Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tiesa, kad Prancūzijos pilotai per pasirodymą supainiojo dažus ir danguje pasirodė rusų vėliava?

Socialiniuose tinkluose kai kurie rusai džiūgauja: esą vienos aviacijos šventės Prancūzijoje metu pilotai supainiojo dažų spalvas ir danguje buvo nupiešta Rusijos vėliava. Nors taip ir galėjo pasirodyti, tačiau yra nemažai įrodymų, patvirtinančių, kad danguje pasirodė Prancūzijos vėliava.
Lėktuvų pasirodymas
Lėktuvų pasirodymas / Auto Sporto Fanas Asociacija nuotr.
Temos: 1 Patikrinta 15min

Žinutės, pavadinimu „supainiojo spalvas“ pasirodė daugybėje socialinių – net tuose, kurie uždrausti Rusijoje, nes laikomi ekstremistiniais.

Pirmą kartą publikacijos, kuriose tvirtinama, esą Prancūzijos padangėje per klaidą buvo pademonstruota Rusijos vėliava, simboliškai atsirado gegužės 8 dieną, tai yra rusų taip uoliai švenčiamos Pergalės dienos išvakarėse.

Netrukus panašios publikacijos pasirodė ir prokremliškoje žiniasklaidoje, pavyzdžiui, melagienas nuolat platinančiame religinės pakraipos portale „Tsargrad“, taip pat lenta.ru ir „Argumenty i fakty“.

Unsplash.com nuotr./Prancūzijos ir Rusijos vėliavos
Unsplash.com nuotr./Prancūzijos ir Rusijos vėliavos

Įrašas tikras, parašas – ne

2024 m. gegužės 8 d. iš Atėnų (Graikija) į Marselį atkeliavo olimpinė ugnis, skirta 2024 m. vasaros olimpinėms žaidynėms.

Aštuoni Prancūzijos elitinės akrobatinio skraidymo eskadrilės „Patrouille de France“ (liet. „Prancūzijos patruliai“) reaktyviniai lėktuvai pasitiko ugnį atgabenusį laivą „Belem“, kuris, lydimas šimtų mažesnių laivų, įplaukė į Marselio senąjį uostą.

Viename iš vaizdo įrašų, iš kurių vėliau ir buvo lipdomi siužetai apie Rusijos vėliavą, matomi orientyrai – daugybė burlaivių, uolų atodangos ir pastatas (locmanų stotis) – rodo, kad šis vaizdo įrašas nufilmuotas iš Port du Frioul uosto Ratonneau saloje, netoli Marselio senojo uosto, kuriame vyko olimpinės ugnies šventė.

Ties 0:06 min. laiko žyma vaizdo įraše matyti, kaip reaktyviniai lėktuvai įjungia dūmus.

Vienas ir aviacinio šou pasirodymo įrašo rakursų galėjo suklaidinti žiūrovus
Vienas ir aviacinio šou pasirodymo įrašo rakursų galėjo suklaidinti žiūrovus

Šioje ekrano nuotraukoje centrinio baltų dūmų pėdsako vaizdą iš dalies užstoja mėlyni dūmai, dėl to, žvelgiant iš šio rakurso, susidaro vizualinė apgaulė.

„Getty images“ fotobanke esančiose nuotraukose aiškiai matyti, kad manevre dūmai buvo paleisti tinkama tvarka – balta spalva buvo paleista per vidurį.

Remiantis nuotraukomis ir vaizdo reportažais iš šventės, pateiktais oficialiose olimpinių žaidynių svetainėse ir daugelio Prancūzijos žiniasklaidos priemonių leidiniuose, renginio metu „Patrouille de France“ lėktuvai įvairiaspalviais dūmais danguje vaizdavo olimpinius žiedus ir mėlynai-baltai-raudoną Prancūzijos vėliavą.

15min verdiktas: melas. Pasirodymo metu reaktyviniai lėktuvai paleido Prancūzijos, o ne Rusijos vėliavos spalvų dūmus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus