinių laivų paslaptys: juose esantys morgai – tikrai ne vienintelis pribloškiantis siurprizas

Mirčių gerokai mažiau

Yra palyginti nedaug šaltinių, kuriuose pateikiama kruizinių laivų mirčių statistika. Tarptautiniame kelionių medicinos ir pasaulinės sveikatos žurnale publikuotas tyrimas, kuriame analizuojami duomenys tarp 2000 ir 2019 metų.

Visi duomenys apie keleivių ir įgulos narių mirtingumą buvo gauti iš 78 visame pasaulyje registruotų okeaninių ir upių kruizų linijų.

Unsplash.com nuotr./Kruizinių laivų deniai
Unsplash.com nuotr./Kruizinių laivų deniai

Per tą laiką buvo pranešta apie 623 mirties atvejus.

Iš visų mirčių 89 proc. sudarė keleivių mirtys ir 11 proc. – įgulos mirtys.

Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojai sudarė 61 proc. keleivių mirčių, o daugiausia įgulos narių mirė iš Indijos (18 proc.) ir Filipinų (17 proc.).

Pagrindinės keleivių mirties priežastys buvo iškritimas už borto arba į apatinį denį (23 proc.), savižudybė, žmogžudystė ir teroro išpuolis (19 proc.), nepatikslintos natūralios priežastys (18 proc.) ir širdies bei kraujagyslių ligos (16 proc.).

Pagrindinės įgulos narių mirties priežastys buvo savižudybė ar nužudymas (29 proc.), kritimas už borto arba iš aukščio (24 proc.).

Daugiausia keleivių mirė „Carnival Cruise Lines“ (29 proc.), „Royal Caribbean Cruises“ (12 proc. ) ir „Norwegian Cruise Line“ (10 proc.).

Daugiausia įgulos narių žuvo „Carnival Cruise Line“ (19 proc. ) ir „Royal Caribbean Cruises“ (19 proc.) operatorių valdomuose laineriuose.

Shutterstock nuotr./Kruizinis laivas
Shutterstock nuotr./Kruizinis laivas

15min verdiktas: melas. D.Tucker nepateikia jokių įrodymų savo žodžiams pagrįsti. Nors išties kruiziniame laineryje įvyko panašus incidentas, tai buvo pavienis atvejis, nutikęs ne dėl jos išvardytų priežasčių. Mirtingumo kruiziniuose laivuose statistika taip pat neatitinka jos tvirtinimų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas