Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad pasikėsinime į Slovakijos premjerą aptiktas ukrainiečių pėdsakas?

Socialiniuose tinkluose platinamos žinutės, kuriose tvirtinama, esą į Slovakijos premjerą šovusio žinomo rašytojo Jurajaus Cintulos žmona – ukrainiečių kilmės ir tai esą ji prikalbino savo vyrą atlikti kraupų nusikaltimą.
Jurajus Cintula
Jurajus Cintula / Facebook nuotr.

Gegužės viduryje Slovakija buvo sukrėsta kraupaus incidento, kai Handlovos mieste šalies premjeras ištiesė ranką pasisveikinti su minia, susirinkusia už įrengto fizinio barjero, o šaulys į jį paleido net penkis šūvius.

R.Fico buvo skubiai nugabentas į Banska Bistricos ligoninę, kur jam buvo atliktos dvi ilgos operacijos. Vėliau ligoninė pranešė, kad jo būklė tebėra „sunki, bet stabili“, o prieš porą dienų visuomenė informuota, kad premjeras išleistas gydytis namuose.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Robertas Fico
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Robertas Fico

Pasikėsinimu nužudyti kaltinamas įtariamasis – 71-erių šalies poetas J.Cintula.

Kaltinamasis savo motyvus aiškino tuo, kad nesutinka su vyriausybės sprendimu panaikinti specialiąją prokuratūrą ir nutraukti karinės pagalbos siuntimą Ukrainai, taip pat su žiniasklaidos persekiojimu.

Plačiau skaitykite: Rašytojas, pašovęs slovakų premjerą Robertą Fico: kas jis toks ir kas pastūmėjo šiam žingsniui?

Prisiminė „ukrainiečių pėdsaką“

Netrukus Rusijos žiniasklaida pradėjo skleisti melagienas apie „ukrainietišką pėdsaką“ pasikėsinime į R.Fico gyvybę: buvo tvirtinama, neva J.Cintulos žmona pasirodė esanti ukrainietė ir kurstė savo vyrą užpulti politiką.

Atsirado net tvirtinančių, esą iškart po užpuolimo rašytojas buvo pasiruošęs „atsitraukimo kelią“ į Ukrainą.

Taip bandoma sieti šį nusikaltimą su kitu neva organizuotu ukrainiečių – balandį surengtu teroro aktu „Crocus City Hall“ koncertų salėje, už kurį atsakomybę prisiėmė IS, tačiau Kremliaus propagandininkai ir jėgos struktūrų vadovai, nepaisant visko, tvirtina, kad už to stovėjo Ukraina.

Buvo nueita dar toliau – Slovakijos portale „Pravda“ atsirado tvirtinimų, neva buvo atrasti J.Cintulos žmonos ir Ukrainos specialiųjų tarnybų atstovų susirašinėjimai, tačiau tai nėra tiesa.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurajus Cintula
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurajus Cintula

Bandymai „pritempti“ žmoną

J.Cintula gimė 1953 metais kovo 1 dieną. Jis gyveno Levicės mieste pietų Slovakijoje.

Tiriant J.Cintulos aplinką, galima padaryti išvadą, kad jis stipriai jautė Slovakijos visuomenės poliarizaciją, tai, kaip visuomenę skaldo skirtingų politinių partijų palaikymas.

Rašytojas gyveno bendrabutyje, jo žmona – gimnazijos mokytoja ir, pasak vieno kaimynų, jų santuoka buvo laiminga, jie vaikščiodavo susiėmę už rankų.

Žmonos įtaka perdedama. J.Cintula buvo suimtas ne oro uoste, o nusikaltimo vietoje, jo žmonai taip ir nebuvo pateikti jokie kaltinimai.

VIDEO: Užfiksuota akimirka: užpuolikas šauna į Slovakijos premjerą R.Fico

Kaip teigiama Slovakijos žiniasklaidoje, jau pasikėsinimo vakarą, kuomet sužeistas premjeras buvo ligoninėje, o rašytojas – areštinėje, policija nuvyko į J.Cintulos butą.

Anot portalo „Nové Čas“, teisėsaugos pareigūnai pradėjo procesinius veiksmus ir nuvyko į užpuoliko gyvenamąją vietą.

Pasak žurnalistų, policija bute buvo kelias valandas. Po devintos valandos vakaro pareigūnai išvedė jo žmoną, kuri buvo užsidengusi veidą laikraščiu. Teisėsaugininkai ją išsivedė apklausai.

Tačiau teisėsaugos pareigūnai Eleną Cintulovą lydėjo tik saugumo sumetimais, o ne dėl to, kad ji buvo suimta.

Vėliau ji yra žurnalistams užsiminusi, kad jaučiasi „kaip medžiojamas žvėris“, o apie vyro planus nieko nežinojusi.

Slovakijos vidaus reikalų ministerija ar prokuratūra nepranešė, kad jai būtų pareikšti kaltinimai ar paskirtas namų areštas, kaip teigė Rusijos propagandininkai.

Su Ukraina nesieja

Slovakijos policija taip pat nieko nepranešė apie neva perimtą susirašinėjimo medžiagą, o šalies valdžia paneigė gandus apie tariamą „Ukrainos pėdsaką“.

Slovakijos vidaus reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad nereikėtų tikėti melagienomis apie Ukrainos dalyvavimą pasikėsinime nužudyti R.Fico.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasikėsinimas į Slovakijos premjerą Robertą Fico
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasikėsinimas į Slovakijos premjerą Robertą Fico

Šalies valdžios institucijos taip pat paneigė tvirtinimus, kad E.Cintulova yra ukrainietė.

Televizijos „Markíza TV“ kanalo žurnalistams pavyko pakalbinti poros kaimyną Ondrejų Szabo, kuris sakė, kad J.Cintula ir jo žmona Levice mieste gyvena apie 40 metų.

Tą patį patvirtino ir gimnazijos, kurioje moteris dirbo mokytoja, iki išeidama į pensiją, direktorė – anot jos, E.Cintulova mokytojavo nuo 1979 iki 2005 m., po to išėjo į pensiją.

Prancūzijos vyriausybinės agentūros „Viginum“, kovojančios su hibridinėmis grėsmėmis, duomenimis, meagienas apie tariamą „Ukrainos pėdsaką“ platinančios svetainės priklauso organizuotam daugiakalbiam tinklui, skleidžiančiam Rusijos propagandą Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

123RF.com nuotr./Kompiuteris
123RF.com nuotr./Kompiuteris

15min verdiktas: melas. Nėra jokių įrodymų, kad J.Cintulos žmona būtų susijusi su R.Fico užpuolimu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas